Απάτες σε βάρος του Δημοσίου: Χειροπέδες σε τελωνειακό και άνδρα του λιμενικού

Απάτες σε βάρος του Δημοσίου: Χειροπέδες σε τελωνειακό και άνδρα του λιμενικού

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ένας τελωνειακός και ένας άνδρας του λιμενικού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα, εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες που έστηναν απάτες σε βάρος του Δημοσίου. 

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος προχώρησαν στη σύλληψη 17 ατόμων μεταξύ των οποίων και ενός τελωνειακού και ενός λιμενικού. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 57 ατόμων. 

Τα μέλη του κυκλώματος προέβαιναν σε απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.

Η δράση τους αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία και πολύμηνη έρευνα. Οπως προέκυψε, αποκαλύφθηκαν η συγκρότηση και λειτουργία δύο εγκληματικών ομάδων, με διαρκή δράση, οι οποίες τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 φαίνονταν να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, με κοινό όμως πεδίο δράσης, τις παράνομες επιστροφές φόρου καυσίμων ή την πώληση λαθραίων καυσίμων.

Απάτες σε βάρος του Δημοσίου: Χειροπέδες σε τελωνειακό και άνδρα του λιμενικού-1

Για να επιτευχθεί ο σκοπός τους απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η επαγγελματική ενασχόληση κάποιων από τα μέλη τους, με την αλιεία. Ετσι, οι οργανώσεις αποτελούνταν από ιδιοκτήτες σκαφών αλιείας και ιδιοκτήτες λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών κατόρθωναν να βεβαιωθεί ο ανεφοδιασμός με καύσιμα, κάτι που δεν ίσχυε, σε σκάφη αλιείας συμφερόντων τους, χρησιμοποιώντας εικονικά φορολογικά στοιχεία αγοράς καυσίμων τα οποία προμηθεύονταν από ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες των σκαφών γίνονταν δικαιούχοι είσπραξης χρηματικών ποσών από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου, ενώ οι πρατηριούχοι δεν απέδιδαν το προβλεπόμενο ΦΠΑ.

Ο ρόλος του τελωνειακού και του λιμενικού

Καθοριστική συμβολή στην παράνομη δραστηριότητα είχαν οι δύο υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο του ανεφοδιασμού των σκαφών παράκτιας αλιείας με αφορολόγητα καύσιμα και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και τον έλεγχο του Ημερολογίου Γέφυρας σκαφών.

Για να διευκολύνουν τη δράση του κυκλώματος ο τελωνειακός αμειβόταν με έως και 1.000 ευρώ, ενώ ο λιμενικός λάμβανε από 30 έως 100 ευρώ.

Στη συνέχεια, το κύκλωμα προχωρούσε σε αποθήκευση και διάθεση λαθραίων καυσίμων σε δίκτυο πελατών τους.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι η ζημία στο Δημόσιο τόσο από την παράνομη επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων όσο και από τη μη απόδοση ΦΠΑ εκτιμάται τουλάχιστον ότι αγγίζει τα 175.000 ευρώ, ενώ το σύνολο του χρηματικού ποσού που κέρδισαν τα μέλη από τις επιστροφές του ΕΦΚ υπερβαίνει τα 340.000 ευρώ.

Μάλιστα, η έκδοση εικονικών τιμολογίων φέρεται ότι από τους εμπλεκόμενους πρατηριούχους ανέρχεται σε 260.000 ευρώ, ενώ η επανειλημμένη και κατ’ επάγγελμα αποθήκευση και διάθεση λαθραίων καυσίμων υπερβαίνει τους 25 τόνους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων 53.214 ευρώ, 8 όπλα και πλήθος φυσιγγίων, σιδερογροθιά και σπρέι πιπεριού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT