Amber alert για αγοράκι 2 ετων – 16% αυξήθηκαν το εξάμηνο οι υποθέσεις γονικής αρπαγής

Amber alert για αγοράκι 2 ετων – 16% αυξήθηκαν το εξάμηνο οι υποθέσεις γονικής αρπαγής

Η Γεωργία Αγγελοπούλου, ψυχολόγος στο «Χαμόγελο του παιδιού» μιλά στην «Κ» για το προφίλ των παιδιών που εξαφανίζονται

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από εισαγγελική εντολή, το «Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert, για την εξαφάνιση ενός 2χρονου αγοριού καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι πιθανόν η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του παιδιού», στις 26/08/2023 ο πατέρας του δίχρονου Γιώργου Λυμπερόπουλου, προέβη σε αρπαγή του ανήλικου, στην περιοχή της Αθήνας και έκτοτε αγνοούνται.

Φέτος, σε σχέση με την περσινή χρονιά, το Χαμόγελο του Παιδιού έχει χειριστεί περισσότερες υποθέσεις που αφορούν γονικές αρπαγές. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο της χειρίστηκε 16 γονικές αρπαγές, αν και για καμία από αυτές δεν έγινε ενεργοποίηση του μηχανισμού Amber Alert. Η αύξηση που παρατηρείται σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 αγγίζει το 16,33%.

Συνολικά πέρσι το «Χαμόγελο» χειρίστηκε 17 γονικές αρπαγές (ποσοστό αύξησης 8,54% σε σύγκριση με το 2021) και ενεργοποιήθηκε το Amber Alert για μία από αυτές

Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός δέχθηκε 134 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης 98 παιδιών που είχαν εξαφανιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπήρξε αύξηση 12% καθώς είχε χειριστεί 119 αιτήματα.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, το πρώτο εξάμηνο δέχτηκε και διαχειρίστηκε 5.734 κλήσεις.

Αναφορικά με το προφίλ των παιδιών που εξαφανίζονται στην χώρα μας οι περισσότερες υποθέσεις  αφορούν κορίτσια, εφηβικής ηλικίας, ελληνικής καταγωγής, ενώ οι λόγοι εξαφάνισης ποικίλουν.

Από το σύνολο των 98 υποθέσεων του πρώτου εξαμήνου:

  • οι 68 (69.39%) αφορούσαν φυγές εφήβων

  • οι 16 (16.33%) γονικές αρπαγές

  • οι 10 (10.20%) αφορούσαν ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων

  • οι 3 (3.06%) εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

  • και 1 (1.02%) αρπαγή ανηλίκου από τρίτο πρόσωπο

Πέρσι, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 199 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων ανηλίκων εκ των οποίων τα 163 βρέθηκαν. Αναλυτικά:

  • οι 133 (66,83%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων

  • οι 17 (8,54%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές

  • οι 29 (14,57%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων

  • οι 14 (7,04%) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

  • οι 6 (3,02%) αφορούσαν σε αρπαγές

  • Συνολικός αριθμός παιδιών που βρέθηκαν μέχρι 31.12.2022: 163

  • Συνολικός αριθμός παιδιών που εξακολουθούν να αναζητούνται: 23

  • Συνολικός αριθμός παιδιών για τα οποία διακόπηκε η συνεργασία: 13

  • Συνολικός αριθμός παιδιών η εξαφάνιση των οποίων έλαβε δημοσιότητα / ΜΜΕ: 51

Η Γεωργία Αγγελοπούλου, ψυχολόγος του Οργανισμού, μιλώντας στην «Κ» αναφέρει ότι οι γονικές αρπαγές που χειρίζονται είναι από βρέφη, μέχρι και 7 ετών περίπου

Η κα Αγγελοπούλου επισημαίνει ότι «οι γονικές αρπαγές αποτελούν ιδιαίτερες περιπτώσεις, καθώς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε δημοσιοποίηση στοιχείων πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο από τις αστυνομικές όσο και από τις εισαγγελικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε λάβει την αντίστοιχη εισαγγελική εντολή, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Γιώργου. Για εμάς, κάθε εξαφανισμένο παιδί είναι ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο και οφείλουμε να είμαστε εκεί έως ότου βρεθεί και είναι ασφαλές.

Δικαστικές αντιπαραθέσεις

Οι αρπαγές είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας των γονέων ως προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και σε κάθε περίπτωση της ανυπαρξίας συνεργασίας της μάνας και του πατέρα. Βλέπουμε επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις αρπαγών έχουν προηγηθεί αρκετές δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των γονέων».

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ο μέσος χρόνος εύρεσης των παιδιών είναι οι 48 ώρες μετά την εξαφάνιση τους, ενώ η στατιστική δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο είχαμε μία εξαφάνιση κάθε 2 ημέρες.

Το Χαμόγελο του Παιδιού καλεί τους γονείς, μεταξύ άλλων, να παραμείνουν σε εγρήγορση και να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών τους ανά πάσα στιγμή. Να γνωρίζουν πάντα το πού βρίσκονται τα παιδιά τους και τις ώρες μετακίνησής τους από το ένα μέρος στο άλλο. Να μιλήσουν στα παιδιά γενικά για το φαινόμενο της εξαφάνισης και της αρπαγής και να συμβουλέψουν τα παιδιά να αποφεύγουν να μένουν μόνα τους.

Οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι, μπορεί να βοηθήσει είτε καλώντας στην γραμμή 116000 είτε να επικοινωνήσει με τις αστυνομικές αρχές, δίνοντας όσες πληροφορίες έχει για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά των αρχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT