Το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα χρειαστεί «συμπλήρωμα» για τη σύνταξή του

Το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα χρειαστεί «συμπλήρωμα» για τη σύνταξή του

Ενδιαφέρον για αποταμίευση εκδήλωσε το 48% των ερωτηθέντων, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση για να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσής του, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα κοινής γνώμης.

Στόχοι της έρευνας, την οποία πραγματοποίησε η Insurance Europe, ήταν η καταγραφή των απόψεων και προτιμήσεων των πολιτών σχετικά με την προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση, η διερεύνηση κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς και η διαμόρφωση συστάσεων για την υιοθέτηση πολιτικής σχετικά με τα αποταμιευτικά προϊόντα.

Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 15 ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– με δείγμα 15.789 ενηλίκων από το σύνολο των χωρών, διαφόρων επαγγελμάτων και εκπαιδευτικού επιπέδου.

Τι απαντούν οι Ελληνες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα, το 63% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση για να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσής του.

Παράλληλα, το κενό προστασίας στην προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση ανέρχεται σε 47%, ενώ ο μέσος όρος στις συμμετέχουσες χώρες ήταν 39%.

Ενδιαφέρον για συνταξιοδοτική αποταμίευση εκδήλωσε το 48% των ερωτηθέντων, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να το πετύχει. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος στις συμμετέχουσες χώρες ήταν 31%.

Το 13% αναφέρει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει να αποταμιεύει για τη σύνταξη στο εγγύς μέλλον.

Το 18% δηλώνει ενδιαφέρον για φορολογικά κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Τα κύρια ευρήματα στο σύνολο των χωρών

Το κενό συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη παραμένει. Το 39%, δηλαδή πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων, δεν αποταμιεύει για τα χρόνια της σύνταξης.

Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων (58%) αναγνώρισαν ότι θα χρειάζονταν συμπληρωματική εξοικονόμηση πόρων για να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής τους.

Οι γυναίκες αποταμιεύουν λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες.

Η σιγουριά και η ασφάλεια (εγγύηση καταβληθέντος κεφαλαίου) αποτελούν προτεραιότητα για τους καταναλωτές σε ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά προϊόντα.

Το 71% των ερωτηθέντων προτιμά να λαμβάνει ψηφιακή ενημέρωση.

Οι προσωπικές συνθήκες των πολιτών επηρεάζουν και διαφοροποιούν τις απόψεις τους σε σχέση με τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Τέλος, καταγράφεται ένα γενικευμένο αίσθημα έλλειψης αισιοδοξίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT