Τα σηκωμένα αυτάκια του στο εσωτερικό τους έχουν λευκό τρίχωμα – απέξω είναι μαύρα. Μαύρη είναι και η μουσούδα και οι κρόταφοί του, σε αντίθεση με το λευκό τρίχωμα γύρω από το στόμα και τα χαρακτηριστικά γκριζογάλανα μάτια των χάσκι. Από αυτά τα δύο ψηφιακά, θλιμμένα μάτια τρέχουν «δάκρυα» αίματος, σε μια εικόνα που τις τελευταίες μέρες είναι παντού στο ελληνικό Διαδίκτυο, κυρίως σε αναρτήσεις στο Instagram και στο X, πρώην Twitter, όπου ένα από τα πιο δημοφιλή χάσταγκ των ημερών είναι το #CancelArachova (μτφρ.: Ακυρώστε την Αράχωβα).
H πρώτη ανάρτηση
Η αρχή του μίτου του μποϊκοτάζ του δημοφιλούς χειμερινού προορισμού ήταν στο Facebook, όταν πρώτη η Μάρθα Πουλτίδου, επικεφαλής της πανελλήνιας ομάδας κατά της κακοποίησης των ζώων, έκανε μια ανάρτηση για την αποτρόπαιη κακοποίηση που οδήγησε στον θάνατο του 8χρονου Ολιβερ στις 28 Νοεμβρίου, ξεκινώντας με τη φράση «Αράχωβα ώρα μηδέν».
Δύο μέρες νωρίτερα, το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου, ο κηδεμόνας του Ολιβερ, Μιχάλης Φλέγκας, είχε επιστρέψει στο σπίτι του στην Αράχωβα, όπου τον περίμεναν ο αδελφός του και η γιαγιά του, λέει η κ. Πουλτίδου στην «Κ». Ο κ. Φλέγκας μπήκε για μπάνιο και όταν βγήκε, το σκυλί δεν ήταν πουθενά, αναφέρει. Τον έψαχνε όλο το βράδυ της Κυριακής. Το επόμενο πρωί έπρεπε να πάει στη δουλειά του –είναι οδηγός φορτηγού, σημειώνει η κ. Πουλτίδου– και συνέχισε να ψάχνει για τον Ολιβερ η οικογένειά του. Το χάσκι επέστρεψε στο σπίτι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ημιλιπόθυμο και γεμάτο αίματα. Ο κτηνίατρός του από τη Λιβαδειά έλειπε στην Αθήνα κι έτσι ο κ. Φλέγκας τον πήγε σε κτηνιατρείο στην Ιτέα. «Εφερε σοβαρό τραύμα στην περιοχή του πρωκτού από αιχμηρό όργανο. Ο δράστης, άγνωστος. Προκλήθηκε αιμορραγία και έπειτα από νάρκωση (γενική αναισθησία) έραψα την περιοχή. Δόθηκε η κατάλληλη αγωγή και τέθηκε σε παρακολούθηση», έγραψε η κτηνίατρος (η οποία δεν θέλησε να μιλήσει στην «Κ») στη γνωμάτευσή της, φωτογραφία της οποίας δημοσίευσε η κ. Πουλτίδου, που ενημερώθηκε για την κακοποίηση του Ολιβερ στις 28 Νοεμβρίου.
Στην ανάρτησή της στις 29 Νοεμβρίου, κάποιοι άρχισαν να γράφουν στα σχόλια ότι οι φιλόζωοι πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους – «κανένας να μην πατήσει το πόδι του σε αυτόν τον βρώμικο τόπο», έγραψε μια χρήστρια του Facebook. Την ίδια ημέρα, η κ. Πουλτίδου έκανε μία ακόμη ανάρτηση, στην οποία έγραφε μεταξύ άλλων ότι ο δήμαρχος δεν είχε ακόμη εκδώσει ανακοίνωση για την κακοποίηση – σε αυτή την ανάρτηση, η οποία μέχρι την Παρασκευή είχε κοινοποιηθεί 358 φορές, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα χάσταγκ #Αράχωβα #not. «Μην επιχειρήσει κανένας να συγκαλύψει την κακοποίηση, τον βιασμό και τον θάνατο του Ολιβερ», έγραψε στις 30 Νοεμβρίου, σε ανάρτηση που κοινοποιήθηκε περισσότερες από 300 φορές, «θα βρείτε όλο το φιλοζωικό κίνημα απέναντί σας».
Τις επόμενες μέρες το θέμα έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Πάνω από 20.400 tweets γράφτηκαν στο X με το χάσταγκ #Αράχωβα, άλλα 7.500 με το χάσταγκ #ολιβερ και τουλάχιστον 3.600 με το #CancelArachova. Η Ναταλία Γερμανού ανακοίνωσε από την εκπομπή της ότι θα δώσουν αμοιβή σε όποιον βρει τον δράστη. Αρχισαν να γίνονται διαδικτυακά καλέσματα για διαδήλωση για τον Ολιβερ σήμερα στο Σύνταγμα και άλλα για συντονισμένο μποϊκοτάζ κατά του δημοφιλούς χειμερινού προορισμού.
Ακυρώσεις
Κάποιοι ακύρωσαν τις κρατήσεις που είχαν κάνει μήνες πριν σε ξενοδοχεία της περιοχής, όπως η Εύη Αποστολίδου, η οποία ζει στην Ιταλία. Δεν θα πήγαινε στην Αράχωβα μόνο για να περάσει με τον σύζυγο δύο μέρες των γιορτών της, αλλά είχε κλείσει και ραντεβού με μεσίτη για δυνητική αγορά σπιτιού στην κωμόπολη. «Εχω συγκλονιστεί με αυτό που έχει συμβεί, μου φαίνεται αδιανόητο. Δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου να λέω ότι αγαπώ τα ζώα και να πήγαινα ελαφρά τη καρδία σε ένα μέρος όπου δεν έγινε απλώς αυτό το συμβάν, αλλά και η κοινωνία συγκαλύπτει τον ένοχο», αναφέρει στην «Κ» η κ. Αποστολίδου.
Ο Φάνης Νηρός είχε κλείσει δύο διαμερίσματα για δύο διαφορετικά Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου στην Αράχωβα για την πενταμελή οικογένειά του από τον Οκτώβριο. Ακύρωσε τις κρατήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. «Είναι η μοναδική δύναμη που έχω ως πολίτης για να αρχίσουν να μιλάνε – άνθρωπος που κάνει τέτοιο έγκλημα σε ζώο είναι θέμα χρόνου να το κάνει και σε άνθρωπο, το μοναδικό μου μέσο πίεσης είναι το μποϊκοτάζ», σημειώνει στην «Κ». Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πληρώσουν το τίμημα του μποϊκοτάζ –«δυστυχώς», λέει– και κάτοικοι που δεν φταίνε. «Αλλά αν δεν μπει το μαχαίρι στο κόκαλο», συμπληρώνει, «δεν θα τον δώσουν, το μόνο όπλο που έχουμε είναι να γυρίσουμε την πλάτη στην οικονομία της Αράχωβας».
«Είναι η μοναδική δύναμη που έχω ως πολίτης για να αρχίσουν να μιλάνε. Ανθρωπος που κάνει τέτοιο έγκλημα σε ζώο είναι θέμα χρόνου να το κάνει και σε άνθρωπο».
Από την πλευρά τους, πολλοί κάτοικοι της περιοχής, δεκάδες εκ των οποίων συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας, είναι ανήσυχοι, κάνοντας λόγο για άδικη στοχοποίησή τους, λέγοντας ότι δεν ξέρουν ποιος είναι ο δράστης και τονίζοντας τον αποτροπιασμό τους για τη βάναυση κακοποίηση που υπέστη ο Ολιβερ.
«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως, σε τρομακτικό βαθμό», λέει στην «Κ» η Καλούσα Ναυπακτίτου, πρόεδρος συλλόγου ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων Αράχωβας, τονίζοντας πως, μετά τη διαδικτυακή ανακοίνωση που έκανε –στην οποία μεταξύ άλλων έγραψε: «Δεν συγκαλύπτουμε κακουργηματικές πράξεις σε ζωάκια! Με τη λογική αυτή, δηλαδή, να μην ξαναπάμε στη Σαλαμίνα διότι έγινε ανθρωποκτονία;»–, δέχεται, λέει, απειλητικά μηνύματα. «Μου στέλνουν ότι θα μας σκοτώσουν, θα μας τινάξουν, θα μας βρουν. Μας κρίνουν, μας δικάζουν, στόχος τους είναι να βλάψουν την εικόνα της Αράχωβας», αναφέρει η ίδια.
«Πάνω από όλα η ασφάλεια»
Ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς λέει στην «Κ» πως δεν τον αφορά το #CancelArachova. «Δεν μας απασχολεί καθόλου το θέμα του τουρισμού», τονίζει, «πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των δημοτών και των οικογενειών μας». «Ζητήσαμε», συνεχίζει, «από τον κόσμο να καταθέσει στην εισαγγελία και στην αστυνομία ό,τι στοιχεία έχουν – θέλουμε να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος ανάμεσά μας».
Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία έχει την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών για την προστασία των ζώων, έχει παραγγείλει εδώ και μέρες κατεπείγουσα έρευνα στην εισαγγελία Λιβαδειάς. Η «Κ» προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει την Παρασκευή με τον εισαγγελέα Λιβαδειάς, αλλά από το γραφείο του έκλειναν το ακουστικό στο άκουσμα της λέξης «δημοσιογράφος».
Πώς η κινητοποίηση για τη θανάτωση του Ολιβερ στην Αράχωβα έλαβε διαστάσεις μποϊκοτάζ και απειλών κατά της τοπικής κοινωνίας
Ταυτόχρονα, κλιμάκιο από την Ασφάλεια Αττικής μετέβη την Πέμπτη στην περιοχή για να βοηθήσει το έργο της αστυνομίας εκεί. «Είναι άνθρωποι με εμπειρία στην προανάκριση», δήλωσε στην «Κ» η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου, τονίζοντας πως μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν υπήρχε κανένας ύποπτος. Πηγές δήλωσαν στην «Κ» πως δύο κτηνίατροι της περιφέρειας δεν αποκλείουν ο Ολιβερ να βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση έπειτα από μάχη με άλλα σκυλιά, αναφέροντας παράλληλα πως λόγω της καχυποψίας ότι μπορεί οι ντόπιοι να θέλουν να καλύψουν τον δράστη, μετέβη κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής για να βοηθήσει.
Είναι μάλλον απίθανο να είχαν συμβεί όλα αυτά αν δεν είχε δημιουργηθεί χιονοστιβάδα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς φτάσαμε στην κινητοποίηση και εντέλει στο μποϊκοτάζ μιας ολόκληρης περιοχής;
Ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος αναφέρει στην «Κ» πως μπορεί να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που έχει μια ορισμένη κουλτούρα όταν εναντιωθεί σε μια άλλη που την εκλαμβάνει ως εχθρική ή ως συγκαλύπτουσα πράξεις βιαιότητας ή βαναυσότητας. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ταύτιση με τον σκύλο, σημειώνει, της λογικής ότι «εκεί που δεν σέβονται το σκυλί μου, δεν σέβονται ούτε εμένα», αναφέρει. «Ταυτόχρονα, η ελληνική κοινωνία, εκεί που στο παρελθόν είχε τα ζώα σε μεγαλύτερη απόσταση από τη δική της ζωή, τώρα αυτές τις ζωές τις λογαριάζει περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν». Παράλληλα, το κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης του ζώου υποδηλώνει ένα σαδισμό που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει εύκολα – «η έρευνα λέει ότι αν κακοποιείς ζώα, προφανώς μπορείς να το κάνεις και σε ανθρώπους», σημειώνει, τονίζοντας ότι η κακοποίηση ζώων θεωρείται ψυχιατρική διαταραχή.
«Εχουμε πόλεμο»
Από την πλευρά της, η κ. Πουλτίδου αναγνωρίζει πως το μποϊκοτάζ της Αράχωβας θα έχει και παράπλευρες απώλειες. «Ακόμη κι ένας αν ξέρει και δεν μιλάει, ας υποστούν όλοι τις συνέπειες, αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο. Ή θα δικαιωθεί το ζώο ή θα δυστυχήσουν», λέει. Αλλά διαφωνεί κάθετα με τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τη στοχοποίηση των ανθρώπων. Της έστειλε, λέει, μήνυμα κάποιος δηλώνοντας πως έχει μόνο δύο σκυλιά χάσκι στον κόσμο και ότι θέλει να πάει στην Αράχωβα και να τα σπάσει όλα. «Λέω “είστε σοβαροί; Θα πάτε να σπάσετε τα σπίτια των ανθρώπων;”. Εκεί έχω διαχωρίσει τη θέση μου, η βία δεν είναι λύση, μετά γινόμαστε μια κοινωνία άναρχη – ας αφήσουμε τις Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους, δεν είμαστε δικαστές, ούτε αστυνομικοί, ούτε τιμωροί», τονίζει. «Είμαστε φιλόζωοι», λέει στην «Κ», «θέλουμε απλώς να σέβονται αυτά τα πλάσματα».