Πτυχίο πιλότου από την ΕΑΒ

Τα σχέδια της αμυντικής βιομηχανίας να μπει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σχολές αεροναυπηγικής και μηχανικής

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου προσανατολισμένου στις αεροναυπηγικές σπουδές σχεδιάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Η κρατική αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας ετοιμάζεται ήδη να αξιοποιήσει το κυοφορούμενο νομικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πρωτοβουλία της, την οποία έχει ήδη υποδεχθεί με ενθουσιασμό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δείχνει και τις νέες δυνατότητες που θα δώσει το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε φορείς που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να επενδύσουν και να καλλιεργήσουν το κεφάλαιο της τεχνογνωσίας τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας τονίζει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη από καιρό για να ιδρύσει πανεπιστήμιο, καθώς έχει εισέλθει στον χώρο της κατάρτισης στελεχών πολεμικής αεροπορίας. «Θέλουμε, έχοντας την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, η εταιρεία να χορηγεί πτυχία πανεπιστημιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου», αναφέρει μιλώντας στην «Κ».

Ο σχεδιασμός είναι το πανεπιστήμιο της ΕΑΒ να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας. Θα εστιάζει στην εκπαίδευση πιλότων, ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μηχανικών κ.λπ. Παράλληλα, θα οργανωθούν μία δεύτερη σχολή με αντικείμενο την επιστήμη υλικών και τη μηχανική, καθώς και μία τρίτη στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη διαχείριση αεροναυπηγικού υλικού.

Πτυχίο πιλότου από την ΕΑΒ-1
[EAB.GR]

Τα 15 διετή προγράμματα σπουδών πάνω στους διαφόρους τομείς της συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων (αεροκινητήρες, ηλεκτρικά συστήματα, ποιοτικός έλεγχος κ.λπ.), καθώς και του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους που ήδη οργανώνει η ΕΑΒ, θα αποτελέσουν τη μαγιά για τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Σήμερα στο εκπαιδευτικό κέντρο της εταιρείας στην Τανάγρα, όπου και οι χώροι του εργοστασίου της, εκπαιδεύονται περί τους 1.000 φοιτητές – στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στο πλαίσιο αυτό τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας των ΗΑΕ. Παράλληλα, η ΕΑΒ έχει ανάλογη σύμβαση με το Μπαχρέιν. «Η πιστοποίηση των προγραμμάτων και το καλό “όνομα” που έχουμε, μας ανοίγουν τις πόρτες για άλλες αραβικές χώρες», λέει ο κ. Παπακώστας και θεωρεί ότι το ΑΕΙ θα μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από τις συνολικά 36 χώρες (κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική) με τις οποίες έχει συμβάσεις συντήρησης αεροσκαφών. Να σημειωθεί επίσης ότι η επιχείρηση κατασκευάζει μέρος των αεροσκαφών C-130 και F-16 της Lockheed Martin.

Η χρηματοδότηση

Το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό προβλέπεται να ενισχυθεί με βάση και τους ακαδημαϊκούς όρους που θα θέσει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Αλλά πώς θα βρεθούν τα κεφάλαια για το πανεπιστήμιο; «Υπάρχει τεράστια ζήτηση για τις σχετικές σπουδές, οι οποίες έχουν διεθνώς πολύ υψηλά δίδακτρα, κάτι που θα βοηθήσει την εδραίωση και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νέου ΑΕΙ. Αλλωστε, με ίδια κεφάλαια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα νέο κέντρο εκπαίδευσης στην Τανάγρα, το οποίο εκτός από αίθουσες διδασκαλίας διαθέτει εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώρο σίτισης αλλά και υπόστεγο αεροσκαφών για την πρακτική άσκηση των φοιτητών», παρατηρεί ο κ. Παπακώστας, τονίζοντας ότι «θα χρειαστούν επιπλέον χώροι που θα τους κατασκευάσουμε από ίδια κεφάλαια και επενδυτές».

Ο σχεδιασμός είναι το νέο πανεπιστήμιο να διαρθρωθεί σε τρεις σχολές τετραετούς φοίτησης, ξεκινώντας από τη σχολή αεροναυπηγικής και αεροπλοΐας.

Τα οφέλη της λειτουργίας του ΑΕΙ θα είναι πολλαπλά για την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας – και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ανάγκες στέγασης των Αράβων σπουδαστών κατά το παρελθόν μισθώθηκαν ολόκληρες πολυκατοικίες στην περιοχή της Χαλκίδας, πριν το υπουργείο Αμυνας των ΗΑΕ αποκτήσει στην περιοχή εγκαταστάσεις διαμονής των στελεχών του.

Πτυχίο πιλότου από την ΕΑΒ-2
[EAB.GR]

Ως προς το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης του νέου ιδρύματος, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι μόνο ξένα ΑΕΙ θα μπορούν να ιδρύουν παραρτήματά τους στην Ελλάδα. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Lehigh στην Πενσιλβάνια θα προσφέρει το «κέλυφος» για τη λειτουργία του μη κρατικού ΑΕΙ. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο ήταν ένα από τα 30 ιδρύματα που εκπροσωπήθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης τον Νοέμβριο του 2022 στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί έγιναν συζητήσεις μεταξύ των δύο φορέων και η ιδέα για πανεπιστήμιο της ΕΑΒ μορφοποιήθηκε όταν η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε τα σχέδιά της για θεσμοθέτηση ιδιωτικών ΑΕΙ.

Το χρονοδιάγραμμα

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο δημόσια διαβούλευση και το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο οι διεργασίες για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι έντονες. Ηδη ένα κυπριακό ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ανακοίνωσε τα σχετικά σχέδιά του, ενώ και ένα ιδιωτικό κεφάλαιο με μεγάλη παρουσία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διεθνώς έχει ανακοινώσει συνεργασία με ελληνικό κολέγιο. Επίσης, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ένα δεύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο και ένα ιδιωτικό ισπανικό κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στην αγορά των 36 ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα κάποιου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, μέσω της μεθόδου του franchise.

Τα κριτήρια λειτουργίας των ελληνικών μη κρατικών ΑΕΙ θα τα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των κολεγίων ζητούν να αδειοδοτηθούν με βάση όρους βιωσιμότητας, οι οποίοι θα εξαρτώνται από το πλήθος των φοιτητών τους. Ταυτόχρονα ανησυχούν για τα κριτήρια κτιριακών υποδομών που θα θέσει ο νόμος όσο και για την εγγυητική επιστολή που θα ζητηθεί. Το ύψος της αναμένεται να θέσει πολλούς εκτός παιχνιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT