Σε 11 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου για το δέμα – βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο, με το δικαστήριο πάντως να δίνει ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή. Η δίκη σε πρώτο βαθμό ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, έξι χρόνια μετά την έκρηξη στο αυτοκίνητο του κ. Παπαδήμου, που είχε συνέπεια τον τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού στα πόδια. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρουσία λιγοστών φίλων και συντρόφων του Γιαγτζόγλου στην αίθουσα του δικαστηρίου, έκρινε με πλειοψηφία 2 προς 1 ένοχο τον Γιαγτζόγλου, με τη μία από τις τρεις δικαστές να προτείνει την απαλλαγή του νεαρού από το σύνολο των κατηγοριών. Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προχωρήσει σε θετική για τον 33χρονο αναρχικό πρόταση περί μετατροπής της αρχικής κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας, σε έκρηξη από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο. Εκρινε δηλαδή ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, πρόταση με την οποία συμφώνησε το δικαστήριο. Εισαγγελέας και δικαστές συμφώνησαν να δώσουν ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή της 11ετούς κάθειρξης με το σκεπτικό ότι ο Γιαγτζόγλου επέδειξε συνέπεια τόσο κατά το διάστημα του εγκλεισμού του όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης.
Ο νεαρός αναρχικός είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 τη στιγμή που έβγαινε από διαμέρισμα της οδού Αλκαμένους στο κέντρο της Αθήνας, όπου έμενε περιστασιακά. Λίγο πριν επιβιβαστεί σε ταξί είχε ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του. Είχαν καταφέρει να φτάσουν στα ίχνη του στο πλαίσιο έρευνας για την αποστολή δεμάτων – βομβών στα γραφεία του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου (2017).
Το σκεπτικό ήταν πως ο κατηγορούμενος επέδειξε συνέπεια κατά το διάστημα του εγκλεισμού του και κατά τη διάρκεια της δίκης.
Το ορφανό DNA
Στους παγιδευμένους φακέλους είχε βρεθεί μείγμα γενετικού υλικού ενός αρχικά άγνωστου άνδρα, με συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2010. Συνδυάζοντας στοιχεία από το αρχείο της υπηρεσίας, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν καταφέρει να συσχετίσουν το δείγμα του ορφανού DNA με τον Γιαγτζόγλου. Τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και το φθινόπωρο του 2017 έφτασαν στη σύλληψή του. Εις βάρος του σχηματίστηκαν δύο ογκώδεις δικογραφίες, η μία για όπλα και εκρηκτικά που είχαν βρεθεί στην κατοχή του τη στιγμή της σύλληψης και η δεύτερη για τα δέματα – βόμβες σε Σόιμπλε, ΔΝΤ και Παπαδήμο. Για την πρώτη από τις δύο υποθέσεις καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε κάθειρξη 11 ετών. Στο Εφετείο, ωστόσο, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023, του επιβλήθηκε ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή, με την πόρτα της φυλακής να ανοίγει για τον 33χρονο αναρχικό.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η εκδίκαση και της υπόθεσης των «τρομοδεμάτων», με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να κρίνει μεν ένοχο τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, δίνοντας ωστόσο ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή.
Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στη δίκη, παρά μόνον εξετάστηκε ως μάρτυρας στην υπόθεσή του. Αναφέρθηκε στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την 25η Μαΐου 2017, όταν επιστρέφοντας σπίτι του με μια μαύρη υπηρεσιακή Mercedes που οδηγούσε συνεργάτης του, άνοιξε τον φάκελο με συνέπεια από την έκρηξη να τραυματιστεί σοβαρά στον θώρακα και στα πόδια.
Το δέμα είχε σταλεί στο γραφείο του κ. Παπαδήμου και μεταφερθεί από αστυνομικό της φρουράς του για έλεγχο στο x-ray της Βουλής. Κατά τον έλεγχο, ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν είχαν διακρίνει τον μηχανισμό που ήταν κρυμμένος μέσα σε ένα βιβλίο, με αποτέλεσμα να τον επιστρέψουν στον πρώην πρωθυπουργό με την ένδειξη «ελεγμένος».
Νέο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας
Στο πλαίσιο αυτό, η «Κ» φέρνει στο φως νέο υλικό από τις κάμερες ασφάλειας της Βουλής, λίγο πριν την έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου.