Aκίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι ξένοι αγοραστές

Aκίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι ξένοι αγοραστές

Η Χαλκιδική αποτέλεσε την περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά κατοικίας από το εξωτερικό το 2023, ακολουθούμενη από το κέντρο της Αθήνας, τις Κυκλάδες, τα νότια προάστια και τα προάστια της Θεσσαλονίκης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαλκιδική αποτέλεσε την περιοχή με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά κατοικίας από το εξωτερικό το 2023, ακολουθούμενη από το κέντρο της Αθήνας, τις Κυκλάδες, τα νότια προάστια και τα προάστια της Θεσσαλονίκης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, με βάση την ανάλυση των αναζητήσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από το εξωτερικό, όπως καταγράφει το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr.

Από τις περιοχές αυτές, είναι εμφανές ότι πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον των ανθρώπων από το εξωτερικό είναι επιμερισμένο ανάμεσα στην αγορά των εξοχικών και την αγορά ακινήτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που έχουν σαφώς πιο ξεκάθαρο επενδυτικό χαρακτήρα. Πάντως, η αύξηση σε σχέση με το 2022, δεν ξεπέρασε το 5%.

Aκίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι ξένοι αγοραστές-1

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική, οι περιοχές που ξεχώρισαν ήταν η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, τα Μουδανιά και η Παλλήνη. Οπως αναφέρει η ανάλυση του Spitogatos, «η ζήτηση για αγορά ακινήτων από ξένους αγοραστές στις περιοχές της Χαλκιδικής φαίνεται να συνδέεται με την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχει και προσφορά ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης». Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, την πρωτιά σε ό,τι αφορά τις αναζητήσεις, κατέλαβε η Πάρος, ενώ ακολούθησαν η Μύκονος, η Νάξος, η Σύρος και η Σαντορίνη.
Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζεται, κατά σειρά, στο Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, το Παγκράτι, το ιστορικό κέντρο, τους Αμπελόκηπους και την Κυψέλη. Στα νότια προάστια, το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών εστιάζει σε Γλυφάδα, Βούλα, Παλαιό Φάληρο, Βουλιαγμένη και Καλλιθέα. Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται σε Θερμαϊκό, Καλαμαριά, Θέρμη, Εύοσμο και Επανομή.

Aκίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν οι ξένοι αγοραστές-2

Από πλευράς χωρών, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται από τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλη ζήτηση επίσης παρατηρείται από βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία, που ασφαλώς τροφοδοτούν και τις αγορές στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας από Ελληνες

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας, οι δημοφιλέστερες περιοχές ήταν τα προάστια της Θεσσαλονίκης, ακολουθούμενα από τα νότια προάστια της Αττικής, το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια προάστια και τέλος από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μεγάλη ζήτηση εντοπίζεται για μονοκατοικίες, ενώ ακολουθούν τα διαμερίσματα και τέλος τα στούντιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα προς πώληση στο κέντρο της Αθήνας δεν αποτελεί καινούργια τάση, ωστόσο φαίνεται να ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με το πρόγραμμα δανείων “Σπίτι μου”. Το εν λόγω πρόγραμμα ώθησε αρκετούς νέους 25-39 ετών στην αναζήτηση κατοικίας σε διάφορες περιοχές του κέντρου, στις οποίες υπήρχε προσφορά κατοικιών που πληρούν τις προϋποθέσεις του δανείου. Σε σχέση με τη ζήτηση για αγορά στούντιο στην Ελλάδα, έντονο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και πάλι στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και των νοτίων προαστίων».  

Στην ενοικίαση, πιο δημοφιλείς περιοχές αναζήτησης αποτέλεσαν το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, ενώ ακολούθησαν τα προάστια της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης και τέλος τα βόρεια προάστια της Αττικής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT