Δεν έχει μπρόκολο για τους φτωχούς

Ο μισθός πολλών δεν σηκώνει ένα υγιεινό μπολ με παντζάρια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και κινόα

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπρόκολο πράσινο εισαγωγής 4,99. Πες πέντε. Θρεπτικό φαγητό που προστατεύει από το κρύωμα. Ουσίες με αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Πληροφορίες από ιστοσελίδες διατροφής. Ενα μικρό δεντράκι στο πιάτο, βρώσιμο με λίγο λεμόνι ή ξίδι. Εύκολη υγιεινή σαλάτα για τους πολυάσχολους, μπορείς ν’ αλλάξεις και να καθαρίσεις και λίγο όσο βράζει. Αγγουράκι συσκευασμένο 1,39.

Στην Αυστρία με 1,40 μπορείς να αγοράσεις ένα μπέργκερ από τα McDonald’s. Αν πάρεις και πατάτες 3 και κάτι. Με ένα αναψυκτικό πες πέντε. Ο καγκελάριος Nehammer δήλωσε, λίγο πολύ, ότι είναι κι αυτό μια λύση. Μπορείς να δώσεις αυτό στο παιδί σου, εάν χρειάζεται οπωσδήποτε να τού δώσεις ένα ζεστό γεύμα. Μπορείς να το ταΐσεις την παχυσαρκία του και τα μελλοντικά προβλήματα υγείας του, να το εθίσεις σε τροφές με λιπαρά και να το διδάξεις πόσο καλές είναι οι γρήγορες απολαύσεις. Αυτά δεν τα ‘πε. Πλαστικές πατάτες, μπέργκερ από αλεσμένα υπολείμματα ζώων που έζησαν κάποια λεπτά, φούσκωσαν, για να γίνουν κρέας και μετά τεμαχίστηκαν, τηγανισμένα σε καρκινογόνο λάδι που ‘χει βγάλει κάμποσες μερίδες για τους φτωχούς. Θα μπορούσε να τους προτρέψει να συνηθίσουν από τώρα στην ιδέα των McDonald’s, στη μυρωδιά της τηγανίλας και του καθαριστικού για το πάτωμα, αφού τα παιδιά τους μάλλον κάποια στιγμή θα περάσουν από το πόστο του υπαλλήλου αλυσίδας γρήγορου φαγητού. 

Οι υγιεινές τροφές είναι ακριβές, ειδικά όταν απαιτούν λιγότερο χρόνο στην κατανάλωσή τους.

Η αλήθεια είναι πως μπορείς να μαγειρέψεις εξαιρετικά με τα λίγα. Μπορείς να κάνεις όσπρια και σούπες, υγιεινά σάντουιτς και σαλάτες με ό,τι έχει το ψυγείο. Είναι ένα ταλέντο. Κάτι που ξέρανε οι γιαγιάδες κι ίσως και οι μαμάδες. Μία καλλιτεχνία της ανάγκης. Πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας έχουν μέσα τους αυτήν την οικιακή οικονομία, φτιάχνονται από το τίποτα, με λίγα υλικά συγκερασμένα σωστά. Το γεγονός, όμως, παραμένει: ένα μπρόκολο, ένα πεντάευρο. Και δεν φτάνει η δημιουργικότητα, θέλει και καλό ελαιόλαδο. Πες επτά με δέκα ευρώ αυτό μόνο. Και θέλει και χρόνο και όρεξη. Οχι σε μεγάλες ποσότητες, αλλά πάλι, θέλει να βλέπεις το μαγείρεμα σαν κομμάτι της διαδικασίας της θρέψης που ξεκινάει ήδη από την παρασκευή του φαγητού. Αρα όχι σαν ακόμη μία υποχρέωση πάνω σ’ έναν κινούμενο σωρό από υποχρεώσεις που περνάνε από πάνω σου κατά κύματα κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα. Θέλει ελεύθερες ώρες. 

Οι υγιεινές τροφές είναι ακριβές, ειδικά όταν απαιτούν λιγότερο χρόνο στην κατανάλωσή τους. Οι έτοιμες σαλάτες, κομμένες και συσκευασμένες, τα οικολογικά, χορτοφαγικά γεύματα και τα σκέτα φρούτα, πλυμένα κι έτοιμα για άμεση κατανάλωση τείνουν να γίνουν σύμβολα ενός στρεβλού lifestyle. Από τη μία το άτομο που τα καταναλώνει θέλει να τρέφεται υγιεινά, γιατί γνωρίζει ότι αυτό θα βοηθήσει τη ζωή του και την καριέρα του, διαθέτει ένα μορφωτικό επίπεδο και μία κοινωνική θέση που δεν επιτρέπουν τη σαπίλα και θέλει γενικώς να δείξει ότι τα κατάφερε στη ζωή του: είναι το άτομο που εργάζεται νύχτα μέρα καταναλώνοντας λίγους ξηρούς καρπούς και δύο σαλάτες. Από την άλλη, η καταφυγή στο υγιεινό γρήγορο φαγητό υποδηλώνει πως δεν έχει χρόνο. Από τη μία θέλει να ζει σαν διευθυντικό στέλεχος και ίσως και να είναι, από την άλλη δεν υπάρχουν πραγματικά διαλείμματα για φαγητό, ούτε κενές ώρες όπου μπορείς να κόψεις αργά τα φρούτα και τα λαχανικά σου και να φας τη σαλάτα σου και το φιλέτο. Πρέπει να τα πάρεις συσκευασμένα και η φρεσκάδα τους να είναι το τεχνητό αποτέλεσμα ενός συνδυασμού διαφήμισης, φαντασιώσεων για την επιτυχημένη, εταιρική ζωή και συντηρητικών. Τρώγοντας τη σαλάτα στο γυάλινο γραφείο ενός απρόσωπου χώρου και με τα μέιλ να έρχονται το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο βουίζοντας, ο υπάλληλος κατά βάθος ξέρει πως αυτό που τρώει τον χαλάει. 

Στις ράγες της διόγκωσης των αποστάσεων και των ανισοτήτων όπου κινούμαστε εδώ και πολύ καιρό, προστίθεται κι αυτό: το φαγητό μας.

Ο μισθός πολλών δεν σηκώνει ένα υγιεινό μπολ με παντζάρια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και κινόα. Αυτό σε συνδυασμό με τις πολλές ώρες δουλειάς, τις δυνάμεις που μηδενίζονται πριν τις έντεκα το πρωί και την εξάντληση από μία διαρκή ροή υποχρεώσεων και ευθυνών θέλει μπέργκερ, πίτσα και αναψυκτικό. Ανάλογα με τις αντοχές τους στην ασκητική μπορούν φυσικά να ζήσουν και με λίγα αμύγδαλα και αυγά. Αλλά, αν θέλεις πραγματικά να είσαι και να φαίνεσαι υγιής, υποτίθεται πως πρέπει να τρως διαφορετικές τροφές, πρωτεΐνες και λαχανικά, φρούτα, ιχνοστοιχεία και λίγο πολύ γεύματα που μετά σε κάνουν να πεινάς, σε αντίθεση με τα ωραία φθηνά kfc που μες στην τηγανίλα τους κρύβουν μια ζεστή παρηγοριά του δεκάλεπτου για όποιον πέρασε δύσκολα στη δουλειά. Είναι μια ανθυγιεινή επιβράβρευση σ’ αυτήν την ταλαίπωρη εκδοχή του εαυτού τους που φερόταν υπερβολικά σωστά όλη μέρα, ενδεχομένως και όλη τους τη ζωή. Το βράδυ θέλει να ξεσαλώσει: όχι μπρόκολα, αλλά μπέργκερ. Κάνεις και οικονομία. 

Η δίνη της εταιρικής ζωής όπου πρέπει κανείς να είναι αδύνατος και να φαίνεται υγιής, για να είναι ή να δείχνει επιτυχημένος (αυτό χρειάζεται τώρα) ενώ ταυτόχρονα εργάζεται ατέλειωτες ώρες, θα βαθαίνει και θα καταπίνει όλους όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το μαγειρεμένο υγιεινό φαγητό. Κάποτε μπορούσαν να πάνε σούπερ μάρκετ, ν’ αρπάξουν βιαστικά στις εννιά τη νύχτα δυο μπρόκολα κι ένα καρότο και να τα ρίξουν στην κατσαρόλα με λίγο λάδι. Τώρα όλ’ αυτά μαζί ακούγονται ακριβά κι αξίζουν τον κόπο ύστερα από μια άθλια μέρα; Και πού να βρεις το κουράγιο, μέσα στο καρότο και το μπρόκολο για να συρθείς και αύριο στο λάπτοπ; Στις ράγες της διόγκωσης των αποστάσεων και των ανισοτήτων όπου κινούμαστε εδώ και πολύ καιρό, προστίθεται κι αυτό: το φαγητό μας. Λέει πράγματα για μας, κυρίως για το πώς περνάμε το οκτάωρό μας και για το εάν έχουμε χρήματα ή ενέργεια/όρεξη για κάποιο νοικοκυρεμένο πιάτο με όσπρια νωρίς το μεσημέρι. Λέει πράγματα για το εάν μάς αρέσει η δουλειά μας. Θέλουμε να βλάψουμε το σύστημά μας στο τέλος της μέρας; Να τού κάνουμε μια άγρια επίθεση με ζάχαρη και λιπαρά; Το μπέργκερ είναι τέλειο έπειτα από μια άθλια μέρα.

Το αβοκάντο, όμως, αυτός είναι ο τρόπος να λες ότι κάνεις μεσοαστική ζωή. Καλή πηγή ενέργειας και ταιριαστό με το αυγό, απολαυστικό από αισθητικής και διατροφικής άποψης πρωινό με λαχανί αποχρώσεις και λεία υφή. Δυο τέτοια 5,39. 5,39 για λίγα καλά, πράσινα λιπαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT