Μεταναστευτικό: Εκρυθμο το κλίμα στις δομές

Μεταναστευτικό: Εκρυθμο το κλίμα στις δομές

Η χωρητικότητα είναι στο «κόκκινο» και οι ροές στα νησιά συνεχίζονται, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα κινητοποιεί τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση επικρατεί στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στα νησιά, κάποιες από τις οποίες μάλιστα έχουν ξεπεράσει τα όρια της δυναμικότητάς τους. Ηδη χθες σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω διέμεναν 16.044 άτομα, ενώ η συνολική χωρητικότητα των δομών είναι 17.373 άτομα. Μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που φθάνει ειδικά τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο είναι Παλαιστίνιοι και ο εξελισσόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανό να επηρεάσει το κλίμα και ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο που παραμένουν στα νησιά.

Χαρακτηριστικά, το πρώτο τρίμηνο του 2023 το 20% των αιτούντων άσυλο που έφθασαν στην Ελλάδα ήταν Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο είχαμε σημαντικές ροές από την Παλαιστίνη. «Η χώρα μας είχε αρκετές ροές Παλαιστινίων από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Σινά προς την Αίγυπτο, οι οποίοι έφθαναν με τράνζιτ βίζες αιγυπτιακές στο αεροδρόμιο του Καΐρου, πετούσαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνταν είτε προς τον Εβρο είτε κυρίως προς τα νησιά», εξήγησε.

Προχθές το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν στη δομή μεταναστών στη Σάμο όπου διαμένουν 4.592 άτομα, ενώ η δυναμικότητα της δομής επισήμως είναι 3.650 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 700 άτομα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα βγαίνοντας οργανωμένα από διάφορα σημεία κινήθηκαν προς την πύλη της δομής φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και εναντίον του Ισραήλ. Με την κινητοποίηση δυνάμεων της Αστυνομίας αλλά και του προσωπικού της δομής τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαμένοντες επέστρεψαν στους οικίσκους τους. Επτά άτομα συνελήφθησαν καθώς πετούσαν πέτρες και παρότρυναν τους υπολοίπους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Παρόμοια επεισόδια είχαν ξεσπάσει στη Λέρο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, σε ιστοσελίδα του εξωτερικού είχε αναρτηθεί βίντεο με ανθρώπους εντός της δομής στη Σάμο να πανηγυρίζουν.

«Πάντοτε έχουμε αρκετούς Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ωστόσο, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αφορά όλα τα άτομα αραβικής καταγωγής, έχει απολέσει τον εθνικό της χαρακτήρα και έχει αποκτήσει ένα συμβολισμό που κινητοποιεί όλο το Ισλάμ. Για τον μέσο μουσουλμάνο πρόκειται για σύγκρουση του Ισλάμ με τη Δύση, είναι θέμα αρχής», τονίζει στην «Κ» ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Αθηνών. «Προφανώς ο πόλεμος στη Γάζα θα προκαλέσει έκρυθμο κλίμα στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα», σημειώνει.

Πολύ περισσότερο όταν οι συνθήκες διαμονής επιδεινώνονται καθημερινά λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και των περιορισμών στην κίνηση που επιβλήθηκαν μετά τα επεισόδια. Προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα των δομών στα νησιά, καθώς καθημερινά φθάνουν κατά μέσον όρο 200-300 άτομα, έχουν «ανοίξει» οι περιοχές των ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών), όπου κανονικά κρατούνταν όσοι είχαν παραβατική συμπεριφορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT