«Καλή δημοσιογραφία, με ενδημικές προκλήσεις»

«Καλή δημοσιογραφία, με ενδημικές προκλήσεις»

Τα ευρήματα διεθνών οργανώσεων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνών οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου, δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κτίριο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, κλιμάκιο αντιπροσώπων που πέρασε τρεις μέρες στη χώρα.

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει στο κέντρο της ευρωπαϊκής προσοχής τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διαφόρων θεμάτων», σημείωσε ο Αττίλα Μονγκ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, και τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η σύζυγος του οποίου ήταν επίσης παρούσα στη συνέντευξη. «Δημοσίως η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν στη βελτίωση αυτής, αλλά στην πραγματικότητα έχει κάνει πολύ λίγα για να πολεμήσει κατά των αρνητικών τάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Μονγκ.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων Ταχείας Αντίδρασης για την Ελευθερία των Μέσων, του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, μεταξύ άλλων, διέκριναν συγκεκριμένους προβληματικούς τομείς που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Κάποιοι από αυτούς είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των δημοσιογράφων στους θεσμούς, οι απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι όπως και το πώς αυτές ερευνώνται, η πορεία της έρευνας στη δολοφονία Καραϊβάζ κ.ά.

«Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα πραγματικά γράφουν υπό δαμόκλειο σπάθη όποτε κάνουν κριτικό ρεπορτάζ που αφορά τα συμφέροντα των δυνατών», τόνισε ο Λόρενς Χουέτινγκ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης. Ο Τζέιμι Γουάισμαν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, μίλησε για τη σημασία των ανεξάρτητων μέσων, αλλά και της διαφάνειας σχετικά με το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες κάθε μέσου, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός εύκολα προσβάσιμου καταλόγου ιδιοκτησίας μέσων του Τύπου, ηλεκτρονικών και μη. «Το βλέπουμε πως διεξάγεται καλή, επαγγελματική δημοσιογραφία στη χώρα», δήλωσε, συμπληρώνοντας όμως πως τα μέσα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν συστημικές και ενδημικές προκλήσεις. «Οι ρίζες από κάποια από τα προβλήματα βρίσκονται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα, η οποία εμβάθυνε την προβληματικά περιπλεγμένη σχέση των επιχειρηματικών συμφερόντων», ανέφερε, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε ερώτηση της «Κ» αναφορικά με το τι συμβαίνει αφότου δημοσιευθεί η αναλυτική έκθεση με όλες τις συστάσεις της αντιπροσωπείας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μάγια Σέβερ, απάντησε ότι «θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από τις ευρωπαϊκές αρχές να γίνουν αποδεκτές οι συστάσεις». «Είμαστε όλοι εδώ», συμπλήρωσε, «γιατί πραγματικά πιστεύουμε στα ανεξάρτητα μέσα». Οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT