Πανεπιστήμια: Η Κομισιόν σχεδιάζει ευρωπαϊκό πτυχίο

Πανεπιστήμια: Η Κομισιόν σχεδιάζει ευρωπαϊκό πτυχίο

Θα μπορούν να το λάβουν, εκτός από τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., και πολίτες τρίτων χωρών που θα σπουδάζουν σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού πτυχίου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα μπορούν να λάβουν, εκτός από τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., και πολίτες τρίτων χωρών. Ειδικότερα, η βάση του ευρωπαϊκού πτυχίου είναι οι συμμαχίες μεταξύ ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία πραγματοποιούν συνέργειες, κοινά προγράμματα, ανταλλαγές προσωπικού και φοιτητών, ευέλικτες μορφές διδασκαλίας κ.ά. Σε κάθε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον δέκα εθνικά

πανεπιστήμια από διαφορετικές χώρες, ένα από κάθε χώρα. Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές τους να αποκτήσουν πτυχία συνδυάζοντας σπουδές σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. 60 ευρωπαϊκές «κοινοπραξίες» πανεπιστημίων στις οποίες συμμετέχει το 10% των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ευρωπαϊκό πτυχίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορούν να λάβουν και πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. σπουδάζοντας σε ένα από τα 60 ΑΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι ένας φοιτητής θα σπουδάζει στα ΑΕΙ που συμμετέχουν σε μία κοινοπραξία και κατόπιν οι σπουδές του θα πιστοποιούνται. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πιστοποιούνται οι δεξιότητες που θα συνδέονται με τις σπουδές και όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς πλέον στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί η κατάταξη των εκπαιδευτικών βαθμίδων με βάση τα προσόντα στα οποία αντιστοιχούν.

«Η πιστοποίηση θα κάνει το πτυχίο ιδιαίτερα ελκυστικό, χωρίς να αγνοούνται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε έναν φοιτητή η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ διαφόρων ΑΕΙ και σε διαφορετικά ακαδημαϊκά περιβάλλοντα», ανέφερε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος. Το περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι εξ ορισμού διεθνές και ο στόχος είναι να ενισχυθούν η κινητικότητα μεταξύ των ερευνητών και η ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και σε βάθος χρόνου πτυχίων. Αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένα για τα ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε κάποια κοινοπραξία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να οργανώσουν μαθήματα στα αγγλικά, να προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να έχουν υποδομές στέγασης και έναν ισχυρό διοικητικό μηχανισμό.

Η θεσμοθέτηση του ευρωπαϊκού πτυχίου και για πολίτες τρίτων χωρών φέρεται, σύμφωνα με την Ε.Ε., να έγινε πιο εύκολη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση. Και αυτό διότι ένα πιστοποιημένο ευρωπαϊκό πτυχίο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει φοιτητές από την Κίνα, την Ινδία και άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες, «κλέβοντας» φοιτητές από τα βρετανικά ΑΕΙ.

Τα ελληνικά ΑΕΙ

Στην Ελλάδα τον δρόμο άνοιξαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα οποία αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη των πρώτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που άρχισαν να λειτουργούν από το φθινόπωρο του 2019. Χαρακτηριστικά το ΕΚΠΑ, προεδρεύοντας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των 10 μελών του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου CIVIS τον Σεπτέμβριο του 2022, ενέκρινε, όπως ανέφερε στην «Κ» ο τότε πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, την προκήρυξη ενός πιλοτικού προγράμματος εκ μέρους της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πτυχίων. Ηδη δέκα ελληνικά συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT