Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ψηφοδέλτια ένα μέτρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ψηφοδέλτια ένα μέτρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Εως 65 εκατ. ευρώ το κόστος των αυτοδιοικητικών εκλογών – Τα ποσά της αποζημίωσης για όσους βοηθούν στη διαδικασία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως 65 εκατ. ευρώ είναι το ποσό το οποίο έχει προϋπολογιστεί για την πραγματοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών Α΄ και Β΄ βαθμού αύριο σε όλη τη χώρα. Το μεγαλύτερο ποσό του σχετικού κονδυλίου αφορά την εκλογική αποζημίωση των χιλιάδων ανθρώπων που θα εργαστούν για τη διενέργεια των εκλογών – με βάση τα ποσά που έχουν καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ.

Επιμέρους ποσά αφορούν την προμήθεια χαρτιού για τα λευκά ψηφοδέλτια καθώς και την προμήθεια σάκων για τη μεταφορά των ψηφοδελτίων. Σημειώνεται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι συνδυασμοί τυπώνουν οι ίδιοι τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ στις εθνικές εκλογές το κόστος των ψηφοδελτίων αναλαμβάνει το κράτος. Σε αυτές τις εκλογές δεν χρειάστηκε η προμήθεια καλπών λόγω του μεγάλου αριθμού που αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

«Η διαφοροποίηση αυτή έχει θεσπιστεί δεδομένου ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές το μέγεθος των ψηφοδελτίων διαφέρει από περιφέρεια σε περιφέρεια και από δήμο σε δήμο και θα ήταν άδικο να επωμίζονται το κόστος για την Περιφέρεια Αττικής, για παράδειγμα, πολίτες που διαμένουν σε μικρότερες περιφέρειες», εξηγεί ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιος Μπαλέρμπας. Ενδεικτικά, σε αυτές τις εκλογές τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης φτάνει τα 98 εκατοστά σε μήκος.

Οσον αφορά τα έξοδα για την απόδοση εκλογικής αποζημίωσης, έχει καθοριστεί ότι θα εργαστούν 35.000 δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι θα λάβουν 220 ευρώ έκαστος, 2.500 υπάλληλοι των αποκεντρωμένων διοικήσεων και 1.380 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών οι οποίοι θα λάβουν από 2.000 ευρώ, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι (6.500 συνολικά) θα λάβουν 1.100 ευρώ ως εκλογική αποζημίωση. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα εργαστούν είναι περίπου όσοι και τα εκλογικά τμήματα, δηλαδή 22.700, και θα λάβουν 120 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης, με μέσον όρο απασχόλησης τις 7 ημέρες. Επίσης, για τις εκλογές θα εργαστούν 56.500 αστυνομικοί με αμοιβή 200 ευρώ έκαστος. Τα ποσά αυτά αφορούν στην πλειονότητά τους αμοιβές για τη συμμετοχή και στις δεύτερες εκλογές την επόμενη Κυριακή, όπου χρειαστεί να πραγματοποιηθούν.

Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά θα δοθεί αποζημίωση και στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που θα συμμετάσχουν. Η αποζημίωση την πρώτη Κυριακή έχει καθοριστεί στα 40 ευρώ και τη δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, στα 30 ευρώ το άτομο. Το κόστος της εκλογικής αποζημίωσης για τις εφορευτικές επιτροπές θα φτάσει τα 3,7 εκατ. ευρώ, εφόσον βέβαια τα μέλη των εφορευτικών προσέλθουν στις εκλογές. Η μη προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών θα φέρει μεγάλα προβλήματα, σημειώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι σε αυτές τις εκλογές η καταμέτρηση θα είναι δύσκολη λόγω του ότι θα στηθούν δύο κάλπες (περιφερειακές και δημοτικές εκλογές), υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί και επίσης χιλιάδες υποψήφιοι.

Τα έξοδα για τη «φιλοξενία», σίτιση και ό,τι άλλο χρειαστεί των εκλογικών συνεργείων επιβαρύνουν τους οικείους δήμους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT