Ο προσωπικός γιατρός ανάβει πάλι φωτιές

Ο προσωπικός γιατρός ανάβει πάλι φωτιές

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο στελέχωσης του θεσμού προκαλεί έντονες αντιδράσεις

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «αριστερό» ξεκινάει η διαβούλευση του υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς για τον νέο τρόπο στελέχωσης του θεσμού του προσωπικού γιατρού και αύξησης της «δεξαμενής» παθολόγων και γενικών γιατρών στη χώρα μας. Οι ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για την υποχρεωτική 12μηνη θητεία προσωπικού γιατρού, αντί του «αγροτικού» των νέων ανειδίκευτων γιατρών, αλλά και τις υψηλές αποδοχές εάν αυτοί επιλέξουν την ειδικότητα του παθολόγου ή του γενικού γιατρού, παραμένοντας στο δίκτυο των προσωπικών, προκάλεσαν την αντίδραση εκπροσώπων των γιατρών του ΕΣΥ, παθολόγων και γενικών γιατρών. Η κριτική εστιάζει στη μη εκπαίδευση των νέων γιατρών στη διαχείριση των ασθενών με τον μανδύα του προσωπικού γιατρού, ενώ δεν λείπουν και τα σχόλια για άδικη μισθολογική αντιμετώπιση των γιατρών του ΕΣΥ έναντι των ειδικευόμενων στην παθολογία και τη γενική ιατρική (46.000 ευρώ μεικτά επιπλέον των αποδοχών του ειδικευόμενου), και των γιατρών από Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο που θα επαναπατριστούν με δέλεαρ ετήσιες οικονομικές απολαβές ύψους 100.000 με 150.000 ευρώ.

«Εμείς πιστεύουμε ότι το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Υγείας είναι άστοχο. Δεν μπορεί ένας αγροτικός γιατρός να μετονομαστεί σε προσωπικό γιατρό. Ο προσωπικός γιατρός πρέπει να είναι ειδικευμένος, να είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς και να διαχειριστεί τόσο το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, όσο και συνολικά την κατάσταση της υγείας του», τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Γεννηματάς, Ματίνα Παγώνη. Και προσθέτει: «Εσείς πιστεύετε ότι ο πολίτης θα θέλει να πάει σε έναν ανειδίκευτο γιατρό; Εδώ μας ρωτάνε ακόμα και τι εξειδίκευση έχουμε, πόσο μάλλον να μην έχουμε καν ειδικότητα». Σε ό,τι αφορά τις υψηλές αποδοχές για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας ή της γενικής ιατρικής η κ. Παγώνη σημειώνει ότι «αυτό το ποσό λαμβάνει σήμερα ένας διευθυντής του ΕΣΥ μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας. Είναι λοιπόν άδικο και εξευτελιστικό για τον διευθυντή ΕΣΥ με 35 χρόνια υπηρεσίας να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Από την άλλη, οι 100.000 και 150.000 ευρώ που εξετάζει το υπουργείο να δώσει σε παθολόγο ή γενικό γιατρό από την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επαναπατριστεί, θα μπορούσαν να διατεθούν στους γιατρούς που ήδη υπηρετούν στην Ελλάδα και οι οποίοι, όπως όλοι παραδέχονται, έχουν πολύ χαμηλές απολαβές».

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ευάγγελος Φραγκούλης, χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο να μείνει η χώρα χωρίς γενικούς γιατρούς και παθολόγους, ωστόσο σημειώνει ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, για την αύξηση του αριθμού των προσωπικών γιατρών θα έπρεπε το υπουργείο να στοχεύσει σε έμπειρους και ειδικευμένους γιατρούς. Οπως ανέφερε στην «Κ», σήμερα τουλάχιστον 2.500 ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις για προσωπικοί γιατροί. Θα μπορούσε λοιπόν το υπουργείο να προσπαθήσει να διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να δώσει περισσότερα κίνητρα στους έμπειρους και καλά εκπαιδευμένους γιατρούς για να ενταχθούν στο σύστημα». Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, οι ανειδίκευτοι νέοι γιατροί, εξ ορισμού δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να φέρουν εις πέρας τον ρόλο του προσωπικού γιατρού. Σχολιάζοντας δε τη δήλωση της κ. Αγαπηδάκη ότι σήμερα οι αγροτικοί αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά περιστατικά από αυτά που θα αντιμετωπίζουν ως προσωπικοί γιατροί, σημειώνει ότι «το γεγονός ότι το πρώτο είναι λάθος, δεν κάνει λιγότερο λάθος το δεύτερο. Να αντιμετωπίζουν δηλαδή πιο απλά περιστατικά οι προσωπικοί γιατροί».

Προβλέπεται υποχρεωτική 12μηνη θητεία προσωπικού γιατρού, αντί του «αγροτικού» των νέων ανειδίκευτων γιατρών.

Αναφορικά με τα κίνητρα για τους νέους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν τη γενική ιατρική και την παθολογία, ο κ. Φραγκούλης σημειώνει: «Tον κρίσιμο ρόλο στην επιλογή ειδικότητας για έναν νέο γιατρό παίζει το πώς προδιαγράφεται το μέλλον του ως ειδικευμένου γιατρού στη χώρα και εκεί πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα. Προέχει συνεπώς να γίνουν επαρκώς ελκυστικές οι συνθήκες εργασίας και οι προοπτικές σταδιοδρομίας για τον γιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Τέλος, σχετικά με τον επαναπατρισμό γιατρών από το εξωτερικό με υψηλές ετήσιες απολαβές, ο κ. Φραγκούλης αντιπροτείνει να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο με τη μορφή «golden hello», δηλαδή ενός πάγιου ποσού δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη μιας θέσης που παραμένει κενή, με την προϋπόθεση ελάχιστης χρονικής παραμονής σε αυτή. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσής τους σε σχέση με αυτή των άλλων γιατρών και για το ίδιο έργο», τονίζει.

«Πυροτέχνημα»

Για «αμφιβόλου αποτελεσματικότητος πυροτέχνημα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ενωση Παθολόγων Ελλάδος, που ζητεί απόσυρση των προτάσεων του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό. «Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στη θέση αγροτικών γιατρών, ενώ οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί έχουν πέντε χρόνια κλινική άσκηση στα γνωστικά τους αντικείμενα», ερωτά η Ενωση και προσθέτει: «Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών». Η Ενωση καταλήγει, «προτιμότερο είναι να βρεθεί λύση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ανθρώπινες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς και αντί υποσχέσεων για ποσά, που δεν πρόκειται ποτέ να δώσει (σ.σ. το υπουργείο Υγείας) για τον επαναπατρισμό ιατρών, ας φροντίσει για τις σωστές αμοιβές σε όλες τις βαθμίδες υγείας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT