«Με καλούσαν συνάδελφοι φαρμακοποιοί για ενισχύσεις»

«Με καλούσαν συνάδελφοι φαρμακοποιοί για ενισχύσεις»

Αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, κυρίως για τεστ και σκευάσματα αντιμετώπισης πυρετού, καταρροής και βήχα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ουρές δεκάδων πελατών έκαναν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι φαρμακοποιοί που εφημέρευαν τις δύσκολες ημέρες των εορτών. «Ηταν πρωτοφανές αυτό που αντιμετωπίσαμε», σχολιάζει στην «Κ» η Μαρία Λυράκου, η οποία διατηρεί φαρμακείο μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της, εξίσου φαρμακοποιούς, στο Παλαιό Φάληρο. Το εν λόγω φαρμακείο ήταν ανοιχτό την παραμονή των Χριστουγέννων. «Μέχρι τις δέκα το βράδυ εξυπηρετούσαμε κόσμο και οι τρεις χωρίς παύση», περιγράφει η ίδια. «Η πλειονότητα των ανθρώπων προσερχόταν για να προμηθευτεί τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού και φάρμακα για την αντιμετώπιση του πυρετού, της καταρροής και του βήχα». Πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν από το προσωπικό του φαρμακείου να τους κάνουν εκεί ένα rapid test. «Στο 50% των περιπτώσεων τα τεστ βγήκαν θετικά», σημειώνει η κ. Λυράκου. «Είναι, ωστόσο, παρήγορο ότι έως και σήμερα οι πελάτες μας αναφέρουν λιγότερο επιθετικά συμπτώματα του κορωνοϊού αναλογικά με το παρελθόν· καταρροή και πονόλαιμο, σπάνια όμως πυρετό», προσθέτει.

Εν μέσω της αναζωπύρωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, των κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού, αυξάνεται η προσέλευση των ηλικιωμένων που ζητούν από τους φαρμακοποιούς να τους κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19. «Είμαστε συνηθισμένοι στον μεγάλο φόρτο δουλειάς τον χειμώνα, αυτό που μας προβληματίζει είναι όταν δεν έχουμε να δώσουμε το σκεύασμα που μας ζητούν, ειδικά τις ημέρες αργιών», επισημαίνει η κ. Λυράκου, που κάνει μεταξύ άλλων λόγο για περιορισμένη διαθεσιμότητα σε εισπνεόμενα και σιρόπια για παιδιά.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Καλλιθέα, ο Γιώργος Νικολούτσος δεν είχε μεν εφημερία ημέρα αργίας, ωστόσο ήταν «on call». «Με καλούσαν πελάτες που είχαν αρρωστήσει αλλά και συνάδελφοι που χρειάζονταν ενισχύσεις», αναφέρει στην «Κ», «έτσι τους πήγαινα πρωτίστως τεστ, διπλά και μονά, αλλά και αποσυμφορητικά, καραμέλες για τον λαιμό, μάσκες, αντισηπτικά, παιδικές αντιβιώσεις, σιρόπια για μικρούς και μεγάλους και εισπνεόμενα».

Οι φαρμακοποιοί διαχειρίζονται τις ελλείψεις σε φάρμακα μέσω της αυτοοργάνωσης. «Είμαστε μέλη σε πολλές ομάδες στο facebook, εκεί ο καθένας αναφέρει τι του λείπει και όποιος έχει πλεόνασμα το προσφέρει», περιγράφει ο Κώστας Μανωλόπουλος, μέλος Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, που διατηρεί φαρμακείο στα Κάτω Πατήσια. «Είκοσι χρόνια τώρα κάπως έτσι καταφέρνουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας», διευκρινίζει.

«Σε σχέση, πάντως, με πέρυσι, είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση», επισημαίνει ο ίδιος. «Τότε δεν είχαμε να προμηθεύσουμε τον κόσμο τα πολύ βασικά: ντεπόν και αντιβηχικά», υπενθυμίζει ο κ. Μανωλόπουλος. «Τώρα πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τις παιδικές αντιβιώσεις, τις οποίες εξασφαλίζουμε με μεγάλη δυσκολία, και με τα διπλά τεστ ανίχνευσης γρίπης και κορωνοϊού», εξηγεί ο ίδιος. Ο κ. Μανωλόπουλος εκτιμά ότι σε λίγες ημέρες θα εξαντληθούν τα αποθέματα στα «διπλά» τεστ, τα οποία έχουν γίνει περιζήτητα. «Εχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση επειδή ο κόσμος είναι πλέον περισσότερο ενήμερος και ευαισθητοποιημένος από παλιά», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας. «Προτού, λοιπόν, συναντήσουν φίλους και ηλικιωμένους συγγενείς, κάνουν ένα self test για να είναι σίγουροι ότι το τραπέζι δεν θα έχει απρόοπτα», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT