Νωρίς το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου 2021, περίπου 40 οπαδοί του Παναθηναϊκού έφυγαν από την Αθήνα με προορισμό την Εύβοια για να παρευρεθούν σε γιορτή για τα 50 χρόνια λειτουργίας συνδέσμου της ομάδας τους στη Χαλκίδα.
Λίγο μετά τις 7 μ.μ. και ενώ είχαν σταματήσει για ανεφοδιασμό στον ΣΕΑ Μαλακάσας, έπεσαν σε ενέδρα που τους είχαν στήσει 100 χούλιγκαν του Ολυμπιακού. Πυρπόλησαν τα αυτοκίνητά τους, έκλεψαν πανό, ενώ κατά τις σώμα με σώμα συγκρούσεις ένας οπαδός του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε σοβαρά.
Η αναφορά της Αστυνομίας για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο με περιστατικά οπαδικής βίας που χθες το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου υπέβαλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με στόχο την αναβάθμιση των ερευνών για τη δράση χούλιγκαν στη χώρα.
Στον ίδιο φάκελο υπάρχουν ενημερωτικά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ. για συνολικά 30 περιστατικά βίας μεταξύ χούλιγκαν αντίπαλων ομάδων, όπως το μαχαίρωμα, το 2019, 26χρονης οπαδού του Παναθηναϊκού από χούλιγκαν του Ολυμπιακού και η ένοπλη συμπλοκή μεταξύ χούλιγκαν του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας το φθινόπωρο του 2021. Στα έγγραφα υπάρχουν ακόμη οι υπηρεσιακές αναφορές για την επίθεση οπαδών της ΑΕΚ σε αστυνομικούς στο περιθώριο αγώνα ποδοσφαίρου της ομάδας τους με αντίπαλο τον Αγιαξ και πιο πρόσφατα η έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού σε κατάστημα διαιτητή στο Περιστέρι, τον Νοέμβριο του 2023.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου να συμπεριλάβει στον φάκελο και τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007 στην Παιανία, συσχετίζοντάς τη με τα πρόσφατα γεγονότα στο κλειστό γήπεδο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού στου Ρέντη.
Πλην των 30 περιστατικών, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε και κατάλογος με τους αυξημένου κινδύνου οπαδούς κυρίως των πέντε μεγαλύτερων ομάδων (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρης).
Τον κατάλογο κατάρτισαν οι υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με κριτήριο την παρουσία και τον ρόλο που διαδραματίζουν τα συγκεκριμένα άτομα σε επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι και τα 200 άτομα που αναφέρονται στη «μαύρη λίστα» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για αδικήματα σχετικά με την οπαδική βία, αλλά και όχι μόνο.
Πολλοί έχουν κατηγορηθεί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις, ενώ ορισμένοι έχουν συμπεριληφθεί σε δικογραφίες του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών ως μέλη ομάδων «νονών της νύχτας». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κυκλώματος εκβιαστών τα μέλη του οποίου διατίθεντο επ’ αμοιβή σε φυλάξεις ποδοσφαιρικών παραγόντων αλλά και σε εκφοβισμούς παικτών αντίπαλων ομάδων.
Οι 40 από τους συνολικά 200 υπόπτους αναφέρονται και σε διαβαθμισμένη έκθεση της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Κι αυτό διότι εμφανίζονται να έχουν συμμετοχή όχι μόνο σε περιστατικά οπαδικής βίας, αλλά ταυτόχρονα να συμμετέχουν σε δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου ή σε ακροδεξιές ομάδες.
Φάκελο με στοιχεία παρέδωσε στην Εισαγγελία και ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Περιλαμβάνει εμπρηστικές δηλώσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων, αναφορές για πανό με υβριστικό περιεχόμενο που έχουν αναρτηθεί σε κερκίδες οργανωμένων οπαδών, με χαρακτηριστικό εκείνο των οπαδών του ΠΑΟΚ που απευθυνόταν στους διωκόμενους οπαδούς της ομάδας για τον φόνο του Αλκη Καμπανού με το σύνθημα «αδέλφια κρατάτε γερά». Στη λίστα του υπουργείου Αθλητισμού υπάρχουν και περιστατικά απειλών κατά διαιτητών, όπως το πρόσφατο με θύμα τον διαιτητή της αναμέτρησης Βόλου – Ολυμπιακού, αλλά και δημοσιογράφων.