Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή

Τα «δόντια» του δείχνει ο καιρός προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και χιονοπτώσεις έπληξαν περιοχές της χώρας το Σάββατο

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «δόντια» του δείχνει ο καιρός προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και χιονοπτώσεις έπληξαν ήδη περιοχές της χώρας.

Από το πρωί του Σαββάτου, ισχυροί άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων επικράτησαν σε Κυκλάδες, Σποράδες, Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Η ένταση των ανέμων, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 8 μποφόρ, είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ απαγορευτικά στα δρομολόγια των πλοίων, ενώ «μάχη» με τα κύματα έδωσε το πλοίο «Αχαιός», το οποίο δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Αίγινας, παρά τις προσπάθειες για περισσότερο από μία ώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 114 χλμ/ώρα στην Ανάφη, ενώ πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα σε πολλές ακόμα περιοχές.

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή-1
Meteo.gr

Την ίδια στιγμή, χωριά στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας έχουν ήδη «ντυθεί» στα λευκά, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στον Ολυμπο και τον Κίσσαβο.

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή-2
Πηγή: oladeka.com

Παράλληλα, η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και την Κυριακή αναμένεται το ίδιο και στην υπόλοιπη χώρα.

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων

Προβλήματα στα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, ωστόσο κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων για την Κρήτη.

Από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα για το Μαρμάρι. Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. 

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή-3
INTIME News

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Πλοίο «Αχαιός»: Δεν κατάφερε να δέσει στην Αίγινα

Αναστάτωση επικράτησε το πρωί του Σαββάτου όταν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, το πλοίο «Αχαιός» δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Αίγινας, παρά τις προσπάθειες για περισσότερο από μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το πλοίο τελικά δεν έδεσε στο λιμάνι και αναγκάστηκε να επιστρέψει στον Πειραιά γύρω στις 12:30, ενώ λόγω των «κραδασμών» που προκλήθηκαν από τα ισχυρά κύματα έσπασε ένα τζάμι στο σαλόνι του. Σημειώνεται ότι στο πλοίο βρίσκονταν περίπου 330 επιβάτες.  

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία αποδίδει στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι της Αίγινας τη μη αποβίβαση των επιβατών και τη θραύση υαλοπίνακα.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αχαιός Φέρις Ναυτική Εταιρεία, μέλος της Saronic Ferries, από το συμβάν με τη θραύση του υαλοπίνακα δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός επιβάτη, ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με τοποθέτηση ξύλινου επιθέματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς πλεύσης.

Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δέντρων και ζημιές σε αυτοκίνητα

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στην παραλιακή, όπου οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 8 μποφόρ, δημιουργούσαν μεγάλα κύματα που «χτυπούν» την ακτή.

Στο έλεος των καιρικών φαινομένων βρέθηκε και το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο είναι αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία, με το πλήρωμα να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να το διατηρήσει στη θέση του.

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή-4
INTIME News

Οι δυνατοί άνεμοι κατάφεραν να «παρασύρουν» στέγαστρο πρατηρίου υγρών καυσίμων επί της οδού Λαγκαδά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές από την πτώση δέντρων, ιδίως σε αυτοκίνητα.

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή-5
INTIME News

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς οι ισχυροί άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν επέτρεψαν σε δύο αεροπλάνα να προσγειωθούν.

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για την Κυριακή-6
INTIME News

Συνολικά, η Πυροσβεστική δέχθηκε 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω των ανέμων, με τις 82 από αυτές να αφορούν κοπές δέντρων και 18 απομακρύνσεις αντικειμένων.

Ο καιρός την Κυριακή

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, το Ιόνιο και την Εύβοια, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στη Θράκη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 5 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιοχή:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία βελτίωση. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από τις προμεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στην Εύβοια τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.

Θερμοκρασία: Από 5 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Ο καιρός αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 με βαθμιαία εξασθένιση.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT