Σινοελληνική «γέφυρα» εκπαίδευσης στο Λαύριο

Σινοελληνική «γέφυρα» εκπαίδευσης στο Λαύριο

Για το 2o Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου συζητούνται τα εργαλεία που θα ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στην ανώτατη εκπαίδευση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Λιγοστά είναι ακόμη τα αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που δέχονται Κινέζους φοιτητές. Ωστόσο, σε θεσμικό επίπεδο η προσπάθεια να χτιστούν τα θεμέλια της συνεργασίας ελληνικών με κινεζικά ΑΕΙ είναι σταθερή. Μετά την επίσκεψη αποστολής συνολικά 24 κινεζικών ΑΕΙ στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας του εθνικού φορέα εκπαιδευτικής διεθνοποίησης της Κίνας και του αντίστοιχου ελληνικού φορέα Study in Greece (SiG), από χθες και έως αύριο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξενεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου το 2o Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης μεταξύ πρυτάνεων κινεζικών και ελληνικών πανεπιστημίων. Ο σκοπός του φόρουμ είναι η συζήτηση για τα εργαλεία, τις δραστηριότητες και τις μεθοδολογίες που θα ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στην ανώτατη εκπαίδευση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην κινητικότητα φοιτητών και πανεπιστημιακών μεταξύ κινεζικών και ελληνικών πανεπιστημίων και να διευκολυνθεί η κοινή επιστημονική ερευνητική συνεργασία. Στο φόρουμ θα συζητηθεί το πλαίσιο κοινών και διπλών πτυχίων, για τα οποία πάντως υπάρχει ακόμη δρόμος.

Συγκεκριμένα, στο φόρουμ μετέχει αντιπροσωπεία πρυτάνεων πανεπιστημίων της Κίνας, 58 πρόεδροι, αντιπρόεδροι και εκπρόσωποι από 33 διακεκριμένα κινεζικά πανεπιστήμια. Επίσης, παίρνουν μέρος πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις ελληνικών ΑΕΙ. «H αλήθεια είναι ότι ελάχιστους Κινέζους φοιτητές και συναδέλφους βλέπουμε στο campus του ΕΜΠ, όπως και των άλλων ελληνικών πανεπιστημίων. Για να το δούμε από τη θετική πλευρά, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μας είναι ορθάνοιχτες. Υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Μάιο αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας επισκέφθηκε το ΕΜΠ και μερικά άλλα ελληνικά πανεπιστήμια θέτοντας τις βάσεις για στοχευμένες συνεργασίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αυξανόμενες αλληλεπιδράσεις μεταξύ κινεζικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αξιοποιηθούν ως πρότυπο για τις κινεζο-ελληνικές ακαδημαϊκές συνεργασίες», παρατήρησε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Lanzhou, καθηγητής Σιάοχουα Γκου, δήλωσε ότι «ο κόσμος αλλάζει με πολλούς τρόπους, αλλά αμετάβλητη είναι η φιλία μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων. Τα πανεπιστήμια πάντα πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του κόσμου. Αρα η συνεργασία Κίνας – Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει νόημα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κίνα, αλλά και για τον κόσμο που αλλάζει. Ως δύο πολύ σημαντικές χώρες που βασίζονται σε λαμπρό πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε. Το φόρουμ θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή συνεργασίας». Και εστίασε στις μορφές συνεργασίας: «Μπορούμε να συνεργαστούμε με πολλούς τρόπους, όπως ανταλλαγή μελετητών και φοιτητών, να συνεργαστούμε στην καλλιέργεια ταλέντων για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κόσμου, να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα για την επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας ανάπτυξης».

«Κοινά και διπλά πτυχία»

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να έλθουν Κινέζοι φοιτητές στα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων, να απονέμουμε διδακτορικούς τίτλους. Βεβαίως, απώτερος στόχος είναι η οργάνωση κοινών και διπλών πτυχίων μεταξύ των ΑΕΙ των δύο χωρών», πρόσθεσε ο κ. Μπουντουβής. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, «υπάρχουν θεσμικές ασυμβατότητες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών ΑΕΙ σε προγράμματα και διάρκεια σπουδών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μικρότερη των ελληνικών. Αποτέλεσμα, να υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ρύθμιση, πιο εξειδικευμένη σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT