Τι ισχύει για την έξοδο και επανείσοδο αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα

Τι ισχύει για την έξοδο και επανείσοδο αλλοδαπών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα

Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», καθορίζει τους όρους

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους όρους με τους οποίους επιτρέπεται, μία ή περισσότερες φορές, η έξοδος προς χώρα εκτός Σένγκεν καθώς και η επανείσοδος νόμιμα διαμενόντων αλλοδαπών στην Ελλάδα, καθορίζει απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Αναλυτικά, επιτρέπεται, κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2024 μέχρι 30-3-2024, η έξοδος προς τρίτη χώρα και επανείσοδός τους στην Ελλάδα, εφόσον έχουν αναχωρήσει από τη χώρα μας εντός της εν λόγω χρονικής περιόδου και είναι κάτοχοι ισχύοντος διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, αναγνωρισμένου από τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση ότι έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αρχική χορήγηση ή ανανέωση της άδειας διαμονής, βάσει σχετικών διατάξεων του άρθρου 8 παρ. 7 και άρθρου 9 παρ. 4 του Ν. 4251/2014 ή ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής, βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 4251/2014.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασης, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να αναχωρήσουν από τη χώρα μας και να επανέλθουν περισσότερες από μία φορές.

Επιπλέον επιτρέπεται έως και 30-03-2024 η επανείσοδός τους στην Ελλάδα, εφόσον έχουν αναχωρήσει από τη χώρα μας κατά το διάστημα από 01-01-2023 έως και 31-12-2023, είναι κάτοχοι των ανωτέρω εγγράφων και δεν έχει εκδοθεί απορριπτική ή ανακλητική απόφαση επί της αίτησής τους για χορήγηση/ανανέωση άδειας διαμονής ή της ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, αντίστοιχα.

Επισημαίνεται πως η δυνατότητα εξόδου και επανεισόδου δεν παρέχεται στους κατόχους ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, η οποία τους χορηγήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 5 του Ν.4251/2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT