Εξαπατούσαν κόσμο και έβγαλαν πάνω από 73.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις, ο ένας αστυνομικός

Εξαπατούσαν κόσμο και έβγαλαν πάνω από 73.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις, ο ένας αστυνομικός

Ενας 53χρονος ιδιώτης και ένας 34χρονος αστυνομικός χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού και προσέλκυαν πελάτες προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθησαν την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ένας 53χρονος ιδιώτης και ένας 34χρονος αστυνομικός, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτη, πλαστογραφία, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση καθήκοντος.

Υστερα από καταγγελία που έγινε στους αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στις 10 Οκτωβρίου, αποδείχτηκε πως οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία μεγάλης εταιρείας του εξωτερικού και προσέλκυαν πελάτες προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με την καταγγελία της 10ης Οκτωβρίου, ο 53χρονος είχε παρουσιαστεί αρχικά ως διευθυντής της εταιρείας και, στη συνέχεια, ο αστυνομικός παρουσιάστηκε ως οικονομολόγος – δικηγόρος, ζητώντας από την καταγγέλλουσα να καταβάλει χρηματικό ποσό ύψους 6.500 ευρώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής της στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η ίδια αρχικώς δεν δέχτηκε, όμως στη συνέχεια συμφώνησαν σε μικρότερο ποσό. Αφού η καταγγέλλουσα έστειλε την προκαταβολή που χρειαζόταν, συνήφθη σχετική σύμβαση για την ανάληψη της διαδικασίας από την εταιρεία, όμως λίγο αργότερα η εταιρεία έλυσε τη σύμβαση με καταγγελία που της έστειλε, όπως έμαθε η ίδια από άλλο εργαζόμενο της εταιρείας. Επιπλέον, ο συγεκριμένος εργαζόμενος τής είπε πως η εταιρεία είχε προβλήματα με αιτήσεις πελατών και ότι γι’ αυτό τον λόγο και αποχώρησε. Κατόπιν της αποκάλυψε τα πραγματικά στοιχεία του 34χρονου αστυνομικού, καθώς και την ιδιότητά του.

Αυτός, δηλαδή, ήταν ο τρόπος δράσης τους: αφού έπειθαν τα θύματά τους, ζητούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά συνάπτοντας σχετική σύμβαση ανάληψης της διαδικασίας, αλλά δεν έκαναν όσα είχαν συμφωνήσει.

Ο ρόλος του αστυνομικού 

Ο αστυνομικός, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την υψηλή αμοιβή που ζητούσε, υποστήριζε πως η εταιρεία ιδιοκτησίας του συγκατηγορούμενού του παρέχει «premium» υπηρεσίες. Στη συνέχεια, ζητούσε ένα ποσό ως προκαταβολή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, όπως και τους προσωπικούς κωδικούς τους στο Τaxisnet, παρότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία.

Η αμοιβή του 34χρονου ήταν ποσοστιαία επί των αιτήσεων των πελατών που προχωρούσαν σε καταβολή προκαταβολής, με το συνολικό μηνιαίο εισόδημά του να φτάνει τις 3.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 8 περιπτώσεις απάτης, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποσπούσαν ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 30.000 ευρώ, αποκομίζοντας από το 2021 συνολικά 73.550 ευρώ.

Επίσης, εις βάρος του 53χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής φυλάκισης επτάμισι ετών και χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για τα αδικήματα της παραβίασης δικαστικής απόφασης, της κακοποίησης ζώων, της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της απάτης, της αντιποίησης αρχής, της δυσφήμισης ανώνυμης εταιρείας κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως,

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο 34χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι γνωρίζει τον 53χρονο από το 2022 και αποδέχτηκε εν μέρει την εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εξαπάτησης θυμάτων, ενώ για τους υπόλοιπους κατέθεσε πως δεν τους γνωρίζει. 

Απο το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε πάντως σήμερα ότι σε βάρος του αστυνομικού διατάχθηκε διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ εκείνος έχει τεθεί και σε διαθεσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT