Πώς η Ελληνική Βουλή εξασφάλισε το Μέγαρο Μποδοσάκη

Πώς η Ελληνική Βουλή εξασφάλισε το Μέγαρο Μποδοσάκη

Στην τελική ευθεία η υπογραφή μισθωτηρίου με ετήσιο ενοίκιο της τάξης των 2,8 εκατ.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 2,8 εκατομμυρίων η Βουλή των Ελλήνων επιλέχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος Μποδοσάκη ως ο νέος μισθωτής του μεγάρου Μποδοσάκη. 

Το εμβληματικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη γωνία της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας στον αριθμό 20, στη συμβολή με τη Σουρή, και ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1949 και 1958 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστού, σήμερα στεγάζει τα κεντρικά της Eurobank η οποία και έως τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρώσει τη μετεγκατάστασή της σε νέα γραφεία. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 12.820 τετραγωνικά μέτρα και σύμφωνα με πηγές του Ιδρύματος, εύλογης αξίας της τάξης των 72,5 εκατ.

Το ετήσιο τίμημα που κατέβαλλε η Eurobank κινείτο στα επίπεδα των 4 εκατομμυρίων και άνω και έτσι η τράπεζα με την έλευση της λήξης της σύμβασης ενοικίασης στα τέλη του 2023 φέρεται να ζήτησε μείωση του μισθώματος. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Iδρυμα το οποίο αμέσως ξεκίνησε διαδικασία για την εύρεση νέου μισθωτή, με στόχο μάλιστα αυτός να αρχίσει να καταβάλλει μισθώματα από τον Ιανουάριο του 2024 και το ετήσιο αντάλλαγμα να μην είναι μικρότερο από αυτό που κατέβαλλε η τράπεζα. Προσέλαβε δε ως σύμβουλο για τη διαδικασία αυτή την εγνωσμένου κύρους διεθνή κτηματομεσιτική εταιρεία Savills.

Ωστόσο παρά το αρχικό προφορικό ενδιαφέρον μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και κάποιων εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, κατά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, τα σχήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν. Αντιθέτως η Βουλή των Ελλήνων, που είχε ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον στο Iδρυμα από την έναρξη των σχετικών διαδικασιών, κατόπιν αξιολόγησης των ωφελειών που θα έχει από τη μετεγκατάσταση στο Μέγαρο Μποδοσάκη γραφείων και υπηρεσιών της που βρίσκονται επί του παρόντος διασκορπισμένες σε άλλα κτίρια πέριξ του Συντάγματος, υπέβαλε πρόταση στα επίπεδα των 2,7 – 2, 8 εκατομμυρίων ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η Βουλή ενημερώθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη πως η πρότασή της έγινε καταρχήν αποδεκτή. Ωστόσο θα ακολουθήσουν αυτές τις μέρες περαιτέρω διευκρινιστικές διαβουλεύσεις ενώ θα ζητηθεί και βελτιωμένο τίμημα. Κάτι το οποίο όμως παραμένει επί του παρόντος αδιευκρίνιστο κατά πόσο μπορεί να ευοδωθεί με δεδομένες τις αποφάσεις των επικεφαλής του Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, για όσους παρακολουθούν τη διαδικασία από κοντά η συμφωνία θεωρείται ντε φάκτο κλεισμένη. 

Την πρωτοβουλία των κινήσεων και την όλη διαδικασία έτρεξαν βήμα βήμα ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, οι οποίοι και πιστώνονται τον δρομολογηθέντα με την εξέλιξη αυτή εξορθολογισμό των δαπανών και της στέγασης των βουλευτών και των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου, αναφέρουν πηγές της «Καθημερινής». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα η Βουλή στεγάζει –σε διάσπαρτα περί την πλατεία Συντάγματος κτίρια που στην πλειονότητά τους νοικιάζει– βουλευτές και υπηρεσίες της και συγκεκριμένα σε κτίρια στην οδό Αραβαντινού, την οδό Σέκερη την οδό Μητροπόλεως, την οδό Βουλής αλλά και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Τα κτίρια στην οδό Αραβαντινού και στην οδό Σέκερη θα τα απελευθερώσει. Η ηγεσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου αξιολόγησε την εξοικονόμηση πόρων που θα έχει από την απελευθέρωση των δύο προαναφερθέντων κτιρίων και διαμόρφωσε έτσι την οικονομική της πρόταση. 

«Ούσα η Βουλή των Ελλήνων το αξιόχρεό της δεν μπορεί να τύχει της παραμικρής αμφισβήτησης κάτι που εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα τον εκμισθωτή και προσμετράται αναλόγως», αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες προκειμένου να εξηγήσουν πως η συγκεκριμένη πρόταση με δεδομένες και τις παραπάνω αξιώσεις του Ιδρύματος έγινε τελικά, έστω και καταρχήν, δεκτή. 

Η Βουλή αποκτά έτσι έναν αρμόζοντα, εμβληματικό, αλλά και γειτονικό χώρο (καθώς, πέραν του γεγονότος πως βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής το κεντρικό κτίριο της Βουλής, έχει στην ιδιοκτησία της και το αμέσως επόμενο του Μεγάρου Μποδοσάκη κτίριο επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας στην κατεύθυνση προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός) αναβαθμίζοντας τις υποδομές της αλλά και το περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους που θα απασχολούνται σε αυτό. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με άλλες πηγές της Καθημερινής στο ίδρυμα Μποδοσάκη κατατέθηκε τουλάχιστον μία ακόμη πρόταση από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν μεγάλα ελληνικά επιχειρηματικά ονόματα, με ετήσιο αντάλλαγμα σημαντικά υψηλότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT