Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις

Αύξηση κατέγραψαν οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι ασθενών από κορωνοϊό, την εβδομάδα από 9 έως 15 Οκτωβρίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση στις εισαγωγές, στις διασωληνώσεις και στους θανάτους ασθενών από κορωνοϊό κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 9 έως 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, καταγράφηκαν 51 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη, ενώ ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε μονάδες υγείας παρουσίασε αύξηση 26%, συγκριτικά με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, σε αυξητική τροχιά κινήθηκε ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να ανέρχονται σε 53. Σημειώνεται επίσης πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Ομικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (39%), ακολουθούμενη από την EG.5 (24%) και την ΧΒΒ.1.16 (23%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 49 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ενας θάνατος από γρίπη

Αναφορικά με τις υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η θετικότητα για τον ιό της γρίπης στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%. Δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κατά την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα, δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, με ημερομηνία εισαγωγής εντός της προηγούμενης εβδομάδας. Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την προηγούμενη εβδομάδα 4 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, όλα Α(Η1Ν1).

Τέλος, σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η θετικότητα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, ενώ χαμηλός παραμένει και ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT