Ο Σίκο χαμογελά ξανά – Δεκτή η αίτησή του στην Αρχή Προσφυγών

Ο Σίκο χαμογελά ξανά – Δεκτή η αίτησή του στην Αρχή Προσφυγών

Η δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών έκανε τελικά δεκτή την αίτηση του νεαρού πρόσφυγα από το Κονγκό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σίκο δικαιώθηκε! Ο νεαρός πρόσφυγας από το Κονγκό, που πέρασε έναν Γολγοθά μετά την απορριπτική αίτηση άσυλου τον Φεβρουάριο του ’23, χαμογελά και πάλι. Η δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών έκανε τελικά δεκτή την αίτησή του.

Ο Σίκο χαμογελά ξανά – Δεκτή η αίτησή του στην Αρχή Προσφυγών-1
Ο Σίκο με το νέο του διαβατήριο πλάι στον κ. Ζαφειρόπουλο, τον νομικό σύμβουλο του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, που τον στήριξε σε αυτήν τη νομική διαδικασία.

Την ιστορία του είχε μεταφέρει η Κ στις αρχές του έτους. Ο Σίκο αφού επιβίωσε της σφαγής της οικογένειάς του, έζησε μια μακρά οδύσσεια μεταξύ επαιτείας, ναυαγίου και αστεγίας, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε σε Κέντρο Φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Στους εθελοντές της οργάνωσης έλεγε ότι αυτό ήταν το νέο του σπίτι, ότι αυτοί ήταν η νέα του οικογένεια. Οπως λένε όσοι τον γνώρισαν, είναι ένα παιδί που δίνει καθημερινά αγώνα για να μάθει, να βοηθήσει, να γίνει ο ίδιος καλύτερος. Στα 18 του, αποχώρησε από το Κέντρο Φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ και πήρε τη ζωή στα χέρια του.

Σπούδασε ηλεκτρολόγος, βρήκε δουλειά και νοίκιασε ένα διαμέρισμα μαζί με έναν φίλο του. Είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο όταν ξαφνικά όλα μαύρισαν ξανά. Η απορριπτική απόφαση για παροχή ασύλου στο νεαρό παιδί έπεσε σαν βόμβα σε όλους τους εργαζόμενους του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι καθηγητές του στο σχολείο, οι συνάδελφοί του στη δουλειά, οι δάσκαλοί του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο οποίο είχε λάβει μέρος το 2022, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη λογική πίσω από αυτή την απόφαση. Ολοι μαζί προσπάθησαν να στηρίξουν τον Σίκο, να αποδείξουν ότι αυτό το παιδί έχει απόλυτο δικαίωμα στο άσυλο.

Τώρα ο Σίκο συνεχίζει τη ζωή του, έχοντας για πρώτη φορά το αίσθημα της ασφάλειας. Και ο ίδιος και οι άνθρωποι που τον στήριξαν νιώθουν ότι δικαιώθηκαν όλες οι προσπάθειές τους. «Ευχαριστούμε όλους αυτούς που νοιάστηκαν και περιστοίχισαν τον Σίκο με την αγάπη τους. Αυτούς που κάνανε την αγάπη τους πράξη, διότι δεν αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη ως αφηρημένη παλαιομοδίτικη έννοια αλλά ως θεμέλιο μιας κοινωνίας που τιμά το όνομά της» λένε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT