ΜΙΤ «EmTech Europe»: Τεχνολογία, ο μεγάλος επιταχυντής στην εκπαίδευση

ΜΙΤ «EmTech Europe»: Τεχνολογία, ο μεγάλος επιταχυντής στην εκπαίδευση

Μια συζήτηση για το μέλλον, στο πρώτο συνέδριο του ΜΙΤ «EmTech Europe», σε συνεργασία με την «Κ»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκρηκτικός όσο και δημιουργικός ρόλος της τεχνολογίας βρέθηκε στο επίκεντρο του 1ου Συνεδρίου του ΜΙΤ «EmTech Europe», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Κ», χθες και σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. «Το εκπαιδευτικό τοπίο αλλάζει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», επισήμανε στην εναρκτήρια εκδήλωση ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως «η τεχνολογία είναι ο νούμερο ένα επιταχυντής». «Η ζωή τριών φάσεων έχει τελειώσει», είπε αναφερόμενος στον παραδοσιακό διαχωρισμό μεταξύ μάθησης, εργασίας και συνταξιοδότησης. «Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα είναι πιθανό να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια, θα χρειαστούν λοιπόν περισσότερες μόνιμες δεξιότητες για εργασιακούς ρόλους που δεν υπάρχουν ακόμη».

Ο συνομιλητής του Ανάντ Αγκαργουάλ, Chief Platform Officer στην 2U, ιδρυτής της edX και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής στο ΜΙΤ, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση ως «ανθρώπινο δικαίωμα», παρατηρώντας ότι είναι μια διαδικασία που δεν έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια. «Η διαδικτυακή μάθηση μπορεί να αυξήσει το εύρος των μαθημάτων στα οποία έχουν πρόσβαση οι μαθητές, επιτρέποντάς τους παράλληλα να έχουν μια διεθνοποιημένη οπτική», εμπλουτίζοντας τη μαθησιακή τους εμπειρία. Σημείωσε, επίσης, πως οι κυβερνήσεις διεθνώς ενθαρρύνουν τα πανεπιστήμια να εντάξουν διαδικτυακά μαθήματα στα πτυχία τους, ιδιαίτερα όσα σχετίζονται με τεχνολογίες αιχμής. «Πρόκειται για μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μάθησης – μόνο που η μεταφορά γνώσης δεν γίνεται μέσω πλοίων αλλά με bits και bytes».

ΜΙΤ «EmTech Europe»: Τεχνολογία, ο μεγάλος επιταχυντής στην εκπαίδευση-1
Τις προοπτικές για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης ανέδειξε ο καθηγητής του MIT Γρηγόρης Στεφανόπουλος.

Στις έξυπνες πόλεις και στην αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών με στόχο την αστική βιωσιμότητα αναφέρθηκε η Μαρτίνα Ματσαρέλο από το Senseable City Lab του MIT. «Προσπαθούμε να μιλήσουμε όλες τις διαφορετικές γλώσσες που μιλάει μια πόλη. Εχουμε, λοιπόν, μαθηματικούς, επιστήμονες υπολογιστών, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, βιολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την πόλη από τη δική τους οπτική γωνία».

Τις σημαντικές προοπτικές που διαμορφώνονται για το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης χάρη στις εξελίξεις στη βιομηχανική βιοτεχνολογία ανέδειξε ο καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του MIT και κάτοχος της έδρας W.H. Dow Γρηγόρης Στεφανόπουλος. Αναφέρθηκε στη διαδικασία παρασκευής υγρών καυσίμων με τη βοήθεια της συνθετικής βιολογίας και της μεταβολικής μηχανικής, υπογραμμίζοντας τη σημασία προώθησης των συγκεκριμένων τεχνολογιών με στόχο τη βιωσιμότητα, μέσω της παραγωγής χημικών ουσιών «με βάση τη βιολογία και όχι τη χημεία». Καταλύτης στη διαδικασία αυτή θα είναι η χρήση του πράσινου υδρογόνου, όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο: «Τότε θα μπορεί να ενσωματωθεί στη διαδικασία παραγωγής πράσινων βιοκαυσίμων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT