Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία

Στη διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, συμμετέχουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Αθλητισμού και Επικρατείας. Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι προσαχθέντες. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του αστυνομικού.

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την οπαδική βία, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των γεγονότων της περασμένης Πέμπτης και του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του.

Στη σύσκεψη, με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος, καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

Α. Γεωργιάδης: Η κοινωνία λέει «δεν πάει άλλο»

Τη θλίψη του για τον τραυματισμό του αστυνομικού εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του τραυματία, τονίζοντας πως «το παιδί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει να τα καταφέρει». Τόνισε δε ότι, εξαιτίας του περιστατικού, «ο Μητσοτάκης είναι σκασμένος. Αισθάνεται το βάρος της ευθύνης της ζωής αυτού του παιδιού και των υπόλοιπων αστυνομικών». 

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της κυβέρνησης μετά το νέο περιστατικό οπαδικής βίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Εχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Δεν λέω ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η οπαδική βία είναι ένα διεθνές φαινόμενο, δύσκολα αντιμετωπίσιμο ακόμα και για μεγάλα κράτη. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, η κοινωνία λέει “δεν πάει άλλο“».

Μαρινάκης: «Μιλάμε για εγκληματίες»

Στα ζητήματα της οπαδικής βίας και του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού αναφέρθηκε, εν όψει της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που έπρεπε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μη γυρίσει στο σπίτι του. Προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα άτομα που εμπλέκονται σε περιστατικά οπαδικής βίας, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «εγκληματίες». «Μιλάμε για εγκληματίες. Δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλεϊ ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, αναφορικά με τη σύσκεψη, ότι πρέπει «να περιμένουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες». 

«Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα», συμπλήρωσε.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι προσαχθέντες

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ο 31χρονος αστυνομικός έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, με τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας να προχωρούν σε νέα, δεύτερη από τη στιγμή του τραυματισμού του, χειρουργική επέμβαση στο πόδι του.

Ως ύποπτοι για τον βαρύ τραυματισμό του προσήχθησαν συνολικά 425 άτομα από τις κερκίδες του κλειστού γηπέδου όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ ανδρών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.

Από αυτούς, όπως αποδείχθηκε, 150 είναι καταχωρισμένοι στα αρχεία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους ως σκληροπυρηνικοί της Θύρας 7.

Αρχικώς οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη και, μετά την έκδοση εισαγγελικής διάταξης, αστυνομικοί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, ορισμένοι από τους προσαχθέντες αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα, να συναινέσουν στη λήψη γενετικού υλικού και να δώσουν δείγμα για την ανίχνευση πυρίτιδας στα χέρια τους.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η δικογραφία της υποδιεύθυνσης στρεφόταν αρχικά κατά αγνώστων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT