Τα σχέδια για «πολιτιστικό πόλο» σε βιομηχανικό συγκρότημα του Ελαιώνα

Τα σχέδια για «πολιτιστικό πόλο» σε βιομηχανικό συγκρότημα του Ελαιώνα

Την αγορά και μεταβίβαση από την Εθνική Τράπεζα του βιομηχανικού συγκροτήματος επί της Πειραιώς 260 (π. εργοστάσιο Τσαούσογλου) ολοκλήρωσε το υπουργείο Πολιτισμού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγορά και μεταβίβαση από την Εθνική Τράπεζα του βιομηχανικού συγκροτήματος επί της Πειραιώς 260 (π. εργοστάσιο Τσαούσογλου) στην περιοχή του Ελαιώνα, ολοκλήρωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για έκταση 31.687 τ.μ., εντός των οποίων βρίσκονται 15 κτίρια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί μνημεία.

Η αγορά του ακινήτου, έναντι 12,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αποτελεί «πράξη κομβικής σημασίας» για την ανάδειξη της περιοχής σε πολιτιστικό πόλο.

Τα σχέδια για «πολιτιστικό πόλο» σε βιομηχανικό συγκρότημα του Ελαιώνα-1
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

«Από το 2000, το υπουργείο Πολιτισμού συζητούσε με την Εθνική Τράπεζα την αγορά του ακινήτου, επί της Πειραιώς 260. Τελικά, η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων, υπερπήδησης πλήθους γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και αγαστής συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οπως είπε, «στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος, πέρα από το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο θα συνεχίσει να στεγάζεται στον χώρο. Ηδη, είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων για την αποκατάσταση και τη μετατροπή ενός βιομηχανικού κελύφους σε κτίριο σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές, για να φιλοξενήσει ποικίλες δραστηριότητες του Οργανισμού».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως «η μεταβίβαση του ακινήτου τον Δεκέμβριο του 2023 αποτελεί δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του υπουργείου Πολιτισμού».

Τα σχέδια για «πολιτιστικό πόλο» σε βιομηχανικό συγκρότημα του Ελαιώνα-2
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

Επισημαίνεται πως στο ακίνητο, κατά το παρελθόν, στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της επιπλοποιίας Τσαούσογλου. Το ΥΠΠΟ, με διαδοχικές κηρύξεις το 2000 και το 2001, χαρακτήρισε τα κτίρια του ακινήτου ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χρήζοντα ειδικής κρατικής μέριμνας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν αξιόλογο δείγμα βιομηχανικών κατασκευών. Είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής φυσιογνωμίας της οδού Πειραιώς στις αρχές του β’ μισού του 20ού αιώνα και κατά συνέπεια, έχουν σημαντικό κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT