Οι ΜΑΦ Εγκεφαλικών έπιασαν δουλειά και σώζουν ζωές

Οι ΜΑΦ Εγκεφαλικών έπιασαν δουλειά και σώζουν ζωές

Δέχονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο και παρεμβαίνουν άμεσα για να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου ή χρόνιας αναπηρίας του ασθενούς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρότητα που είναι μονίμως στο 100% και ήδη 17 νοσηλείες στις έξι κλίνες που διαθέτει και σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, είναι τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας της νεοσύστατης Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν».

Η συγκεκριμένη Μονάδα Εγκεφαλικών, μαζί με την αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρώτες μονάδες αυξημένης φροντίδας εγκεφαλικών που αποκτά η χώρα μας για την άμεση αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό σε οξεία φάση και συνεπώς τη μείωση του κινδύνου θανάτου ή σημαντικής αναπηρίας μετά το επεισόδιο.

Η ΜΑΦ Εγκεφαλικών του «Αττικόν», δυναμικότητας έξι κλινών –με προοπτική αυτές να αυξηθούν–, άρχισε να δέχεται ασθενείς στις 18 Δεκεμβρίου 2023. «Ασθενείς που είτε διακομίσθηκαν κατευθείαν σε εμάς είτε διακομίσθηκαν από άλλα νοσοκομεία και περιστατικά εντός λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και εκτός. Δεχθήκαμε ασθενή από το νοσοκομείο Κορίνθου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο διευθυντής της Μονάδας, καθηγητής Νευρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Τσιβγούλης. Στις δέκα πρώτες ημέρες λειτουργίας της στη μονάδα νοσηλεύθηκαν 17 περιστατικά, όλα οξέα –που σημαίνει ότι διακομίσθηκαν στη μονάδα εντός 24ώρου από την έναρξη των συμπτωμάτων– εκ των οποίων τα 15 ήταν ισχαιμικά και τα 2 αιμορραγικά.

100% επιτυχία

Το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών, τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα, ήταν 100%. Τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύθηκαν έχουν ηλικία άνω των 80 ετών. Σε τέσσερις ασθενείς χορηγήθηκε ενδοφλέβια θρομβόλυση και δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σε μηχανική θρομβεκτομή, τεχνικές οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν λίγες ώρες μετά την εγκατάσταση των συμπτωμάτων (4,5 και έξι ώρες αντίστοιχα), και μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα χρόνιας αναπηρίας του ασθενούς.

Αλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Τσιβγούλης, η μονάδα εφημερεύει διαρκώς. «Δεν δεχόμαστε περιστατικά μόνο όταν εφημερεύει το νοσοκομείο. Δεχόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο».

Η συγκεκριμένη μονάδα, όπως και η αντίστοιχη του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, έγιναν σε χρόνο μικρότερο των δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου ΜΑΦ Εγκεφαλικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν συνολικά 19 μονάδες αυξημένης φροντίδας εγκεφαλικών σε ισάριθμα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του πριν από λίγες μέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργούν και οι 19 ΜΑΦ έως το τέλος του 2024 και οι οποίες εκτιμάται ότι θα προσφέρουν καλύτερες προοπτικές ανάρρωσης σε περισσότερους από 7.500 ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πρόκειται για μια μάστιγα που παίρνει από τη ζωή και οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και αφήνει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας με υπολειμματικές αναπηρίες.

Οι νέες μονάδες θα βοηθήσουν σημαντικά με τη διαδικασία της θρομβεκτομής, ούτως ώστε να αποδίδονται πίσω στην κοινωνία και την εργασία οι συμπολίτες μας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και να αποφύγουμε τις αναπηρίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT