Αράχωβα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη βάναυση κακοποίηση και τον θάνατο του χάσκι

Αράχωβα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη βάναυση κακοποίηση και τον θάνατο του χάσκι

Οι εκθέσεις των κτηνιάτρων, το υλικό από τις κάμερες και η κατάθεση του ιδιοκτήτη του oχτάχρονου Ολιβερ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν μου έφεραν τον Ολιβερ, είδα ένα ζώο βαριά κακοποιημένο από άνθρωπο. Ο Ολιβερ ήταν 8 χρονών και απόλυτα υγιής». Η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα, σοκαρισμένη με την εικόνα που αντίκρισε, μιλάει και για σεξουαλική κακοποίηση του oxτάχρονου χάσκι, την περασμένη Kυριακή στην Αράχωβα.

Η φρικιαστική ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται πριν από τέσσερις ημέρες, όταν ο Ολιβερ δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά τη συνηθισμένη βόλτα του. Η οικογένεια ανάστατη βγήκε στους δρόμους για να τον ψάξει. Την επόμενη μέρα, ο σκύλος βρέθηκε ημιλιπόθυμος με χτυπήματα στο κεφάλι και σπασμένα πλευρά.

Ο Ολιβερ κατέληξε την Τρίτη το πρωί από ανακοπή. Είχε βασανιστεί πολύ. Ο δράστης είχε μένος. 

«Οπως μου ανέφερε ο ιδιοκτήτης του, επέστρεψε σπίτι και τον βρήκαν εκεί σε μία γωνία. Εκανα ό,τι έπρεπε για να στοιχειοθετήσω τα ευρήματα μου: λήψη φωτογραφιών, γενετικού υλικού, ενώ φυσικά ειδοποίησα την αστυνομία. Είπα ότι ήταν σημαντικό να βρεθεί υλικό από κάμερες άμεσα. Γύρω από το σπίτι του ιδιοκτήτη υπάρχουν ξενοδοχεία και ταβέρνες. Από τη στιγμή που ήρθε σε εμένα έζησε άλλες 11 ώρες. Κατέληξε την Τρίτη το πρωί από ανακοπή. Είχε βασανιστεί πολύ. Ο δράστης είχε μένος. Τα έχω καταθέσει όλα», περιγράφει η κ. Τόλια.

Οι δύο εκθέσεις 

Οταν ο σκύλος έχασε τη ζωή του, πραγματοποιήθηκε νεκροτομή από το Τμήμα Κτηνιατρικής στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Βασιλική Ζαφειροπούλου, οι κτηνίατροι της δημόσιας υπηρεσίας στη Βοιωτία συνέταξαν «μια έκθεση χωρίς αξιολογική κρίση, παραθέτοντας τα απόλυτα ευρήματα και σημειώνοντας πως υπήρξε ενεργητική κακοποίηση. Αυτά τα ευρήματα αποτέλεσαν το υλικό που κατατέθηκε στην Αστυνομία και με βάση το οποίο πραγματοποιείται τώρα η προανάκριση». 

Αστυνομική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι οι δύο εκθέσεις διαφέρουν μεταξύ τους καθώς στην κατάθεση της κτηνιάτρου που εξέτασε πρώτη τον σκύλο υπάρχει αναφορά για σεξουαλική κακοποίηση και χρήση αιχμηρού αντικείμενου, ενώ στην έκθεση των κτηνιάτρων της δημόσιας υπηρεσίας υπάρχει η σημείωση ότι αναμένονται τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν την εικόνα για τον θάνατο του χάσκι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών φιλοζωικών σωματείων που κάνουν λόγο για συγκάλυψη.

Η κ. Ζαφειροπούλου λέει στην «Κ» πως «η κτηνιατρική υπηρεσία κάνει το καλύτερο δυνατό και είναι λάθος οι φιλόζωοι να κατηγορούν τους κτηνιάτρους. Ούτε και είναι όλοι ειδικοί στα πορίσματα. Οσο για τους ιδιώτες, αυτοί ασκούν ιδιωτικό έργο με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Το μέγεθος της κτηνωδίας ήταν τόσο μεγάλο που πριν από δύο ημέρες προκάλεσε την παρέμβαση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Αναστασίας Μασούρα, η οποία έχει την εποπτεία των εισαγγελικών Αρχών για την προστασία των ζώων.

«Είναι ένα από τα πιο ακραία περιστατικά που έχουν συμβεί. Πρόκειται για ένα έγκλημα, που κατά την άποψή μου και ως νομικός, ήταν προσχεδιασμένο», λέει στην «Κ» και η Μαριάνθη Δημοπούλου, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στο υπουργείο Εσωτερικών. Οπως προσθέτει: «Το ζώο κακοποιήθηκε συνειδητά σύμφωνα και με την πρώτη κτηνίατρο που το εξέτασε. Υπέφερε. Θέλω να είμαι αισιόδοξη πως ο δράστης θα συλληφθεί χάρη στην εντατική δουλειά των αρμοδίων που ασχολούνται με την υπόθεση».

Η ίδια σημειώνει πως δεν τίθεται ζήτημα συγκάλυψης του δράστη από την τοπική κοινωνία της Αράχωβας, όπως ισχυρίζονται φιλοζωικά σωματεία.

«Δεν πιστεύω πως οποιαδήποτε τοπική κοινωνία σήμερα θα προσπαθούσε να συγκαλύψει ένα τέτοιο κακούργημα για να μη στιγματιστεί. Το έγκλημα δεν σχετίζεται με τον τόπο, αλλά με έναν δράστη και τέτοιοι υπάρχουν παντού. Σε κάθε περίπτωση ο δράστης θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2021», λέει χαρακτηριστικά. 

Δεν πιστεύω πως οποιαδήποτε τοπική κοινωνία σήμερα θα προσπαθούσε να συγκαλύψει ένα τέτοιο κακούργημα για να μη στιγματιστεί. Το έγκλημα δεν σχετίζεται με τον τόπο, αλλά με έναν δράστη και τέτοιοι υπάρχουν παντού.

Προσθέτει δε ότι «θα ήταν προτιμότερο η νεκροψία-νεκροτομή να γίνει από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα μιας και οι κτηνίατροι στις Περιφέρειες εξετάζουν κυρίως ζώα παραγωγής και τα μέσα που διαθέτουν δεν είναι πάντα ικανοποιητικά».

Ανάρτηση του δημάρχου Αράχωβας στα σόσιαλ μίντια, με το οποίο καλεί τους πολίτες να συνεισφέρουν στην έρευνα, μία ημέρα μετά τον θάνατο του Ολιβερ.

Οσο για το υλικό από κάμερες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή της «Κ» είναι «φτωχό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έρευνα που βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης δεν προχωράει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ιδιοκτήτης του σκύλου, ο οποίος αρχικά είχε αναφέρει πως αδυνατεί να σκεφτεί ποιος θα μπορούσε να έχει κακοποιήσει με αυτόν τον τρόπο τον σκύλο του, έδωσε σήμερα συμπληρωματική κατάθεση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT