Κρήτη: Η καταδίωξη των τουριστών και η δίκη

Κρήτη: Η καταδίωξη των τουριστών και η δίκη

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου αρχίζει η εκδίκαση της επίθεσης κατά των Γερμανών στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2022

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα φαίνεται πως ξεκίνησαν από μια οδηγική παρεξήγηση σε επαρχιακό δρόμο της Κρήτης, ανάμεσα στο αγροτικό όχημα δύο κτηνοτρόφων και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μιας τετραμελούς οικογένειας Γερμανών τουριστών. Η γρήγορη και επικίνδυνη κλιμάκωσή της όμως σε συμπλοκή, καταδίωξη και διεμβολισμό μονοπώλησε για ημέρες το καλοκαίρι του 2022 την επικαιρότητα, προκάλεσε τις αντιδράσεις δύο υπουργών και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση αναμένεται να αναβιώσει ένα χρόνο μετά, καθώς η πρώτη δικάσιμος έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.

Ο οδηγός του αγροτικού παραπέμπεται για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή, για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, για παράνομη οπλοφορία μαχαιριού και απειλή, ενώ ο συνοδηγός για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου στην πρότασή του ανέφερε ότι συνέτρεχαν και ρατσιστικά χαρακτηριστικά στις πράξεις των Κρητικών. Ωστόσο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου έκρινε ότι η καταγωγή των παθόντων δεν έπαιξε κάποιο ρόλο και ότι τα ίδια θα συνέβαιναν ακόμη και εάν στη θέση τους βρίσκονταν Ελληνες. Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί και άλλη, παράλληλη δίκη, η οποία έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου 2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Σε αυτή, τρεις εκ των Γερμανών τουριστών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβης.

Το χρονικό

Το πρωί της 19ης Αυγούστου 2022, το μαύρο Toyota Hilux εξήλθε από παράδρομο στην επαρχιακή οδό Ρεθύμνου – Περάματος. Πραγματοποίησε ανοιχτή δεξιά στροφή καταλαμβάνοντας στιγμιαία μέρος του αντιθέτου ρεύματος κυκλοφορίας, από όπου εκείνη τη στιγμή πέρασε σχεδόν εξ επαφής το λευκό Toyota Corolla των Γερμανών. Από κάμερες ασφαλείας φαίνεται ότι το όχημα των τουριστών πραγματοποίησε επιτόπου αναστροφή σε ένα πλάτωμα και ακολούθησε τους Κρητικούς. Οι Γερμανοί θεώρησαν, όπως κατέθεσαν αργότερα, ότι το αγροτικό τους είχε χτυπήσει και ήθελαν να σημειώσουν τα στοιχεία του για να ενημερώσουν το γραφείο ενοικιάσεως.

Περίπου ένα χιλιόμετρο μακρύτερα, τα δύο οχήματα σταμάτησαν. Οι Γερμανοί, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Παπαστεριόπουλο, υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους ότι ο οδηγός του αγροτικού κατέβηκε και χτύπησε πρώτος με γροθιά στο πρόσωπο από το ανοιχτό παράθυρο έναν εξ αυτών, επειδή έκαναν παρατηρήσεις και ζητούσαν τα στοιχεία του. Ο κτηνοτρόφος αρνείται αυτή την εκδοχή. Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι έγινε το αντίστροφο και δέχτηκε εκείνος το πρώτο χτύπημα. Ακολούθησε συμπλοκή. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δύο Κρητικοί απεδείχθησαν ασθενέστεροι. Ο ένας δέχτηκε χτύπημα στη μύτη, ενώ ο άλλος βρέθηκε πεσμένος σε χαντάκι στην άκρη του οδοστρώματος. Βάσει όσων περιγράφονται στα δικαστικά έγγραφα, ο οδηγός του αγροτικού φέρεται έπειτα να πήρε ένα κυνηγετικό μαχαίρι από το όχημά του και να απείλησε τους τουρίστες αναγκάζοντάς τους να τραπούν σε φυγή. Ο οδηγός αρνείται ότι έγινε χρήση μαχαιριού.

Ολα ξεκίνησαν από οδηγική παρεξήγηση σε επαρχιακό δρόμο ανάμεσα στο αγροτικό όχημα δύο κτηνοτρόφων και στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μιας τετραμελούς οικογένειας.

Στην εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή των Κρητικών σε δίκη αναφέρεται ότι ο οδηγός «ευρισκόμενος σε λυσσώδη έξαρση επιβιβάστηκε αμέσως στο αγροτικό και τους κατεδίωξε εμβολίζοντάς τους». Οπως σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα, πιθανότατα αισθάνθηκε προσβεβλημένος που οι Γερμανοί «τόλμησαν να κουνήσουν το δάχτυλο για την επικίνδυνη οδήγηση και τον έδειραν κιόλας».

Κρήτη: Η καταδίωξη των τουριστών και η δίκη-1
Στιγμιότυπα από κάμερα ασφαλείας στα οποία διακρίνεται το μαύρο αγροτικό των δύο κτηνοτρόφων να κάνει όπισθεν και να χτυπάει το λευκό αυτοκίνητο των Γερμανών.

Κρήτη: Η καταδίωξη των τουριστών και η δίκη-2

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην καταδίωξη το αγροτικό όχημα επιχειρούσε επικίνδυνους ελιγμούς προσπέρασης και χτυπούσε στο πίσω μέρος το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. «Μας κυνήγησαν και μας χτυπούσαν από πίσω. Ημασταν τυχεροί που δεν φύγαμε από τον δρόμο», είχε καταθέσει ένας εκ των τουριστών. Κάποια στιγμή τους χτύπησε και στην αριστερή πλευρά με το μπροστινό ελαστικό για να τους εκτρέψει από την πορεία τους. Φτάνοντας μέσα στο Πέραμα, το αγροτικό προσέκρουσε ξανά στο όχημα των τουριστών, ενώ αφού βρέθηκε μπροστά του το εμβόλισε ορμητικά με την όπισθεν. Στιγμιότυπα έχουν αποτυπωθεί σε κάμερες ασφαλείας. Χρειάστηκε να παρέμβουν δεκάδες κάτοικοι για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να φυγαδευτούν οι Γερμανοί.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου έπαυσε την ποινική δίωξη κατά των δύο κτηνοτρόφων για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, καθώς τον Νοέμβριο του 2022 ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικίασης δήλωσε στις ανακριτικές αρχές ότι ο οδηγός του αγροτικού είχε πληρώσει για να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές.

Κρήτη: Η καταδίωξη των τουριστών και η δίκη-3
Τα δύο οχήματα μετά το συμβάν, σε αναπαράσταση κατά την πραγματογνωμοσύνη. 

Κρήτη: Η καταδίωξη των τουριστών και η δίκη-4

Ενας εκ των Κρητικών φέρεται να είχε κατηγορηθεί το 2018 για τη θραύση τζαμιού άλλου οχήματος αλλοδαπού οδηγού με χρήση ποιμενικής ράβδου, αφού προηγουμένως τον είχε ακινητοποιήσει με ελιγμό.

Οι δύο Κρητικοί έχουν αρνηθεί όσα τους αποδίδονται. Ενας εξ αυτών, ερωτηθείς γιατί δεν κάλεσε την αστυνομία μετά τη συμπλοκή, υποστήριξε ότι το κινητό του είχε κλείσει από μπαταρία. Ακόμη υποστήριξε ότι ακολούθησε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο γιατί ήθελε να πάρει τα στοιχεία τους και αρνήθηκε ότι οδηγούσε επικίνδυνα. «Σίμωσα κοντά για να δω πώς θα τους σταματούσα και εκείνοι φρέναραν και έκαναν ελιγμούς», ισχυρίστηκε. Με αφορμή αυτό το συμβάν, κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν πιο ουσιαστική αστυνόμευση κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή τους για σειρά παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών και επικίνδυνους ελιγμούς σε καθημερινή βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT