Ελεύθεροι υπό όρους ο 53χρονος και ο αστυνομικός που κατηγορούνται για φορολογικές απάτες

Ελεύθεροι υπό όρους ο 53χρονος και ο αστυνομικός που κατηγορούνται για φορολογικές απάτες

Επιβλήθηκε υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα και καταβολή χρηματικής εγγύησης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο 53χρονος ιδιώτης και ο 34χρονος αστυνομικός, που συνελήφθησαν έπειτα από καταγγελία για εξαπάτηση δανειοληπτών, στους οποίους υπόσχονταν ρυθμίσεις οφειλών.

Οι δύο κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για αδικήματα που αφορούν, κατά περίπτωση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (συμμορία), απάτη κατά συναυτουργία και κατ′ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ′ εξακολούθηση και πλαστογραφία.

Μετά τις απολογίες τους, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν οι δύο κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα.

Επιπλέον ορίστηκε καταβολή χρηματικής εγγύησης, η οποία για τον ιδιώτη είναι 5.000 ευρώ και για τον αστυνομικό 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κατηγορούμενοι φέρονται να αρνούνται τις αποδιδόμενες σ′ αυτούς πράξεις, με τον 53χρονο να ισχυρίζεται πως δεν εξαπάτησε κανέναν αλλά, αντίθετα, προέβαινε σε νόμιμες ενέργειες που του ανέθεταν οι πελάτες του.

Μάλιστα, φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει ολοκληρώσει επιτυχώς γύρω στις 190 υποθέσεις και να τονίζει ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε διαφωνία με πελάτη του, να μεταφράζεται σε εξαπάτηση.

Υπενθυμίζεται πως οι Αρχές «ξετύλιξαν» το κουβάρι της υπόθεσης έπειτα από καταγγελία στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 10 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 53χρονος είχε παρουσιασθεί αρχικά ως διευθυντής της εταιρείας και, στη συνέχεια, ο αστυνομικός παρουσιάστηκε ως οικονομολόγος – δικηγόρος, ζητώντας από την καταγγέλλουσα να καταβάλει χρηματικό ποσό ύψους 6.500 ευρώ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής της στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο ρόλος του αστυνομικού 

Ο αστυνομικός, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την υψηλή αμοιβή που ζητούσε, υποστήριζε πως η εταιρεία ιδιοκτησίας του συγκατηγορούμενού του παρέχει «premium» υπηρεσίες. Στη συνέχεια, ζητούσε ένα ποσό ως προκαταβολή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, όπως και τους προσωπικούς κωδικούς τους στο Τaxisnet, παρότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία.

Η αμοιβή του 34χρονου ήταν ποσοστιαία επί των αιτήσεων των πελατών που προχωρούσαν σε καταβολή προκαταβολής, με το συνολικό μηνιαίο εισόδημά του να φτάνει τις 3.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 8 περιπτώσεις απάτης, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποσπούσαν ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 30.000 ευρώ, αποκομίζοντας από το 2021 συνολικά 73.550 ευρώ.

Επίσης, εις βάρος του 53χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής φυλάκισης επτάμισι ετών και χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ για τα αδικήματα της παραβίασης δικαστικής απόφασης, της κακοποίησης ζώων, της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της απάτης, της αντιποίησης αρχής, της δυσφήμισης ανώνυμης εταιρείας κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο 34χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι γνωρίζει τον 53χρονο από το 2022 και αποδέχθηκε εν μέρει την εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εξαπάτησης θυμάτων, ενώ για τους υπόλοιπους κατέθεσε πως δεν τους γνωρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT