«Καλά» τους έκαναν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ακριβώς 71 χρόνια –Δεκέμβριος του 1952– «κατέβασαν» από την έκθεση της Ομάδας Αρμός στο Ζάππειο ένα έργο του Γιάννη Τσαρούχη («Σύνθεσις με γυμνό τη νύχτα»). Καλά έκαναν. Ο πίνακας απεικόνιζε έναν ξαπλωμένο γυμνό άνδρα και δίπλα του ένα ναύτη. Ο φόβος ήταν ότι θα θιγούν οι άνδρες.

Ενα χρόνο αργότερα, το 1953, έπειτα από αίτημα της Γενικής Ασφάλειας, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για προσβολή των δημοσίων ηθών στην εφημερίδα «Προοδευτική Αλλαγή», επειδή δημοσίευσε τεχνοκριτική εικονογραφημένη με τις μεγάλες γυμνές γυναικείες μορφές του Γιάννη Μόραλη. Καλά έκαναν. Μπορεί κάποιος να ενοχλείτο από την όψη των γυμνών κοριτσιών.

Το 1967 ο δοτός δήμαρχος των Συνταγματαρχών αποκαθηλώνει από το δημαρχείο Νίκαιας το έργο του χαράκτη Τάσσου με θέμα το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Καλά του έκαναν. Ο Τάσσος ήταν κομμουνιστής.

Το 2003 ο Βέλγος καλλιτέχνης Τιερί ντε Κορντιέ παρουσιάζει ένα έργο με ένα φαλλό και ένα σταυρό. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης και το κόμμα του ξεσηκώθηκαν για την προσβολή των εθνικών συμβόλων, ενώ ο κατά τα άλλα συμπαθής Μιλτιάδης Εβερτ απειλούσε ότι θα το κατεβάσει με τα ίδια του τα χέρια. Ο αείμνηστος επιμελητής της έκθεσης Χρήστος Ιωακειμίδης πήγε σε δίκη και αθωώθηκε. Καλά του έκαναν. Είχαν θιχτεί οι χριστιανοί.

Το 2007, στην αθηναϊκή φουάρ Art Athina, ένα έργο της Εύας Στεφανή με αποσπάσματα μιας παλαιάς πορνογραφικής ταινίας συνδυασμένης με τον εθνικό μας ύμνο οδήγησε στη σύλληψη του επιμελητή Μιχάλη Αργυρού για παράβαση του νόμου περί ασέμνων. Ο Αργυρού αθωώθηκε. Αλλά καλά του έκαναν, εθίγησαν οι πατριώτες.

Το 2013 έφτασε στα δικαστήρια η υπόθεση του εικαστικού Διονύση Καβαλλιεράτου που είχε βάλει τις μορφές του Χριστού και της Παναγίας σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα με στοιχεία που ενόχλησαν τους πιστούς σε μια έκθεση της Breeder. Καλά του έκαναν να τον πάνε στη Δικαιοσύνη. Ενόχλησε τους θεοσεβούμενους.

2023: Ο πρόξενός μας στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο διότι επέτρεψε να εκτεθεί στο προξενείο μας έργο της Γεωργίας Λαλέ με την ελληνική σημαία καμωμένη από λευκά και κόκκινα σεντόνια, σχόλιο στις γυναικοκτονίες που γίνονται στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε εντολή να κατέβει το έργο.

Καλά του έκαναν του προξένου. Κοτζάμου Μανχάταν και να θέλει να προβάλει την ελευθερία της εικαστικής έκφρασης και τη σκηνή των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT