«Ελενα Βενιζέλου»: Τι οδήγησε στην καρατόμηση της διοικήτριας του νοσοκομείου

«Ελενα Βενιζέλου»: Τι οδήγησε στην καρατόμηση της διοικήτριας του νοσοκομείου

Παύθηκε η διοικήτρια του «Ελενα Βενιζέλου», όπου βρέφη και λεχώνες απομακρύνθηκαν άρον άρον από κτίριο λόγω έλλειψης θέρμανσης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα απομάκρυνσης νεογνών και των μαμάδων από το κτίριο Α του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» ήταν θλιβερή. Ελλείψει θέρμανσης τα μόλις λίγων ωρών βρέφη μαζί με τις λεχώνες, που φιλοξενούνταν στο κτίριο Α, συμπτύχθηκαν με εκείνα στο κτίριο Β. «Ηταν μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, την οποία πραγματοποιήσαμε χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων την προηγούμενη Τρίτη», εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, Μαρία Ζωσιμάτου, μαία στην ειδικότητα. Ακολούθησαν ογκολογικοί ασθενείς και χειρουργημένοι από το κτίριο Α. Γιατί όμως συνέβη αυτό; «Ο καυστήρας έσπασε όταν τον έθεσαν σε λειτουργία, με συνέπεια ολόκληρο το κτίριο Α να μην μπορεί να θερμανθεί», περιγράφει στην «Κ» η κ. Ζωσιμάτου, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για παύση της διοικήτριας του νοσοκομείου –ήταν επίσης διοικήτρια στο «Αλεξάνδρα» και το «Σπηλιοπούλειο»– από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η απόφαση απομάκρυνσής της ελήφθη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, «επειδή δεν ενημέρωσε κεντρικά ούτε προέβη στις δέουσες ενέργειες για την αποκατάσταση λειτουργίας της θέρμανσης». Πρόκειται για την 4η κατά σειρά καρατόμηση διοικητή από τον κ. Χρυσοχοΐδη – έχει προηγηθεί η παύση των διοικητών στα νοσοκομεία «Μεταξά», «Αγία Ολγα» και στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο».

Το υπουργείο Υγείας έστειλε χθες συνεργείο στο νοσοκομείο. «Είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αντικατάσταση τμήματος κεντρικού δικτύου θέρμανσης-ψύξης στο υπόγειο και την αντικατάσταση συλλεκτών διανομής ζεστού νερού θέρμανσης στο μηχανοστάσιο», ανέφερε χθες το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του. «Εως ότου είναι πλήρως λειτουργικό το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, τοποθετήθηκαν ήδη θερμαντικά σώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η διοικήτρια ποτέ δεν έδωσε κάποια επίσημη απάντηση στην επιστολή μας», διευκρινίζει η κ. Ζωσιμάτου, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα ανέκυψε στις 17 Νοεμβρίου». Προφορικές διαβεβαιώσεις είχε δώσει η αναπληρώτρια διοικήτρια στους εργαζομένους. Στη διοίκηση απευθύνθηκαν ασθενείς και ετοιμόγεννες, φαίνεται όμως ότι το αίτημά τους δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοικήτρια έχει προγραμματισμένη άδεια όλη την τρέχουσα εβδομάδα.

Το κτίριο Α, κληροδότημα της Ελενας Βενιζέλου, έχει κτιστεί το 1935 και χρήζει τακτικής συντήρησης λόγω παλαιότητος. «Αν υπήρχε μια επαρκώς στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία που να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κτιρίου και τις ανάγκες ενός νοσοκομείου, που είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, δεν θα είχαμε απρόοπτα», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Καταραχιάς, γραμματέας του σωματείου και ακτινολόγος στην ειδικότητα. Ωστόσο, η τεχνική υπηρεσία διαθέτει λίγους εργαζομένους, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες ενός νοσοκομείου με 407 κλίνες και το οποίο εκτείνεται σε τρία κτίρια. «Το καλοκαίρι προκλήθηκε πρόβλημα με τον κλιματισμό, τον χειμώνα με τη θέρμανση», αναφέρει ο κ. Καταραχιάς. Για την ψύξη νοικιάστηκαν φορητά κλιματιστικά, κάτι που κρίθηκε όμως ασύμφορο να γίνει με θερμαντικά σώματα λόγω υψηλού κόστους. «Πρόσφατα πλημμύρισε το ισόγειο του κτιρίου Α, όπου βρίσκεται ο πιο προηγμένος μαστογράφος στην Ελλάδα, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, αξίας μισού εκατομμυρίου», λέει ο κ. Καταραχιάς. Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο κτίριο Α, αλλά επεκτείνονται στο κτίριο Β και κυρίως στο κτίριο Γ, που έχει κτιστεί το 1975 και στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες και εξωτερικά ιατρεία. Το νοσοκομείο έχει γεμίσει με ταμπέλες «περπατάτε με δική σας ευθύνη» ή «προσοχή, κίνδυνος πτώσης σοβάδων» κ.ά. «Πηγή όλων των δυσλειτουργιών είναι η προ πολλών ετών συγχώνευση με το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” και βέβαια η τραγική μείωση προϋπολογισμού και προσωπικού», τονίζει ο κ. Καταραχιάς. «Οι βλάβες που ανακύπτουν επιλύονται πρόχειρα με ιδιωτικά συνεργεία, που εμφανίζονται σαν κομήτες και μετά χάνονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT