Greek Mafia: Προφυλακιστέοι οι δυο βασικοί ύποπτοι για «συμβόλαια θανάτου»

Greek Mafia: Προφυλακιστέοι οι δυο βασικοί ύποπτοι για «συμβόλαια θανάτου»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους τρεις συλληφθέντες για τα «συμβόλαια θανάτου» της Greek Mafia, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως φυσικοί αυτουργοί μαφιόζικων εκτελέσεων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους τρεις συλληφθέντες για τα «συμβόλαια θανάτου» της Greek Mafia, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως φυσικοί αυτουργοί μαφιόζικων εκτελέσεων. 

Οι αρχές θεωρούν πως οι δύο άνδρες συνδέονται άμεσα με τη δολοφονία του Βασίλη Ρουμπέτη και του κουνιάδου του Διονύση Μουζακίτη τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό, αλλά και την εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου την άνοιξη του 2022 στα Σκούρτα.

Σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο οι δύο άνδρες διώκονται, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστεία, διακεκριμένη οπλοφορία, εμπρησμό, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών. 

Ο 39χρονος έκανε χρήση του «δικαιώματος στη σιωπή» ενώ ο 21χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τέλος, ο τρίτος, ένας 22χρονος που αντιμετωπίζει πλημμεληματικές κατηγορίες για λαθρεμπορία και παράνομη οπλοκατοχή, αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Η σκληρή ομάδα ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, πίσω από τις εκτελέσεις Σκαφτούρου και Ρουμπέτη, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να έχει ανάμειξη και στην πρόσφατη εκτέλεση του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο.

Πρόσωπα όπως ο Γιάννης Σκαφτούρος και ο Βασίλης Ρουμπέτης φέρονται να ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο για τον έλεγχο, όχι μόνο του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλλά και τσιγάρων, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη ρωσόφωνη μαφία, που τελικά πέτυχε την εξόντωσή τους. 

Ρόλο στην υπόθεση φέρεται να διαδραμάτισαν και ορισμένα μέλη των επονομαζόμενων Vor V Zakone.

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στις συλλήψεις

Δύο τηλέφωνα που εντοπίστηκαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο στον Ασπρόπυργο τον Μάιο του 2023, οδήγησαν τις διωκτικές αρχές στην εξιχνίαση τριών ανθρωποκτονιών και μίας απόπειρας ανθρωποκτονίας που συνδέθηκαν με την επονομαζόμενη Greek Mafia. Από την έρευνά τους στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν ευρήματα που συνέδεαν τους χρήστες τους με τα δολοφονικά χτυπήματα.

Κατά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στα σπίτια των υπόπτων εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός και για ανάμειξη στις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν, κατά πληροφορίες, ταυτοποιηθεί ακόμα οκτώ άτομα

Δύο από αυτά φέρεται να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ δύο ακόμα βρίσκονται έγκλειστα σε σωφρονιστικά καταστήματα, ο ένας στη Λάρισα και ο δεύτερος στο Μαυροβούνιο. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να ταυτοποιήθηκε με βάση αποτύπωμα σε μηχανή που είχαν χρησιμοποιήσει κατά τη διαφυγή τους οι δράστες της δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου, στο χωριό Σκούρτα Δερβενοχωρίων.

Η μοτοσικλέτα είχε παρουσιάσει ένα τεχνικό πρόβλημα και οι δράστες είχαν υποχρεωθεί να την εγκαταλείψουν μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας αναζητώντας εναλλακτικό τρόπο διαφυγής.

Μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου μερικές μόλις εβδομάδες μετά τον φόνο ανιχνεύθηκε αποτύπωμα ενός σεσημασμένου ομογενούς από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ελκει την καταγωγή του από τα Νέα Μουδανιά της Θεσσαλονίκης και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας (2015), διακίνηση ναρκωτικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση μεταναστών κ.ά. Είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Ρίζικ».

Τον Απρίλιο του 2023 σημειώθηκε έκρηξη στο σπίτι του στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.

Φυσική παρουσία σε τουλάχιστον μία από τις δύο εξιχνιασθείσες ανθρωποκτονίες έχει και ο δεύτερος συλληφθείς. Ορισμένες πληροφορίες –που δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν– αναφέρουν ότι η ανάμειξή του προέκυψε από το στίγμα ενός κινητού τηλεφώνου. Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικοί φέρεται να κατάφεραν να συνδέσουν ένα «επιχειρησιακό» τηλέφωνο (χρησιμοποιήθηκε κατά την επιχείρηση εκτέλεσης) με το προσωπικό του κινητό.

Με τη δράση της συγκεκριμένης ομάδας φέρεται να σχετίζεται και η προ μηνών επίθεση σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Ασπρόπυργο, το οποίο διαχειρίζονται στενά συγγενικά πρόσωπα του δολοφονηθέντος Γιάννη Σκαφτούρου.

Τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου τέσσερα άτομα οπλισμένα με καλάσνικοφ είχαν ακινητοποιήσει τον φύλακα του πρατηρίου υγρών καυσίμων και στη συνέχεια είχαν πυρπολήσει δύο βυτιοφόρα που βρίσκονταν σταθμευμένα στον χώρο του πρατηρίου.

Ακόμα τρεις βομβιστικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε Μενίδι και Ασπρόπυργο το 2023 και εκτιμάται ότι συνδέονται με τα παραπάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT