Λύση δύο πρυτάνεων στο ΑΠΘ

Ο κ. Φείδας θα αναλάβει τη θέση την πρώτη διετία και ο κ. Αποστολίδης τη δεύτερη – Πανεπιστημιακοί τονίζουν πως είναι απόδειξη των στρεβλώσεων του νέου συστήματος εκλογής πρύτανη στα ΑΕΙ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συμφωνία κυρίων για μοίρασμα της πρυτανικής θητείας σε δύο υποψηφίους κλείνει το κεφάλαιο της εκλογής πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα πανεπιστημιακά χρονικά της Ελλάδας και, κατά την πλειονότητα των πανεπιστημιακών, το «μοίρασμα» της πρυτανικής θητείας σε συνδυασμό με το μεγάλο παρασκήνιο που προηγήθηκε υποδηλώνουν μία από τις στρεβλώσεις του νέου (με βάση το νομοθέτημα 4957 του 2022) συστήματος εκλογής πρύτανη στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, όπως συνέβη σε αρκετά πανεπιστήμια, στο ΑΠΘ η διαδικασία εκλογής πρύτανη «κόλλησε», καθώς και στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές μεταξύ των έξι πανεπιστημιακών δεν προέκυψε πλειοψηφία τεσσάρων υπέρ ενός υποψηφίου για τη θέση του πρύτανη. Και αυτό διότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι για τη θέση και τα υπόλοιπα πέντε μέλη μοιράστηκαν. Να σημειωθεί ότι το συμβούλιο είναι 11μελές. Τα έξι μέλη είναι πανεπιστημιακοί του ιδρύματος και εκλέγονται από τους συναδέλφους τους (εξ ου και ονομάζονται εσωτερικά μέλη).

Κατόπιν οι έξι επιλέγουν τα πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί εκλέγουν για τη θέση του πρύτανη ένα εκ των έξι εσωτερικών μελών. Αρα ένα εσωτερικό μέλος που θέλει να διεκδικήσει την πρυτανεία πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμαχία άλλων τριών εσωτερικών μελών και οι τέσσερις να επιλέξουν τουλάχιστον δύο «φιλικά» εξωτερικά μέλη.

Στο ΑΠΘ, μετά τις δύο άγονες εκλογικές διαδικασίες μεταξύ των έξι του συμβουλίου, ανέλαβε, όπως ορίζει ο νόμος, η Σύγκλητος να επιλέξει τα πέντε εξωτερικά μέλη. Αλλά πρόσφατα τρία εκ των έξι μελών –ο κ. Χαράλαμπος Φείδας, ο κ. Απόστολος Αποστολίδης και ο κ. Γεώργιος Ζωγραφίδης– συγκρότησαν ομάδα με τη συμφωνία οι δύο πρώτοι να μοιραστούν την τετραετή θητεία του πρύτανη. Κατόπιν τούτου οι Χ. Φείδας, Α. Αποστολίδης και Γ. Ζωγραφίδης πρότειναν στους 56 συγκλητικούς του ιδρύματος να ψηφίσουν τρεις «φιλικούς» τους υποψηφίους για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Και η πρόταση έπεισε, «για να λυθεί το αδιέξοδο» όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Φείδας.

Ενδεικτική είναι η επιστολή των τριών προς τους πανεπιστημιακούς του ΑΠΘ. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που μας υποστηρίξατε και ειδικά όσες και όσους συγκλητικούς μάς εμπιστευτήκατε και υπερψηφίσατε την πρότασή μας και εκλέξατε ως εξωτερικά μέλη τρεις καταξιωμένους επιστήμονες, την Ειρήνη Αγγελιδάκη, τον Δημήτρη Παπαντώνη και τον Γεώργιο Τσατσαρώνη, που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα μοιραστούν το όραμά μας για το ΑΠΘ», ανέφερε.

Είναι βέβαια η πρώτη φορά που η πρυτανική θητεία θα μοιραστεί σε δύο πανεπιστημιακούς. Με βάση τη συμφωνία κυρίων, ο κ. Φείδας θα είναι πρύτανης την πρώτη διετία και ο κ. Αποστολίδης τη δεύτερη, ενώ θα επιλέξουν από κοινού τους αντιπρυτάνεις. Πανεπιστημιακοί οι οποίοι μίλησαν χθες στην «Κ» τόνισαν πως όλα αυτά είναι δείγματα των δυσλειτουργιών του νέου συστήματος επιλογής πρύτανη, που «επιτρέπει» τις ίντριγκες, τα αλληλοκαρφώματα αλλά και το μεγάλο παρασκήνιο για να υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπο του επόμενου πρύτανη.

Μάλιστα, υποψήφιοι για τη θέση του εξωτερικού μέλους, παρότι έχουν σημαντικό έργο, δεν ψηφίζονται, αφού δεν επιθυμούν να συμμαχήσουν με κάποιον υποψήφιο. Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε, όπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (φύλλο Κυριακής 12/11), η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προωθήσει τροποποιήσεις στο σύστημα επιλογής πρύτανη. Από την πλευρά του ο κ. Φείδας ανέφερε στην «Κ» ότι «εφαρμόζοντας το πνεύμα του νόμου 4957 για συνεργασίες συμπράξαμε για ένα κοινό, αναπτυξιακό σχέδιο σε βάση τετραετίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT