Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Μείωση καταγράφουν οι νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση καταγράφουν οι θάνατοι ασθενών από κορωνοϊό, παρά τη μείωση στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 23-29 Οκτωβρίου.

Οπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 63 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 61-99 έτη), παρουσιάζοντας αύξηση συγκριτικά με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών.

Μείωση κατέγραψε επίσης ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να ανέρχεται σε 49. 

Την εβδομάδα 23-29 Οκτωβρίου η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (44%), ακολουθούμενη από την EG.5 (23%) και την ΧΒΒ.1.16 (20%).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 96 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε τρεις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης: Κάτω από 10% η θετικότητα – Ενας νέος θάνατος

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης στην κοινότητα, η θετικότητα παραμένει κάτω του 10%, ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, συνολικά έχουν νοσηλευθεί τρία άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν δύο θάνατοι.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 10 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα) και συγκεκριμένα τα 9 (90%) ήταν τύπου Α και ένα (10%) τύπου Β. Τα στελέχη τύπου Α ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Τέλος, σε σχέση με τις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου), ο αριθμός κρουσμάτων ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, δεν εντοπίστηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT