«Πέταξα το στρώμα μου από τον δεύτερο όροφο τα ξημερώματα»

«Πέταξα το στρώμα μου από τον δεύτερο όροφο τα ξημερώματα»

Οι καθηγητές εντομολογίας σύσσωμοι τονίζουν πως κοριοί στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα. Ωστόσο το πόσο γρήγορα απαλλάχτηκε κάποιος από αυτούς, είναι μία άλλη ιστορία.

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μία πρόταση με την οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων καθηγητών εντομολογίας ξεκινούν τη συζήτηση μόλις ερωτηθούν για το επίκαιρο θέμα των κοριών. Η πρόταση αυτή συνοψίζεται ως εξής. Κοριοί στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν.

Η διαφορά είναι στο πόσο ενοχλήθηκαν όσοι ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό το ενοχλητικό έντομο αλλά και τι μέθοδο ακολούθησαν για να το εξοντώσουν.

Μιλώντας στην «Κ» ο Αντώνης Τσαγκαράκης, επίκουρος καθηγητής γεωργικής και παραγωγικής εντομολογίας που υπηρετεί στο εργαστήριο σηροτροφίας και μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, σημειώνει πως όντως υπήρξε μία περίοδος που σημειώθηκε αύξηση κοριών στην Ελλάδα με αφετηρία το 2015 εξαιτίας των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών.

«Οι κοριοί εντοπίζονται κυρίως σε χώρους μαζικών συναθροίσεων και κυρίως σε χώρους υπνωτηρίων, στρατόπεδα και λέσχες. Το πρόβλημα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, εξαιτίας του μεταναστευτικού-προσφυγικού κύματος. Μάλιστα το 2015 στη χώρα μας δεν υπήρξε κάποια μέριμνα για την αντιμετώπιση των κοριών στα camps και γι΄αυτό υπήρξαν πάρα πολλές αναφορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο γενικά μας έχουν ειδοποιήσει για παρουσία κοριών ακόμη και στο Αγιο Ορος», εξηγεί ο καθηγητής.

Υπουλο τσίμπημα

Από εκεί και πέρα ο κ. Τσαγκαράκης τονίζει πως πάρα πολλοί έχουν μία ιστορία από κοριό. Ακόμη και ο ίδιος.

«Μέσα στο σάλιο που αφήνει ο κοριός στο αίμα μας περιέχει μία αναλγητική ουσία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να μην αντιλαμβάνεται το τσίμπημα όταν κοιμάται».

«Προσωπικά είχα μεγάλο πρόβλημα στο στρατό με τους κοριούς. Τα τσιμπήματα των κοριών είναι χειρότερα για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα. Επίσης μέσα στο σάλιο που αφήνει ο κοριός στο αίμα μας περιέχει μία αναλγητική ουσία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να μην αντιλαμβάνεται το τσίμπημα όταν κοιμάται», σημειώνει.

Οι «μάχες» με στόχο την απαλλαγή από τους κοριούς δεν σταματούν εδώ. Τα βραδυκίνητα αυτά έντομα συχνά φωλιάζουν μέσα στο στρώμα ή κάτω από το κρεβάτι, με αποτέλεσμα την ώρα που τσιμπάνε να μην γίνονται κατανοητά. Ωστόσο, στη συνέχεια τα έντονα σημάδια αλλά και η φαγούρα που προκαλούν σε κάποιους, υποδηλώνουν τη δράση τους.

Η Ελένη, η οποία διέμενε σε ένα σχετικά παλιό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας διαπίστωσε μία πρωία πως τα σημάδια στο σώμα της ήταν από κοριό. Η ίδια δεν έχασε λεπτό και απολύμανε αμέσως τον χώρο, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να απομακρύνει τη «φωλιά» των εντόμων. Τα ξημερώματα οι κοριοί είχαν κάνει την επανεμφάνισή τους, με αποτέλεσμα εκείνη να ξυπνήσει με αδιανόητη φαγούρα και έντονο άγχος, γνωρίζοντας πως δεν απαλλάχτηκε από αυτούς. Χωρίς να το σκεφτεί πήρε το στρώμα και το πέταξε από τον δεύτερο όροφο, ενώ στη συνέχεια ψέκασε το «κουφάρι» του κρεβατιού θέλοντας να σβήσει κάθε πιθανότητά επιβίωσής τους.

Δυσεξόντωτα

«Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως υπάρχουν κοριοί στον χώρο τους. Ωστόσο δεν γνωρίζουν όλοι πως οι κοριοί είναι δυσεξόντωτα έντομα, διότι ζουν σε πάρα πολύ καλά προφυλαγμένες θέσεις, όπως σε ραφές στρωμάτων, σε ρωγμές από κρεβάτια, σε χώρους γύρω από αυτά, μέσα σε σοβατεπί, σε πρεβάζια παραθύρων, ακόμη και μέσα σε πρίζες ή σε ρωγμές του παρκέ. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διενεργείται η απεντόμωση από κάποιον ειδικό που να έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δημοσιεύσει μία λίστα με ειδικούς επί του θέματος», καταλήγει ο κ. Τσαγκαράκης. 

Οι κοριοί ζουν σε πάρα πολύ καλά προφυλαγμένες θέσεις, όπως σε ραφές στρωμάτων, σε ρωγμές από κρεβάτια, σε χώρους γύρω από αυτά, μέσα σε σοβατεπί, σε πρεβάζια παραθύρων, ακόμη και μέσα σε πρίζες ή σε ρωγμές του παρκέ.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου, Γιώργος Κολιόπουλος, σημειώνει πως αυτή η δυσκολία να απαλλαχτεί κάποιος από τους κοριούς ενδεχομένως να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

«Πολλές φορές ακούμε παράπονα, πως ενώ έχει γίνει ψεκασμός, δεν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στη χρήση ακατάλληλων μεθόδων, είτε στη λανθασμένη εφαρμογή τους, είτε στην επιλογή απεντόμωσης των λάθων σημείων. Το σίγουρο είναι πως αν δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποιος το κατάλληλο εντομοκτόνο, δεν θα υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα τα έντομα να έχουν αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα», εξηγεί ο καθηγητής. 

Αλλο κοριοί, άλλο κατσαρίδες

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν οι κατσαρίδες ή οι κοριοί είναι ευκολότερο να εξοντωθούν, ο ίδιος τονίζει πως δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. 

«Ο λόγος που δεν μπορώ να απαντήσω είναι επειδή τα δύο αυτά έντομα συχνάζουν σε διαφορετικούς χώρους. Οι κοριοί συχνάζουν σε δωμάτια που κοιμόμαστε ή ξεκουραζόμαστε, ενώ οι κατσαρίδες προτιμούν τα σημεία όπου υπάρχει τροφή, δηλαδή τις κουζίνες, τις αποθήκες και τα μπάνια από όπου συνήθως μπαίνουν στο χώρο. Επομένως θέλει διαφορετική προσέγγιση για το καθένα. Παραδείγματος χάριν, όταν υπάρχει υποψία εμφάνισης κοριών, το πρώτο που κάνουμε είναι να ψάξουμε το υπνοδωμάτιο και το στρώμα και στη συνέχεια το κρεβάτι και τα έπιπλα. Αυτό δεν γίνεται με τις ενοχλητικές κατσαρίδες», ξεκαθαρίζει.

Και τι κάνουμε αν μένουμε σε κάποιο σπίτι του ’70 και του ’80; Η απάντηση σύμφωνα με τον κ. Κολιόπουλο είναι απλή. Εχουμε λίγο περισσότερο το νου μας. 

«Οι κοριοί μεταφέρονται μέσω των ρούχων, οπότε φυσικά μπορούμε να τους βρούμε ακόμη και σε ένα καινούργιο σπίτι. Ωστόσο, στα παλαιότερα σπίτια υπάρχουν πιθανώς περισσότερες κρυψώνες γι΄αυτούς και για τον λόγο αυτό θα είναι πιο εύκολο να αναπαραχθούν εκεί και κατ΄επέκταση πιο δύσκολο να απαλλαχτεί από αυτά ο ιδιοκτήτης ή ο ένοικος. Οπότε απλώς θέλει μία μεγαλύτερη προσοχή και συχνό έλεγχο ειδικά στα υπνοδωμάτια», καταλήγει ο ίδιος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT