Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται στα συστήματα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων σε περιοχές της Θεσσαλίας, μετά τις σοβαρές ζημιές που είχαν υποστεί από την έλευση του κύματος κακοκαιρίας Daniel.
«Τα συστήματα κάνουν στοιχειώδη επεξεργασία, αλλά όχι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Εχει διαταραχθεί η σωστή λειτουργία τους αλλά δεν δημιουργείται πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Δεν υπάρχει θέμα ανεπεξέργαστων λυμάτων», δήλωσε μιλώντας στην «Κ» ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχουν βιολογικοί που από τις τρεις μονάδες λειτουργούν οι δύο. «Οι βασικές υποδομές δουλεύουν, αλλά πρέπει να επιδιορθωθούν οι βλάβες», δήλωσε.
Στο 80% ο βιολογικός της Λάρισας
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Λάρισα. «Ο κίνδυνος ο βιολογικός να καταρρεύσει αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα στην αναβάθμισή του είναι υπαρκτός», δήλωσε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης. Ο βιολογικός δουλεύει στο 80% και δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη λάσπη, η οποία αποστέλλεται σε ιδιωτικό εργοστάσιο στο Πλατύ, με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση για τον δήμο. Αυτό που επίσης δεν λειτουργεί είναι η τηλεμετρία, η δυνατότητα δηλαδή του προσωπικού να ελέγχει τη λειτουργία και τη διαδικασία επεξεργασίας στις μονάδες. «Ο βιολογικός μας ήταν πληρέστατος και τώρα λείπουν πράγματα. Πρέπει να βλέπουμε με το μάτι τις διαδικασίες, ενώ πριν είχαμε πίνακες με ενδείξεις. Τώρα πάμε και κοιτάμε τις δεξαμενές». Ο δήμος έχει καταθέσει μια μελέτη για την αναβάθμιση του συστήματος επεξεργασίας που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. «Μόλις χθες πήραμε 300.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.
Σύμφωνα με την καταγραφή της Γενικής Γραμματείας, η αποκατάσταση των βλαβών θα κοστίσει περίπου 20 εκατ. ευρώ. «Θα αναζητήσουμε τη χρηματοδότηση για να τους βοηθήσουμε ώστε να επανέλθουν σύντομα στην κανονική τους λειτουργία», τόνισε ο κ. Γραφάκος. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα εύρεσης των κονδυλίων, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς το περιθώριο χρόνου δεν είναι άπειρο. «Μπορεί να γίνει εκ νέου μια βλάβη και να έχουμε θέμα», σημείωσε.
Καταστράφηκε πλήρως ο βιολογικός στον Παλαμά
Εξαίρεση στο τοπίο αποτελεί η περίπτωση του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, όπου ο βιολογικός καθαρισμός καταστράφηκε πλήρως. Μάλιστα η κακοκαιρία Daniel ήταν το δεύτερο συνεχόμενο χτύπημα που δέχθηκε το σύστημα ύστερα από τις ζημιές που υπέστη με την προηγούμενη κακοκαιρία του Ιανού. Ο Γιώργος Σακελλαρίου, δήμαρχος Παλαμά, ανέφερε πως όταν χτύπησε ο Daniel, είχε μόλις ολοκληρωθεί ένα σύστημα τριτοβάθμιας επεξεργασίας, που επέτρεπε στην περιοχή να κάνει και εξοικονόμηση νερού, χρησιμοποιώντας ένα τμήμα του νερού για άρδευση. «Τώρα πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή. Το κόστος θα είναι περίπου 2 εκατ. ευρώ». Τα λύματα από τις περιοχές του δήμου δεν επεξεργάζονται και οδηγούνται σε ένα κλειστό κανάλι, δίπλα στον βιολογικό. Στον Δήμο Φαρκαδώνας, το κύμα κακοκαιρίας καθυστέρησε τα έργα δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος κατασκευάζεται τώρα.
Δύσκολη η διαχείριση στον Βόλο
Από τα 20 εκατομμύρια ευρώ, τα 6-7 υπολογίζονται για τον Δήμο Βόλου, όπου επίσης προέκυψαν προβλήματα. Μάλιστα η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της στα μέσα Οκτωβρίου ότι οι δυο θεομηνίες Daniel & Elias επέφεραν μεγάλη ανύψωση της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νερών των οποίων η διαχείριση είναι δύσκολη έως αδύνατη σε πολλά σημεία της πόλης. «Ο βιολογικός δέχεται κάθε μέρα 90.000 κυβικά μέτρα αραιωμένου λύματος, έναντι των 30.000 κυβικών μέτρων που αντιστοιχούν στην κανονική παροχή. Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την υψηλή στάθμη στο σύνολο σχεδόν των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και όμβριων, ιδιαίτερα στις χαμηλές περιοχές της πόλης (π.χ. Παλιό Λιμεναρχείο) καθώς έχει ξεπεραστεί η παροχετευτική δυνατότητα των δικτύων, όπως επίσης και η αντλητική ικανότητα των αντλιοστασίων. Η υψηλή στάθμη στα δίκτυα περιορίζει παράλληλα τη λειτουργική τους δυνατότητα αλλά και τις δυνατότητες επεμβάσεων απόφραξης της υπηρεσίας».
Εκτός από ζητήματα δημόσιας υγείας, το σύστημα λειτουργίας των λυμάτων σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η ρίψη ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων σε λίμνες, ποτάμια, ακόμα και θάλασσες είναι επιβαρυντική.
Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από καταγγελία της ομάδας «Ενεργοί Πολίτες Βόλου» όταν «διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί και ανεπεξέργαστα λύματα χύνονται καθημερινά στο λιμάνι». Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Κουτσιφέλης, διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» πως ο βιολογικός δέχεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λυμάτων, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει την επεξεργασία του που είναι αποδοτική, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι οι μετρήσεις είναι εντός των ορίων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημείωσε, υπάρχει στα δίκτυα αποχέτευσης, ιδιαίτερα αυτά που είχαν κατασκευασθεί από τις κοινότητες πριν τον Καλλικράτη, καθώς τμήμα αυτών που βρίσκονται κοντά σε ρέματα έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. «Κουβαλάμε τα λύματα από πολλά σημεία με βυτία στον βιολογικό για να μην τα αφήνουμε να φεύγουν χύμα στο περιβάλλον», τόνισε.
Εκτός από ζητήματα δημόσιας υγείας, το σύστημα λειτουργίας των λυμάτων σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η ρίψη ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων σε λίμνες, ποτάμια, ακόμα και θάλασσες είναι επιβαρυντική. Οπως επισήμανε ο Συμεών Μαλαμής, αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η ρίψη τέτοιων λυμάτων, ειδικά σε λίμνες και ποτάμια, μπορεί να προκαλέσει ευτροφισμό και μείωση του οξυγόνου που υπάρχει στα υδάτινα συστήματα με αποτέλεσμα ζωντανοί οργανισμοί, όπως ψάρια να πεθάνουν από ασφυξία.