Πώς στήθηκε η επιχείρηση που αποκάλυψε το κύκλωμα με τους πλαστούς πίνακες

Πώς στήθηκε η επιχείρηση που αποκάλυψε το κύκλωμα με τους πλαστούς πίνακες

Με Porsche πήγε τους πίνακες στο ραντεβού ο 55χρονος συλληφθείς

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχείρηση που στήθηκε και απέτρεψε την αγοραπωλησία των τεσσάρων πινάκων Picasso και ενός Jackson Pollock έναντι χρηματικού ποσού 4.400.000 ευρώ ήταν καλά οργανωμένη. 

Ολα ξεκίνησαν έπειτα από πληροφορίες που έφθασαν στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, σχετικά με τη δράση των μελών της οργάνωσης, τα οποία αναζητούσαν αγοραστές, προκειμένου να πουλήσουν τους πλαστούς πίνακες. 

Το ραντεβού κλείστηκε επί της οδού Ξενοκράτους. Ενας αστυνομικός, προσποιούμενος τον αγοραστή, προγραμμάτισε διά ζώσης συνάντηση με έναν από τους συλληφθέντες, προκειμένου να αγοράσει τους 4 πίνακες.

Πράγματι τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση και, στο πλαίσιο
αυτής, με το πρόσχημα της προσκόμισης χρημάτων, ο συγκαλυμμένος αστυνομικός ενημέρωσε κλιμάκιο αστυνομικών το οποίο βρισκόταν σε ετοιμότητα κοντά στο σημείο και άμεσα προσέγγισε και ακινητοποίησε τον έναν από αυτούς, ο οποίος είχε μεταφέρει νωρίτερα τους πίνακες στο σημείο με μία Porsche.

Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην Ευρώπη, και οι αστυνομικοί προχώρησαν συνολικά σε τέσσερις συλλήψεις.

Οι κατασχεμένοι πίνακες επιδείχθηκαν σε ιστορικό τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, ο οποίος γνωμάτευσε για την πλαστότητά τους, ενώ οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους των κατά τόπους ανεύρεσής τους αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι η πλειονότητά τους εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα τεκμήρια θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα λοιπά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT