Σαρηγιάννης για θεσσαλικό κάμπο: Να μάθουμε πού υπήρχαν φυτοφάρμακα

Σαρηγιάννης για θεσσαλικό κάμπο: Να μάθουμε πού υπήρχαν φυτοφάρμακα

Πιθανότητα επιμόλυνσης από τοξικές ουσίες εξετάζουν οι ειδικοί, τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το βασικό είναι να δούμε πρώτα από όλα ποια είναι η κατάσταση της ποιότητας του εδάφους, ποιότητας με την έννοια της πιθανής επιμόλυνσης είτε από τοξικές ουσίες είτε από παθογόνους μικροοργανισμούς» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας.

«Εφόσον ξέρουμε ότι σε συγκεκριμένα σημεία η ποιότητα είναι ικανοποιητική, φυσικά μπορούμε να πάμε σε επανακαλλιέργεια και εκεί, πια, νομίζω ότι –ξαναλέω, στον βαθμό που δεν υπάρχει επιμόλυνση– προφανέστατα αντίστοιχα δεν θα υπάρχει πρόβλημα και στο πιάτο μας», πρόσθεσε.

Φαινόμενο «αραίωσης»

«Υπάρχουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα που έχουν μπει στα νερά της πλημμύρας και στο περιβάλλον. Ομως, επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη έκταση που επηρεάστηκε, προφανέστατα υπάρχει εδώ ένα φαινόμενο, ας το πούμε αραίωσης. Ετσι, δηλαδή, δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος μεγάλες υπερσυγκεντρώσεις» πρόσθεσε, καθησυχάζοντας για την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος του θεσσαλικού κάμπου.

«Χρειάζεσαι ικανό αριθμό μετρήσεων και μάλιστα χρειάζεται να δεις και πού θα μετρήσεις το πού θα μετρήσεις» υπογράμμισε σχετικά με τους ελέγχους που επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή.

Επιπλέον, σχετικά με τα σημεία ελέγχου ανέφερε πως «οι κοινοτάρχες στα χωριά που πλημμύρισαν ξέρουν πού περίπου βρίσκονταν τα φυτοφάρμακα και ποιοι αγρότες είχαν μεγάλες ποσότητες».

«Με αυτή την πληροφορία, βάζοντας σε έναν χάρτη και έχοντας την εικόνα της περιοχής, μπορεί κάποιος να τρέξει εύκολα υδρολογικά μοντέλα τα οποία θα μας δώσουν την πιθανότητα να υπάρχει υπερσυγκέντρωση σε κάποιο σημείο», ανέφερε ο καθηγητής.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές, μάλιστα, οι οποίες είναι βιολογικές, δηλαδή βασισμένες σε μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να αποδομήσουν οποιαδήποτε επιμόλυνση και όχι μόνο την καινούργια, αλλά και ό,τι μπορεί να υπήρχε παραδοσιακά γιατί είναι μια περιοχή η οποία χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα, χρησιμοποιεί λιπάσματα και άρα σχετική επιβάρυνση υπάρχει πάντα», όπως τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT