Πολυήμερες εκδρομές, ο τρόμος των εκπαιδευτικών

Πολυήμερες εκδρομές, ο τρόμος των εκπαιδευτικών

Στις αλλαγές που θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται να έχουν μόνο επιμορφωτικό χαρακτήρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Επιμορφωτικό χαρακτήρα θα έχουν πλέον οι πολυήμερες εκδρομές. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι θα προωθήσει αλλαγές στο πλαίσιο των μαθητικών εκδρομών. Βεβαίως, από την πλευρά της η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για ριζικές αλλαγές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το περιεχόμενό τους, αφού ακόμη είναι σε φάση σχεδιασμού.

Το θέμα της αλλαγής του πλαισίου των εκδρομών ήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από τη δημοσιοποίηση, από τη συνδικαλιστική παράταξη ΔΑΚΕ καθηγητών, ότι σε περιοχή της Πελοποννήσου γονιός μήνυσε ολόκληρο τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου του παιδιού του διότι απέκλεισε τον εν λόγω μαθητή από πολυήμερη εκδρομή για λόγους ασφαλείας. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε η ΔΑΚΕ, «ο μαθητής αυτός φέρεται να είχε συνεχή παραβατική συμπεριφορά». Μάλιστα, όπως προσθέτει η ΔΑΚΕ, «το ανησυχητικό είναι ότι ο διευθυντής της αρμόδιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέπεμψε όλο τον σύλλογο διδασκόντων στο πειθαρχικό συμβούλιο». Βεβαίως οι εκπαιδευτικοί, όπως και τα συνδικαλιστικά όργανα, γνωρίζουν ότι ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τήρησε αναγκαστικά τον νόμο. Αλλωστε, είναι συνήθης πρακτική οι διδάσκοντες να επιβάλλουν ποινή αποκλεισμού από την πολυήμερη εκδρομή.

Η ΔΑΚΕ καθηγητών, πάντως, αναφέρει σοβαρά κενά του συστήματος εάν μείνει κάποιος εκπαιδευτικός στο τυπικό του νόμου ως οφείλει, αλλά και τις περιπτώσεις που μπορεί να βρεθεί υπόλογος χωρίς να έχει γνώσεις πώς να δράσει. Χαρακτηριστικά, η παράταξη τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τις βαλίτσες των μαθητών, έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν μεταφέρουν ποτά, ναρκωτικά ή ακόμη και όπλα. Απαιτείται από τους συνοδούς καθηγητές να έχουν γνώσεις για αντικείμενα με τα οποία δεν έχουν σχέση. Για παράδειγμα, ο καθηγητής αρχηγός της εκδρομής πρέπει να ελέγξει τους χώρους εστίασης και διαμονής και να διαπιστώσει εάν το φαγητό είναι κατάλληλο και αν το μαγαζί έχει άδεια λειτουργίας. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση κρίσεων. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικά χρόνια μαθητές σχολείου από τη Ροδόπη έπαθαν τροφική δηλητηρίαση και διακομίσθηκαν σε διαφορετικά νοσοκομεία των Αθηνών, διαπιστώθηκε η πλήρης γύμνια του συστήματος, γιατί οι συνοδοί καθηγητές έμειναν αβοήθητοι από το υπουργείο Παιδείας».

Τα αιτήματα

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο ταμίας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, τα βασικά αιτήματα της ομοσπονδίας είναι να χορηγείται επιμίσθιο σε όσους εκπαιδευτικούς συνοδεύουν εκδρομή, η υπεύθυνη δήλωση των γονέων, με την οποία δίνουν τη συναίνεση στο παιδί να συμμετάσχει στην εκδρομή, να έχει νομική ισχύ (στην πράξη, για ό,τι συμβεί υπόλογος είναι ο εκπαιδευτικός ακόμη και εάν δεν είναι παρών στο περιστατικό) και ένας μαθητής να μπορεί να αποκλειστεί από την εκδρομή εάν έχει παραβατική συμπεριφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT