Πιερρακάκης στο MIT «EmTech Europe»: Η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει

Πιερρακάκης στο MIT «EmTech Europe»: Η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τη μάθηση στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκαν ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Anant Agarwal, Chief Platform Officer στην 2U, ιδρυτής της edX και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής στο ΜΙΤ, κατά την εναρκτήρια συζήτηση του 1ου MIT «EmTech Europe» που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την «Καθημερινή», στις 17 και 18 Ιανουαρίου.

Υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της «Κ» Γιάννη Παλαιολόγου, οι δύο ομιλητές χαρτογράφησαν την επίδραση των τεχνολογιών στην εκπαίδευση και το πώς οι εξελίξεις στη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) θα καθορίσουν το μέλλον της γνώσης.

Πιερρακάκης στο MIT «EmTech Europe»: Η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει-1
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

«Το εκπαιδευτικό τοπίο αλλάζει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η τεχνολογία είναι ο νούμερο ένα επιταχυντής». Αναφερόμενος στα οφέλη των αναδυόμενων τεχνολογιών επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε αυτή την όσμωση στη μάθηση που θα προέλθει από τη διαθέσιμη τεχνολογία, αξιοποιώντας παράλληλα τις εγχώριες δυνατότητές μας».

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα, υπογράμμισε τη διπλή πρόκληση της επίλυσης ζητημάτων του παρελθόντος, αλλά και των επερχόμενων προκλήσεων. Εντόπισε δύο βασικούς καταλύτες για τις αλλαγές που θα βιώσει ο χώρος της εκπαίδευσης: την τεχνολογική επιτάχυνση και τη δημογραφική αλλαγή. «Η ζωή τριών φάσεων έχει τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον παραδοσιακό διαχωρισμό μεταξύ μάθησης, εργασίας και συνταξιοδότησης. Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα είναι πιθανό να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια, θα χρειαστούν λοιπόν περισσότερες μόνιμες δεξιότητες για εργασιακούς ρόλους που δεν υπάρχουν ακόμη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτά τα ζητήματα – σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε, τονίζοντας την ανάγκη να προσαρμόσουμε την τεχνολογία «στο σύστημα αξιών μας».

Πιερρακάκης στο MIT «EmTech Europe»: Η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει-2
Anant Agarwal, Chief Platform Officer of 2U, Founder of edX, Professor of Electrical
Engineering and Computer Science of MIT

Πιερρακάκης στο MIT «EmTech Europe»: Η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει-3
Moderator: Yiannis Palaiologos, Correspondent-at-large, Kathimerini
Γιάννης Παλαιολόγος, Γενικός Ανταποκριτής, Καθημερινή

Ο κ. Agarwal αναφέρθηκε στην εκπαίδευση ως «ανθρώπινο δικαίωμα», παρατηρώντας ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια. Ο στόχος του οργανισμού edX είναι να βελτιώσει την πρόσβαση και την ποιότητα της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας. «Η διαδικτυακή μάθηση μπορεί να αυξήσει το εύρος των μαθημάτων στα οποία έχουν πρόσβαση οι μαθητές, επιτρέποντάς τους παράλληλα να έχουν μια διεθνοποιημένη οπτική», αφού έχουν πρόσβαση σε περισσότερα μαθήματα, από καθηγητές σε ολόκληρο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας τη μαθησιακή τους εμπειρία.

Επισήμανε ότι κυβερνήσεις διεθνώς ενθαρρύνουν τα πανεπιστήμια να εντάξουν διαδικτυακά μαθήματα στα πτυχία τους, ιδιαίτερα όσα σχετίζονται με τεχνολογίες αιχμής. «Πρόκειται για μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μάθησης – μόνο που η μεταφορά γνώσης δεν γίνεται μέσω πλοίων αλλά με bits και bytes», εξήγησε. Αναφερόμενος στα οφέλη του AI κατέληξε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα εκδημοκρατισει πλήρως την εκπαίδευση με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί».

Η τελετή έναρξης

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 1ου MITEmTech Europe” στην Ελλάδα. Το παγκοσμίου φήμης Συνέδριο του MIT Technology Review, που στόχο έχει να διερευνήσει τη μετασχηματιστική δύναμη της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Καθημερινή» το διήμερο 17 και 18 Ιανουαρίου 2024.

Πιερρακάκης στο MIT «EmTech Europe»: Η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει-4
Ηλιάνα Μάγρα, Δημοσιογράφος, Καθημερινή
Iliana Magra, Journalist, Kathimerini

Στη διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου, η Ηλιάνα Μάγρα, δημοσιογράφος στην Καθημερινή, αναφέρθηκε στη μετασχηματιστική δύναμη των αναδυόμενων τεχνολογιών και στις τάσεις της εποχής μας, που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές αναδιαμορφώνουν τη βιομηχανία και το μέλλον της εργασίας. Υπογράμμισε τη σημασία του να κατανοήσουμε πώς θα επηρεάσει η τεχνολογία μια σειρά από τομείς, πώς θα συνεισφέρει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, πώς θα επιδράσει στην προστασία της ιδιωτικότητας αλλά και στην εξεύρεση νέων ισορροπιών. Έκλεισε με μια επίκαιρη αναφορά στον Ηράκλειτο και στη ρήση του ότι «η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή».

Πιερρακάκης στο MIT «EmTech Europe»: Η ζωή των τριών φάσεων έχει τελειώσει-5
Ted Hu, Ανώτερος Διευθυντής Διεθνών Συνεργασιών, MIT Technology Review
Ted Hu, Senior Manager of International Partnerships, MIT Technology Review

Στη συνέχεια, καλωσόρισε τον Ted Hu, Senior Manager of International Partnerships, στο MIT Technology Review, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του ομώνυμου περιοδικού. Το MIT Technology Review ξεκίνησε την πορεία του το 1899 με άρθρα που διερευνούσαν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν τον κόσμο οι αναδυόμενες τεχνολογίες κάθε εποχής. Τόνισε ότι πλέον το περιοδικό φιλοξενεί υλικό «με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», με γνώμονα το πώς μπορούν οι άνθρωποι να αξιοποιήσουν την τεχνολογική αλλαγή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους. Αναφέρθηκε επίσης στα συνέδρια του EmTech που ξεκίνησαν το 1999 και πραγματοποιούνται πια σε όλο τον κόσμο, καθώς και στον διαγωνισμό «Innovators Under 35» που αναζητά σε παγκόσμια κλίμακα τεχνολογικά ταλέντα «που θα αλλάξουν τον κόσμο».

Για να παρακολουθήσετε το «EmTech Europe» αποκτήστε το εισιτήριό σας εδώ. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: emtecheurope.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT