Μετρό πλατείας Εξαρχείων: Τέσσερις προσαγωγές στη διαμαρτυρία για το κόψιμο δέντρων

Μετρό πλατείας Εξαρχείων: Τέσσερις προσαγωγές στη διαμαρτυρία για το κόψιμο δέντρων

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας την προσωρινή διακοπή του έργου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τέσσερις προσαγωγές έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμαρτυρία περίπου 20 ατόμων για το κόψιμο δέντρων και τα έργα του μετρό.

Οπως είχε μεταδώσει η «Κ» την Τετάρτη 8/11, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής, με την οποία ζητούσαν την προσωρινή διακοπή του έργου. Ειδικότερα, το ΣτΕ αποφάσισε τη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Στο σκεπτικό των ανώτατων δικαστών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Δικαστήριο «σταθμίζοντας τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα επιβάλλουν και κατά τα δεδομένα κοινής πείρας την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, κρίνει ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω λόγος για τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς βλάβης των κατοίκων».

Το ανώτατο δικαστήριο κατά την κρίση του στο πλαίσιο της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, ασχολήθηκε και με την κοπή των δένδρων στην πλατεία, που έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες αντιδράσεις και εντάσεις στην περιοχή.

Ειδικότερα στην απόφασή του υπογραμμίζει για το συγκεκριμένο θέμα: «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος, και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους».

Επίσης, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «προβλέπεται η ενίσχυση του αστικού πρασίνου πλησίον της πλατείας Εξαρχείων σε διάφορα σημεία τα οποία θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, ενώ λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο κατά τη χάραξη όσο και κατά την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού και όλες οι εργασίες προβλέπεται να γίνουν βάσει σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT