«Αν είχα γεννηθεί δήμαρχος, δεν θα χρειαζόμουν τα σεμινάρια»
αν-είχα-γεννηθεί-δήμαρχος-δεν-θα-χρει-562754149

«Αν είχα γεννηθεί δήμαρχος, δεν θα χρειαζόμουν τα σεμινάρια»

Τέσσερις νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι που θα αναλάβουν για πρώτη φορά καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου μιλούν στην «Κ» για τα σχέδιά τους, την προετοιμασία και τις δυσκολίες που ήδη αντιμετωπίζουν

Σοφία Χρήστου
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο των νεοεκλεγέντων δημάρχων που θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου γράφει Νοέμβριος, αλλά για τους ίδιους μοιάζει περισσότερο με το ξεκίνημα ενός νέου έτους που είναι γεμάτο στόχους αλλά και δεσμεύσεις.

Κοιτάζοντας την ατζέντα τους, γνωρίζουν καλά πως τους μένουν λίγες μέρες προκειμένου να οργανωθούν και να διαβάσουν ώστε να είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα στις αρχές του έτους. Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα ζόρικη μάλιστα όταν οι νυν δήμαρχοι επιλέγουν να μη βοηθήσουν, σε αρκετές περιπτώσεις ούτε στο ελάχιστο, τους διαδόχους τους αποκλείοντας κάθε επαφή μαζί τους. 

Συνεπώς, οι εκάστοτε δήμαρχοι θα πρέπει οι ίδιοι να σηκώσουν το ακουστικό και να τηλεφωνήσουν στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου, να παρακολουθήσουν ώρες σεμιναρίων κρατώντας ακόμη και πρόχειρες σημειώσεις προκειμένου να μην τους ξεφύγει τίποτα. Στην προετοιμασία τους ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο αυτά. 

«Η φράση “δήμαρχος για πρώτη φορά” σημαίνει “ευθύνη και ενθουσιασμός” », επισημαίνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Σιαφάκας. Οταν έμαθε πως συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, το πρώτο που έκανε ήταν να δημιουργήσει την ομάδα του και να ενημερωθεί για τα χρηματοδοτούμενα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο. 

Για την Ελεονώρα Γεώργα, δήμαρχο Λήμνου, η εκλογή της για πρώτη φορά σημαίνει και «αλλαγή, εξέλιξη, όραμα, πρόγραμμα και επιτελικός σχεδιασμός», καθώς όπως επισημαίνει στην «Κ» οι απαιτήσεις από τους δημότες, ειδικά ύστερα από μία αλλαγή, είναι πολύ μεγάλες.  

Οι απαιτήσεις από τους δημότες, ειδικά ύστερα από μία αλλαγή, είναι πολύ μεγάλες.

Σεμινάρια και… διάβασμα

Στην ερώτηση αν «γεννιέται κανείς δήμαρχος», η απάντηση είναι από όλους αρνητική. 

«Αν γεννιόμουν δήμαρχος, δεν θα χρειαζόμουν σεμινάρια», λέει γελώντας ο Παναγιώτης Μανούρης, νεοεκλεγείς δήμαρχος στη Νέα Ιωνία. 

Ο ίδιος μαζί με κάποια άτομα από το επιτελείο του ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές σεμινάρια σχετικά με τον νέο νόμο 5056/2023, ο οποίος προβλέπει την ενσωμάτωση των νομικών προσώπων του δήμου στις διευθύνσεις του, οδηγώντας έτσι σε αναδιάρθρωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας.

«Η ΚΕΔΕ και η Πανελλήνια Ενωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν ημερίδες και σεμινάρια για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε όλη την Ελλάδα. Οπότε αυτό είναι ένα από τα πράγματα που κάνουμε οι περισσότεροι πριν αναλάβουμε», εξηγεί ο κ. Μανούρης. 

Ωστόσο τα σεμινάρια δεν επαρκούν για μία θέση με τόσες αρμοδιότητες, χρειάζεται και προσωπικό διάβασμα. 

Το διάβασμα δεν σταματά ποτέ, ακόμη και για κάποιον που ασχολείται χρόνια με την αυτοδιοίκηση.

«Χρειάστηκε να διαβάσω αρκετά τις λεπτομέρειες σχετικά με τις διοικητικές και οργανωτικές υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να γνωρίζω επακριβώς τα καθήκοντα του καθενός. Το μόνο σίγουρο είναι πως το διάβασμα δεν σταματά ποτέ, ακόμη και για κάποιον που ασχολείται χρόνια με την αυτοδιοίκηση», σχολιάζει ο κ. Σιαφάκας. 

Βουτιά στα… βαθιά

Υπάρχουν πάντως και πράγματα που είναι κοινά στο πρόγραμμα των νέων δημάρχων, όπως οι συναντήσεις με διάφορους φορείς και θεσμικά πρόσωπα αλλά και το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα ραντεβού προστίθενται στην ατζέντα.

«Ειδικά τον τελευταίο μήνα το πρόγραμμά μου επαναλαμβάνεται. Ξυπνάω, παίρνω πρωινό με την οικογένειά μου, στη συνέχεια κάνω τα πρώτα ραντεβού με τις υπηρεσίες του δήμου και συνομιλώ καθημερινά με τους διευθυντές των υπηρεσιών. Επίσης αφιερώνω σημαντικό χρόνο στην ομάδα μου και φυσικά έχω και διάφορα επαγγελματικά ραντεβού», εξηγεί ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, εκλεγμένος στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Ο κανόνας των 100 πρώτων ημερών

Ο όγκος δουλειάς είναι τέτοιος που οι περισσότεροι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι έχουν την αίσθηση πως έχουν ξεκινήσει ήδη τα καθήκοντά τους. Ωστόσο, όπως εκμυστηρεύονται το άγχος υπάρχει και θα υπάρχει. 

«Ενας που ασχολείται δεκαετίες με τα αυτοδιοικητικά μου είπε πως οι “100 πρώτες ημέρες είναι πολύ σημαντικές”, οπότε νομίζω με αγχώνει λίγο η αρχή, καθώς θέλω όλα να κυλήσουν ομαλά», σημειώνει ο κ. Μανούρης. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες θα έχουν απαιτήσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάκης σημειώνει πως αυτό που τον αγχώνει περισσότερο είναι τα θέματα που δεν έχουν λυθεί επί σειρά ετών στον δήμο του. 

«Το να γίνουν γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών νομίζω είναι ένα θέμα που αγχώνει εποικοδομητικά αν όχι όλους, τους περισσότερους από εμάς. Αλλωστε είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα έχουν απαιτήσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», σημειώνει.

Στην περίπτωση πάντως του κ. Σιαφάκα, η οικογένειά του έχει περισσότερο άγχος από τον ίδιο.  

«Η σύζυγός μου και τα τρία μου παιδιά συμμετείχαν ενεργά στην προεκλογική μου εκστρατεία, οπότε έχουν κατανοήσει πως από εδώ και στο εξής οι υποχρεώσεις θα είναι αυξημένες. Το εντυπωσιακό είναι πως τα παιδιά μου έχουν αγχωθεί περισσότερο από εμένα, αλλά συγχρόνως είναι και ενθουσιασμένα και αυτό είναι ευχάριστο», τονίζει. 

Πλέον δεν έχω μόνο τα χρώματα αλλά και τα πινέλα

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της ημέρας η γεύση που μένει στους νέους δημάρχους είναι γλυκιά. 

«Πολλές φορές λέω στον εαυτό μου επιτέλους εκτός από τα χρώματα έχω και τα πινέλα για να ζωγραφίσω τη Λήμνο που έχω οραματιστεί», καταλήγει η κ. Γεώργα, η οποία είναι μία από τις μόλις 22 γυναίκες δημάρχους (σε σύνολο 332) στην Ελλάδα. 

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT