Αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα

Αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα

Σε αυξημένη επαγρύπνηση οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την ανίχνευση τεσσάρων μολυσμένων εστιών στα σύνορα με την Βουλγαρία και τη μεγάλη εικόνα στα Βαλκάνια που παραπέμπει σε προγενέστερα επιδημικά κύματα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών και στην Ελλάδα μετά την επιβεβαίωση εστιών γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε χώρες της βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία).

Σημειώνεται πως κρούσματα με γρίπη των πτηνών στη χώρα μας είχαν επιβεβαιωθεί το 2022 σε άγρια πτηνά, όποτε είχαν πεθάνει τουλάχιστον 1.000 αργυροπελεκάνοι στις Πρέσπες, καθώς και το 2017 σε πουλερικά. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει παρουσία του ιού και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ειδικότερα η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών και σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

«Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση»

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥπΑΑΤ, Σπύρος Ντουντουνάκης, επισημαίνει στην «Κ» πως ο λόγος της αυξημένης ανησυχίας στη χώρα μας υπάρχει επειδή ανιχνεύθηκαν τέσσερις μολυσμένες εστίες πτηνών κοντά στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας. 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, ωστόσο οφείλουμε και εμείς και οι περιφέρειες και οι κτηνοτρόφοι να είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του ιού στη χώρα μας», αναφέρει προσθέτοντας πως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει αύξηση δειγματοληψιών σε νεκρά πουλιά και ζώα. 

Ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος διεύθυνσης κτηνιατρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νικόλαος Φωτεινιάς, αναφέρει πως η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα μολυσμένων πτηνών στην Ελλάδα, ωστόσο επειδή αυτή την περίοδο ο ιός της γρίπης των πτηνών κυκλοφορεί εξαιτίας και της μετανάστευσης πολλών ειδών, οι πολίτες οφείλουν να είναι ενημερωμένοι», διευκρινίζει. 

Εξηγώντας το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε περίπτωση που βρεθούν νεκρά πτηνά, ο κ. Φωτεινιάς σημειώνει πως οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να καλούν σε τέτοιες περιπτώσεις κλιμάκιο κτηνιάτρων, το οποίο σπεύδει στο σημείο και προχωρά σε έλεγχο λαμβάνοντας δείγμα από τον λάρυγγα του ζώου. Στη συνέχεια τα νεκρά ζώα περισυλλέγονται και οδηγούνται σε αποτέφρωση ώστε να εξασφαλισθεί πως δεν θα υπάρξει εξάπλωση του ιού. 

Δεν υπάρχει ανησυχία για τη Θεσσαλία

Πηγές από τη Γενική Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ διευκρινίζουν στην «Κ» πως στόχος της αποστολής εγκυκλίου προς τις περιφέρειες είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος του ιού στις εκτροφές.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στη Θεσσαλία μετά την καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ, η απάντηση που δόθηκε είναι αρνητική, καθώς η περιοχή δεν θεωρείται υψηλού κινδύνου. Αντιθέτως, ιστορικά περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται στη βόρεια Ελλάδα όπου συγκεντρώνεται και πλήθος μεταναστευτικών πτηνών.

Επισημαίνεται πως οι κτηνοτροφικές μονάδες πρέπει να παρακολουθούν το σύστημα μετακίνησης των φορτίων και να εφαρμόζουν τα μέτρα διασφάλειας, όπως απολύμανση και λήψη δειγμάτων από τα ζώα. 

Τέλος συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT