Καλύτερες συνθήκες για 7.500 ασθενείς με εγκεφαλικό

Καλύτερες συνθήκες για 7.500 ασθενείς με εγκεφαλικό

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη δημιουργία δικτύου 17 μονάδων σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καλύτερες συνθήκες νοσηλείας και προοπτικές ανάρρωσης για τουλάχιστον 7.500 ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών. Το σχέδιο νόμου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και θα παραμείνει «ανοικτό» σε σχόλια έως τις 10 Οκτωβρίου, προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών σε ισάριθμα νοσοκομεία με τουλάχιστον έξι κλίνες νοσηλείας η κάθε μονάδα για την άμεση αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό σε οξεία φάση και, συνεπώς, τη μείωση των ποσοστών θνητότητας μετά το επεισόδιο και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά ανά έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα. Περίπου 14.000 ασθενείς που έχουν υποστεί το επεισόδιο διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία, που μπορεί να αφορά τις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το δίκτυο θα αποτελείται από Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ», Ευαγγελισμός, «Βοστάνειο» Μυτιλήνης, Ρόδου, Κοζάνης, Λαμίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, στα πανεπιστημιακά Αττικόν, Λάρισας, Ρίου, ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, στο Αιγινήτειο και στο «Παπαγεωργίου». Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών και μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, δύναται να συσταθούν μονάδες και σε άλλα νοσοκομεία. Η κάθε ΜΑΦ ΑΕΕ λειτουργεί στο πλαίσιο της νευρολογικής ή παθολογικής κλινικής του εκάστοτε νοσοκομείου και δέχεται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παρέχοντας εικοσιτετράωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευ-τικής παρέμβασης.

Το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό των ΜΑΦ ΑΕΕ (ανά έξι κλίνες) είναι ένας επιστημονικά υπεύθυνος, ένας επιμελητής και ένας ειδικευόμενος γιατρός νευρολογίας ή παθολογίας. Επιπροσθέτως, την αντιμετώπιση των ασθενών αναλαμβάνει τετραμελής διεπιστημονική ομάδα από τις υπάρχουσες κλινικές του νοσοκομείου, η οποία δύναται να περιλαμβάνει ακτινολόγο, επεμβατικό ακτινολόγο, καρδιολόγο, γιατρό ΜΕΘ, νευροχειρουργό, αγγειοχειρουργό ή γιατρό φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης. Κάθε μονάδα έξι κλινών θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα νοσηλευτές/τριες, ενώ το παραϊατρικό προσωπικό θα αποτελείται από φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγους. Η στελέχωση των ΜΑΦ ΑΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα πραγματοποιηθεί με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου ή μεταξύ νοσοκομείων των ΥΠΕ, μέσω ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων και με αποσπάσεις.

Το σχέδιο νόμου παραπέμπει σε τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις για τους επιμέρους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των μονάδων, τις τεχνικές προδιαγραφές, τον εξοπλισμό, τις ιατρικές πράξεις που θα διενεργούν, καθώς και ζητήματα που αφορούν την κτιριολογική τους διάρθρωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μονάδες εγκεφαλικών έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας όπου εφαρμόστηκαν την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνητότητα, να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό και, τελικά, να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα εγκεφαλικά, συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνει περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT