Αχιλλέας Μπέος: Τα αδικήματα και η έκπτωση από το αξίωμα

Αχιλλέας Μπέος: Τα αδικήματα και η έκπτωση από το αξίωμα

Η ποινική έρευνα κατά Μπέου, που βασίζεται στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, περιλαμβάνει αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργοποίηση διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου προκάλεσαν οι χυδαίες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη να παρεμβαίνει άμεσα διατάσσοντας εισαγγελική έρευνα. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, με παραγγελία της από χθες το πρωί προς τις εισαγγελικές αρχές του Βόλου, δρομολόγησε έρευνα για τον Αχιλλέα Μπέο, σημειώνοντας στο έγγραφό της τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της δήλωσης του δημάρχου που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, θύελλα αντιδράσεων και καταδικαστικών σχολίων.

Στην εισαγγελική παραγγελία σημειώνεται ειδικότερα ότι «πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα εις βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και Α.Π. 858/2020)».

Η ποινική έρευνα κατά Μπέου που βασίζεται στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου περιλαμβάνει αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Η πλημμεληματική μορφή της πρόβλεψης του αντιρατσιστικού νόμου που εφαρμόστηκε στην περίπτωση Μπέου, έχει ως συνέπεια, όπως διευκρίνιζαν από χθες έγκριτες δικαστικές πηγές, να μην κινδυνεύει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Βόλου με έκπτωση από το αξίωμά του, αν η υπόθεση έφθανε σε αμετάκλητη καταδίκη. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτείται, κατά τις ίδιες πηγές, η δίωξη να είναι σε βαθμό κακουργήματος, κάτι που προϋποθέτει –κατά τον νόμο– άλλα στοιχεία ποινικής εμπλοκής, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.

Πάντως, μετά την εισαγγελική παρέμβαση, η έρευνα ήδη ξεκίνησε από τις εισαγγελικές αρχές του Βόλου, οι οποίες και θα καλέσουν τον δήμαρχο της πόλης σε εξηγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στην παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τονίζεται ότι η Εισαγγελία Βόλου οφείλει να διερευνήσει και την περίπτωση υποβολής μήνυσης από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, καθώς υπάρχουν προσεγγίσεις από νομικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ότι χρειάζεται μήνυση για να προχωρήσει η δικαστική έρευνα και δεν μπορεί να δρομολογηθεί με αυτεπάγγελτη, όπως έγινε, παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως έγινε γνωστό, επικοινώνησαν και από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία και έλαβαν ενημέρωση, ότι οι ποινικές διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της Κυριακής με δηλώσεις του είχε ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT