Φρένο στο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φθιώτιδα

Φρένο στο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Φθιώτιδα

Να ακυρώσει τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Φθιώτιδα πέτυχε ομάδα 43 πολιτών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ακυρώσει τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Φθιώτιδα πέτυχε ομάδα 43 πολιτών. Οι πολίτες προσέφυγαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου και υποστηρίζοντας ότι θα είχε δυσανάλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή τους. Τελικά, με απόφαση υπουργού η προσφυγή έγινε δεκτή, εστιάζοντας ωστόσο μόνο σε ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν, αυτό της εγγύτητας του φωτοβολταϊκού πάρκου με ρέματα της περιοχής.

Η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 160 ΜW στη θέση Κυπαρισσώνας Πελασγίας (Δήμος Στυλίδας) και σε έκταση 1.400 στρεμμάτων εγκρίθηκε τον Ιούνιο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Στη διαδικασία είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά τόσο ο Δήμος Στυλίδας όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι 43 πολίτες, κάτοικοι Κυπαρισσώνα και Πελασγίας, κατέθεσαν στα τέλη Ιουλίου προσφυγή ενώπιον του υπουργείου Περιβάλλοντος θέτοντας πλήθος ζητημάτων που σχετίζονται με την επένδυση και ζητώντας την ακύρωσή της. Η προσφυγή εξετάστηκε από το υπουργείο, που απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος των ενστάσεων των πολιτών. Εκανε όμως δεκτό ένα από τα επιχειρήματά τους, που σχετίζεται με τα ρέματα της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες υποστήριξαν ότι από την περιοχή όπου σχεδιαζόταν το φωτοβολταϊκό πάρκο διέρχονται τέσσερα ρέματα, η ύπαρξη των οποίων επιβεβαιώνεται από πλήθος στοιχείων. Αντίθετα, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου υπήρχε μόνο η αναφορά ότι το έργο «βρίσκεται σε ικανοποιητική απόσταση από τα πλησιέστερα υδατορέματα».

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει κριθεί (δικαστικά) ότι για την κατασκευή έργων κοντά σε ρέματα, ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν οριοθετηθεί, είναι υποχρεωτικό να μελετηθεί το έργο με τρόπο που να μην επηρεάζει τη φυσική τους λειτουργία. Ειδικά, δε, για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η πρόσφατη νομοθεσία (ν. 4685/20) τους εξαιρεί από την υποχρέωση οριοθέτησης του ρέματος, πρέπει όμως να συνοδεύονται από υδραυλική μελέτη με την οποία καθορίζονται οι γραμμές πλημμύρας και το έργο χωροθετείται έξω από αυτές. Η υποχρέωση αυτή, παρατηρεί το ΥΠΕΝ, δεν τηρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρότι το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης δημοτικής ενότητας Πελασγίας) προβλέπει ρητά ελάχιστη ελεύθερη ζώνη σε απόσταση 20 μέτρων εκατέρωθεν των ρεμάτων στις εξωαστικές περιοχές. Την απόφαση ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων υπογράφει ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT