ΠΑΓΝΗ: Αναμονή έως και πάνω από 12 μήνες για μια επέμβαση καταρράκτη

ΠΑΓΝΗ: Αναμονή έως και πάνω από 12 μήνες για μια επέμβαση καταρράκτη

Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην Κρήτη – Μεγάλες λίστες αναμονής, κυρίως για επεμβάσεις που δεν είναι έκτακτες, θέμα υπάρχει και στα ορθοπεδικά περιστατικά

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγαπητοί ασθενείς, η κλινική μας δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο πασχόντων από μία πληθώρα οφθαλμολογικών παθήσεων πολλές από τις οποίες απαιτούν χειρουργική παρέμβαση. Ετσι η λίστα αναμονής χειρουργείου στην κλινική μας αριθμεί άνω των 1.500 ασθενών και ο χρόνος αναμονής για την επέμβαση του καταρράκτη έχει περάσει τους 12 μήνες. Με δεδομένο ότι η επέμβαση του καταρράκτη εκτελείται σήμερα στο σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων της Κρήτης και με σκοπό την εκλογίκευση του χρόνου αναμονής στο νοσοκομείο μας η κλινική μας δεν θα προγραμματίζει επεμβάσεις καταρράκτη έως ότου μειωθεί ο αριθμός των ήδη σε αναμονή ασθενών σε επίπεδο που να επιτρέπει λογική αναμονή για την εκτέλεση της επέμβασης».

Η ανοικτή αυτή επιστολή την οποία εξέδωσε προ ημερών ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), είναι ενδεικτική του σοβαρού προβλήματος της μεγάλης αναμονής για μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, όχι μόνο οφθαλμολογικές, στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης. «Η αναμονή στην οφθαλμολογική του ΠΑΓΝΗ είναι η κορυφή του παγόβουνου. Για να φτάσει ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο να μην μπορεί να διεκπεραιώσει άλλα περιστατικά καταρράκτη, φανταστείτε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. Οπως σημειώνει, «ο καταρράκτης δεν είναι μια βαριά χειρουργική επέμβαση, αλλά θέλει χειρουργικό κρεβάτι και νοσηλευτικό προσωπικό. Και δεν υπάρχει αρκετός χειρουργικός χρόνος».

Στο ΠΑΓΝΗ αυτή τη στιγμή από τις εννέα χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι επτά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο τέσσερις αναισθησιολόγοι λόγω παραίτησης ή συνταξιοδότησης. Ο αριθμός των αναισθησιολόγων που υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό είναι 12, οι οποίοι εκτός από τα χειρουργεία πρέπει να καλύψουν και άλλα τμήματα του νοσοκομείου όπως τα ΤΕΠ και το ιατρείο πόνου.

Λόγω του μη επαρκούς χειρουργικού χρόνου, στο ΠΑΓΝΗ σχεδόν το σύνολο των τακτικών επεμβάσεων γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις. Οπως επισημαίνει ο κ. Βρύσαλης, «έχουμε σοβαρό θέμα και στα ορθοπεδικά περιστατικά. Ενα κάταγμα που θα πρέπει να χειρουργηθεί τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα, μπορεί να πάει και τρεις εβδομάδες μετά. Σε απλά μη επείγοντα περιστατικά γενικής χειρουργικής ο χρόνος αναμονής μπορεί να ξεπεράσει τον ένα χρόνο. Στα επείγοντα ο χρόνος σαφώς είναι μικρότερος, αλλά και πάλι αρχίζει να γίνεται προβληματικός. Οταν π.χ. σε ένα ογκολογικό περιστατικό η επέμβαση προγραμματίζεται ένα μήνα μετά».

Οι διπλές εγγραφές

Σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, η λίστα χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνει περίπου 4.000 τακτικά περιστατικά που απαιτούν γενική αναισθησία (παρουσία αναισθησιολόγου), ενώ σε όλη την Κρήτη οι λίστες χειρουργείου ξεπερνούν τα 9.000 περιστατικά. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν διπλές εγγραφές, ή οι ασθενείς έχουν χειρουργηθεί σε άλλη μονάδα υγείας –συχνά στον ιδιωτικό τομέα– χωρίς να έχουν «σβηστεί» από τις σχετικές λίστες. Πρόσφατα το υπουργείο θεσμοθέτησε την ενιαία λίστα χειρουργείου για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διπλών εγγραφών. «Η ενιαία λίστα δεν θα λύσει το πρόβλημα, γιατί δεν είναι τεχνικό. Είναι ουσίας. Μπορεί να “καθαρίσουν” τη λίστα από διπλοεγγραφές, αλλά ακόμα και τότε το πολύ να μειωθεί η λίστα από τα 9.000 στα 7.000 περιστατικά», επισημαίνει και τονίζει ότι «η τεράστια αναμονή για χειρουργεία αναγκάζει ασθενείς να περιπλανιούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και να καθυστερεί σημαντικά η αντιμετώπισή τους, με κίνδυνο να επιδεινωθούν και να εμφανίσουν επιπλοκές. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αύξηση χειρουργικών επεμβάσεων στις ιδιωτικές κλινικές».

Τη στιγμή που η λίστα για τα τακτικά χειρουργεία αυξάνεται, τα περισσότερα νοσοκομεία της Κρήτης αδυνατούν να εκτελέσουν προγραμματισμένες επεμβάσεις. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, η διενέργεια τακτικών χειρουργείων έχει ανασταλεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες, λόγω διαδοχικών παραιτήσεων αναισθησιολόγων. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρενέβη την περασμένη εβδομάδα προαναγγέλλοντας έκτακτες προσλήψεις προσωπικού. «Εκτοτε παραιτήθηκε ακόμα ένας αναισθησιολόγος από το Βενιζέλειο», αναφέρει στην «Κ» ο ακτινολόγος, πρόεδρος των Ιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, εδώ και τρία χρόνια γίνονται ελάχιστα έως και καθόλου τακτικά χειρουργεία.

«Από προγραμματισμένες επεμβάσεις κυρίως οι καισαρικές γίνονται», σημειώνει ο κ. Σαριδάκης και τονίζει: «Δεν χειρουργούνται τα περιστατικά και έρχονται μετά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, παραμελημένα και με σοβαρές επιπλοκές». Στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να εξυπηρετεί τα τακτικά χειρουργεία ενδεχομένως να βρεθεί από τις αρχές του 2024 και το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, καθώς αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης ένας αναισθησιολόγος. «Αυτές οι εξελίξεις λειτουργούν ως ντόμινο και πιέζουν το ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο Χανίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT