Δράση και τιμωρία των μπαχαλάκηδων του ΕΜΠ

Δράση και τιμωρία των μπαχαλάκηδων του ΕΜΠ

Για περισσότερα από 30 χρόνια δύο αίθουσες διδασκαλίας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για περισσότερα από 30 χρόνια δύο αίθουσες διδασκαλίας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.  

Τον τελευταίο χρόνο όμως το κακό παράγινε. Ολα άρχισαν όταν βρέθηκαν τυχαία σε αποθήκη της Σχολής φιάλες βενζίνης, μολότοφ, εργαλεία και στυλιάρια. Μετά την απομάκρυνσή τους από την αστυνομία, οι «καταληψίες» αντέδρασαν έντονα: κατέστρεψαν πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας, αφαίρεσαν και εξαφάνισαν καινούργιες που τοποθετήθηκαν, απείλησαν τον Πρύτανη και την Κοσμήτορα,  επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά φοιτητή της Σχολής, γέμισαν τους τοίχους της Σχολής με υβριστικά και απειλητικά συνθήματα και αφίσες. Ολα αυτά αναφέρθηκαν από τη Σχολή στη Διοίκηση του Ιδρύματος, η οποία προσέφυγε άμεσα στις αρμόδιες αρχές με κατάθεση μηνυτήριων αναφορών.

Στις 31 Αυγούστου 2023 έγινε η πρώτη επέμβαση της αστυνομίας η οποία οδήγησε σε συλλήψεις με αποτέλεσμα την παραπομπή 10 ατόμων σε δίκη, με 5 εξ αυτών μέσω αυτοφώρου. Μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν είναι φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΜΠ. Ενας φοιτητής εξ αυτών καταδικάστηκε προ ημερών σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Οι δίκες μερικών από τους υπόλοιπους αναβλήθηκαν.  

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, τα σοβαρότατα αυτά παραπτώματα των φοιτητών και φοιτητριών του ΕΜΠ οδηγούν στα πειθαρχικά όργανα καθώς και στην κατάθεση αγωγών αποζημίωσης για τις φθορές που έχουν προκληθεί. 

Μετά την επέμβαση οι «καταληψίες» επανήλθαν δριμύτεροι και η αστυνομία επενέβη άλλες δύο φορές με αποτέλεσμα την εκκαθάριση των δύο κατειλημμένων αιθουσών. Τα επεισόδια όμως συνεχίζονται – εκτεταμένοι βανδαλισμοί και καταστροφές στη Σχολή και στο Κτίριο Διοίκησης, από κουλουλοφόρους, απειλητικά και υβριστικά συνθήματα, εισβολή σε αίθουσα διδασκαλίας και ματαίωση μαθημάτων, βανδαλισμούς στο ιστορικό κτίριο Αβέρωφ στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ. Και πρόσφατα, καταδρομική εισβολή δέκα κουκουλοφόρων στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου διοίκησης στην Πολυτεχνειούπολη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και εκτόξευση αυγών στον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις και τους Κοσμήτορες – απ’ όπου και η «μαύρη» φωτογραφία. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT