Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι σε κορωνοϊό και γρίπη; 
πρέπει-να-αλλάξουμε-συμπεριφορά-απέν-562811956

Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι σε κορωνοϊό και γρίπη; 

Δύο ειδικοί εξηγούν πώς θα εξελιχθεί η πανδημία της Covid-19, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρίπη και επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας μιας «κουλτούρας» για τις αναπνευστικές ιώσεις

Ελβίρα Κρίθαρη
Ακούστε το άρθρο

Το πρωτοχρονιάτικο πάρτι της Κατερίνας θα γινόταν πάση θυσία. Κόλλησε στην πόρτα του διαμερίσματός της ένα χαρτί με την επιγραφή «ΚΟΡΩΝΟPARTY is here», ενώ προηγουμένως ενημέρωσε τους καλεσμένους της ότι έχει ήπια συμπτώματα κρυολογήματος. Το τεστ κορωνοϊού που είχε κάνει την προηγούμενη ημέρα ήταν αρνητικό και δεν ήθελε να το επαναλάβει ανήμερα του ρεβεγιόν διακινδυνεύοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. «Και αν βγει θετικό; Τι θα κάνουμε τότε με το πάρτι;» αναρωτήθηκε στην κοινή συνομιλία που είχε φτιάξει με τους φίλους της για τα κανονίσματα της γιορτής.

Οι καλεσμένοι της ανέλαβαν το ρίσκο. «Εγώ έχω κολλήσει πρόσφατα, δεν κάνω τεστ», έγραψε αποφασιστικά ο Τάσος. Οι περισσότεροι είχαν, πράγματι, νοσήσει λίγο καιρό πριν οπότε έδιναν, εμπειρικά, λίγες πιθανότητες να κολλήσουν ξανά τόσο σύντομα –κάτι που, βέβαια, δεν αποκλείεται. Εν τω μεταξύ, η Κατερίνα πήγαινε κανονικά στη δουλειά της εκείνες τις ημέρες. «Λέω σε όλους ότι έχω άγνωστη αρρώστια. Είμαι τίμια», έγραφε στην κοινή τους συνομιλία.

Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι σε κορωνοϊό και γρίπη; -1

Είναι όλοι κρούσματα;

Σε άλλη παρέα, μια επιβεβαιωμένη, αυτή τη φορά, νόσηση με Covid-19 δεν στάθηκε αρκετή για την ακύρωση της γιορτής. Ο διοργανωτής του ρεβεγιόν, θετικός στον ιό μόλις την προηγούμενη ημέρα, αποφάσισε να κάνει κανονικά το πάρτι του, φορώντας μάσκα. Το σπίτι του γέμισε κόσμο, που άρχισε να «σπάει» αρκετές ώρες αφότου είχε ξημερώσει. Το πάρτι είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
«Εκεί έπρεπε να πάμε!», έγραψε η Μαρία στην κοινή συνομιλία που είχαν με την Κατερίνα και τους υπόλοιπους της παρέας τους. «Γιατί;» παρενέβη κάποιος. «Είχαμε και στο δικό μας πάρτι Covid!»

«Να φτιάξουμε μια κουλτούρα για τις αναπνευστικές ιώσεις»

Τα ίδια άτομα που βρέθηκαν να περιτριγυρίζονται από ήπια συμπτώματα κρυολογήματος την περίοδο των γιορτών χωρίς να τους απασχολούν ιδιαίτερα, διατηρούσαν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας την εποχή της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Σήμερα, προσεγγίζουν τον ιό με πολύ διαφορετικό τρόπο, αλλά το ερώτημα για το ποια είναι η καλύτερη στρατηγική παραμένει.
«Νομίζω, το να είναι κάποιος θετικός στον Covid-19 αυτομάτως τον αποκλείει από οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση. Είναι θέμα δεοντολογίας και εσωτερικής, δικής μας ηθικής», λέει στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων, στο ΕΚΠΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου. Υπογραμμίζει ότι είναι η αλυσίδα μετάδοσης που συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα ανησυχίας: «Οι παρόντες μιας εκδήλωσης μπορεί να μην είναι ευπαθείς, αλλά μετά δημιουργείται μια αλυσίδα μετάδοσης και όλο και κάποιος στο κοινωνικό κύκλο αυτών θα είναι ευπαθής και μπορεί να καταλήξει και στο νοσοκομείο», λέει.

Η κ. Πουλάκου κάνει λόγο για περιορισμό με τον οποίο θα πρέπει, προς το παρόν, να συμβιβαστούμε. «Να φτιάξουμε μια κουλτούρα σε σχέση με τις αναπνευστικές ιώσεις», λέει. «Γιατί, τα πανδημικά χρόνια που περάσαμε κλεισμένοι στο σπίτι και με μάσκες, δεν εκτεθήκαμε σε όλους τους άλλους ιούς, από τους οποίους θα κολλούσαμε τουλάχιστον έξι φορές τον χρόνο. Αποφύγαμε όλες αυτές τις ιώσεις, με αποτέλεσμα αυτή η ανοσία που μας άφηναν, να έχει εκλείψει. Οπότε, τώρα με ό,τι κολλάμε, ο οργανισμός μας είναι ευάλωτος. Αν τα απελευθερώσουμε όλα, κάποιοι που είναι πραγματικά ευάλωτοι θα νοσήσουν σοβαρά», εξηγεί.

Oμως, η πανδημία αλλάζει

Στο ερώτημά μας, αν αυτή είναι μια συνθήκη που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στο εξής, η κ. Πουλάκου εμφανίζεται καθησυχαστική. «Δύο χρόνια από σήμερα μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά, ο κορωνοϊός να έχει υποστεί τόσες παραλλαγές και να μην είναι τόσο νοσογόνος. Να είναι σαν τους παλιούς κορωνοϊούς που ξέραμε, που ήταν μέρος των λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και η οικολογία του συστήματος να έχει ισορροπήσει σε μεγαλύτερο επίπεδο. Αυτή την ώρα ο περιορισμός και η αλλαγή στη νοοτροπία γίνεται με απώτερο σκοπό να προστατευθούν αυτοί που είναι ευάλωτοι σε κάθε οικογένεια», καταλήγει.

«Αυτό που ζούμε τώρα είναι η σκιά της πανδημίας και αυτό που έχει αφήσει σε κάθε άνθρωπο», λέει στην «Κ» και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, που παρατηρεί πως ο ιός γίνεται λιγότερο απειλητικός με την πάροδο του χρόνου. «Η αλήθεια είναι, ότι εδώ και δύο χρόνια έχουμε ενδημική φάση. Νοσηλεύουμε μόνο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, με συννοσηρότητες», λέει. «Η πανδημία αλλάζει, οι πανδημίες δεν τελειώνουν με το πάτημα ενός κουμπιού και αν ρίξετε μια ματιά στην ιστορία τους, θα δείτε ότι εκφυλίζονται, γίνονται ενδημικές νόσοι».

Το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός. Είναι η γρίπη!

Και οι δύο επιστήμονες επισημαίνουν στην «Κ» πως αυτή την εποχή δεν είναι ο κορωνοϊός που απασχολεί περισσότερο τους επαγγελματίες υγείας. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε γρίπη!», λέει ο κ. Γουργουλιάνης. «Τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, γενικά οι ασθενείς που έρχονταν με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού έγιναν περίπου πενταπλάσιοι από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο κορωνοϊός διπλασιάστηκε και η γρίπη εικοσαπλασιάστηκε. Και αυτός είναι ένας παραλογισμός: δηλαδή, στο τμήμα κορωνοϊού να έχουμε 6-7 ασθενείς και για γρίπη να έχουμε 50, αλλά “κολλάμε” στον κορωνοϊό. Τρέχουμε να κάνουμε τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ για γρίπη κάνουμε ελάχιστα», προσθέτει.

Η επιδημική γρίπη εμφανίζεται απειλητικότερη από τον κορωνοϊό αυτή την εποχή, προσβάλλοντας και νεότερα άτομα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Οσοι άνθρωποι νοσούν από γρίπη, νοσούν πολύ σοβαρά. Κάνουν πυρετό, τεράστια κόπωση, πολύ μεγάλη μυαλγία. Eίναι πιο βασανιστική αυτή τη στιγμή η γρίπη από τον Covid-19 για τους κατά τα άλλα υγιείς», καταλήγει και η κ. Πουλάκου. 

Για την ιστορία, από το πρωτοχρονιάτικο πάρτι της Κατερίνας κανείς ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, αλλά τα ήπια συμπτώματα κρυολογήματος της παρέας επιμένουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT