Κορωνοϊός: 48 νεκροί σε μία εβδομάδα, αυξήθηκαν 23% οι νοσηλείες

Κορωνοϊός: 48 νεκροί σε μία εβδομάδα, αυξήθηκαν 23% οι νοσηλείες

Η επιτήρηση στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση του ιικού φορτίου σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατέγραψαν οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό την εβδομάδα από 2 έως 8 Οκτωβρίου, ενώ σημειώθηκαν 48 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 23%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 38.

Την ίδια στιγμή, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Οπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Ομικρον. Συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (38%), ακολουθούμενη από την EG.5 (28%) και την ΧΒΒ.1.16 (27%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η επιδημιολογική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκαν σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ή θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κατά την τελευταία εβδομάδα.

Καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 4 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), όλα τύπου Α (υπότυπος Α(Η1Ν1)pdm09).

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT